Кућа Добрих Вести

Login

Умемо ли да се заштитимо од природних катастрофа?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

caritasЗемљотрес у Хрватској. Поплаве у Немачкој и Белгији. Пожари у Грчкој. Превише жртава. Непроцењива материјална штета.

 

Током ове године сведочили смо заиста катастрофалним непогодама у ближем или даљем окружењу.

 

Природне непогоде нису заобишле ни нашу земљу, али на срећу нису биле толиких размера. Свакако, још увек памтимо поплаве које су захватиле Србију у мају 2014. године и које су показале колико смо рањиви и беспомоћни када природа одлучи да испољи своју деструктивну страну. Природа нам је ове године демонстрирала и своју разноврсност и непредвидивост, па смо доживели дивљање торнада усред Европе, а недавно и ерупцију вулкана у Шпанији.

 

Природне катастрофе широм света у последњих неколико година упозоравају на неопходност боље едукованости, организованости и припемљености за будуће непогоде. Истовремено, оне су и сурови подсетник на неопходност промене свести и става људи према животној средини.

 

Поводом 13. октобра – Светског дана смањивања ризика од елементарних непогода Царитас Србије ће у местима широм Србије организовати различите активности: тренинге, трибине, радионице, показне вежбе... У Старој Пазови, Царитас ће представити и своју Е-learning platform намењену деци школског узраста, која ће на овај начин моћи да се упознају са чињеницама о природним катастрофама, начинима превенције и правилном поступању у случају њиховог настанка. Платформа је креирана у оквиру пројекта АБЦ ЕУАВ (Accompaning and Building Capacities in European Union Aid Volunteers – Подршка и грађење капацитета заволонтерску иницијативу Европске Уније), а од сутра моћи ћете да јој приступите на сајту www.caritas.rs.

 

Царитас је до сада креирао читаве сетове едукативног материјала за децу школског узраста, а креирао је и едукативну друштвену игру НЕ РИЗИКУЈ ЧОВЕЧЕ.

 

Током 6 година реализације програма Смањивање ризика од елементарних непогода Царитас Србије континуирано спроводи активности усмерене ка едукацији деце и одраслог становништва и подизању свести о озбиљности последица које за собом остављају природне катастрофе. У сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања, Министарством унутрашњих послова Републике Србије - Сектором за ванредне ситуације и локалним самоуправама реализован је велики број активности које су допринеле да локалне заједнице постану отпорније на последице природних катастрофа:

 

Царитас Србије је током претходних шест година инфоримисао и едуковао око 13.000 деце и одраслих грађана. Верујемо се да је преко 2000 сати одржаних радионица, семинара и тренинга и 20-ак реализованих вежби барем мало допринело подизању свести и промени односа људи према природи, а самим тим и смањењу загађености и глобалног загревања, као и обнови деградираних и загађених делова животне средине.

 

У акцијама чишћења корита или делова корита до сада је очишћено 7 река. Након чишћења корита, на тим

локацијама није долазило до изливања река и кризних ситуација.

 

У сарадњи са становништвом и локалним самоуправама, посађено је преко 15.000 стабала. Осим као изградњу ветрозаштитних појасева, ово представља и почетак пошумљавања предела у којима високог растиња није било.

 

Царитас Србије је током претходних 6 година, заједно са децом до 10 година старости,посадио око 5.000 садница. Садећи, заливајући и негујући саднице, деца су учила о значају дрвећа уекосистему, очувања шума и рециклаже.

 

У сарадњи са различитим партнерима, Царитас Србије тренутно реализује више пројеката у области

Смањивања ризика од природних катастрофа (Знањем до сигурности, PREPS, BeReady, ABC EUAV...). Услед климатских промена и човековог немарног понашања према животној средини, убудућности ће неминовно долазити до све учесталијих, разноврснијих и разорнијих природних катастрофа.

 

Међутим, едукованост, организованост и припремљеност становништва, уз сарадњу свих релевантнихчиниоца у друштву у великој мери могу да смање ризике од последица природних катастрофа.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 октобар 2021 15:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија