Кућа Добрих Вести

Login

Национална географија ризница природе и људског ума

Оцените овај чланак
(7 гласова)

Igor-RillБЕОГРАД - Од малог научног друштва основаног да продуби и прошири географска знања  “Национална географија”  (National Geographic) данас је је постала једна од највећих и најпознатијих научнообразовних организација на свету.

Препознатљива по репортажама, фотографијама, мапама и подршци истраживањима из целог света “Национална географија”  има за циљ да инспирише човечанство на бригу о нашој планети земљи. Друштво овог месеца обележава  значајан јубилеј – 125 година постојања. Путем различитих медијских платформи информације овог Друштва сваког месеца добија скоро пола милијарди људи широм света.

 

Нова ера истраживања - слоган 125. годишњице Националне географије

 

Часопис „Национална Географија“ званично је гласило истоименог друштва, a у Србији излази од 2006. године.

Реч је о концепту - један часопис - на више језика. У овом тренутку часопис излази на 37 језика. Постоји и његово електронско (on-line) издање, са „ризницом“ фотографија, репортажа из свих крајева света, вестима из области астрономије, науке...

У разговору за "Кућу добрих вести" главни уредник српског издања часописа “Национална географија” Игор Рил открива “тајну успеха” издања овог часописа на српском језику. 

 „Задовољан сам резултатима које је часопис на српском језику остварио. Постоји срећна околност да ово име, па ни часопис, нису били непознати у Србији, а судећи по писмима и коментарима читалаца које сам добио у протеклих шест година, чини ми се да образовање и знање овде, ипак, имају шансу и да постоји трачак оптимизма, или макар наговештај наде за неку бољу будућност. Искрено, мислим да је за сваку земљу привилегија да има овакав часопис на свом језику, а Србија ту јесте у друштву „изабраних“, каже Рил.

Часопис  “Национална географија”, као званично гласило друштва, напомиње Рил, придружиће се прослави јубилеја низом акција и догађаја. У складу са  мисијом, окоснице тих догађаја биће нова сазнања, животна средина, фотографија и све оно што ће допринети борби против незнања и предрасуда. Чланови друштва и читаоци у Србији ће о свему бити обавештени путем часописа и интернет странице.

Друштво “Национална геграфија” обележиће овај јубилеј реафирмишући своју улогу под слоганом "Нова ера истраживања". То ће бацити ново светло на авантуре, открића, као и на иновације које померају границе људског достигнућа и научних истраживања и омогућити да се истраже и разумеју простори и теме које раније нису могле ни да се замисле.

„У складу са мисијом друштва, акције које планирамо бавиће се промоцијом знања и науке, животном средином. Намеравамо да током године организујемо више таквих акција. Потрудићемо се да наше акције обухвате што већи део Србије, с обзиром на то да имамо целу 2013. годину на располагању за обележавање 125. годишњице од оснивања друштва. У октобру ће се навршити и 125 година од изласка првог броја“,  казао је Рил.

 

Прича о Београдскоj мумији – омиљена репортажа

 

"Као и сва друга и српско прати матично издање. Наши сарадници се често упуштају у авантуру да реализују локалне приче и репортаже, уз поштовање највиших стандарда, које важе за овај часопис. Тако смо неколико пута добили награду 'Best Edit' за најбољу локалну репортажу у оквиру међународне мреже National Geographic, што нам свима импонује“, напомиње Рил.

Према његовим речима, свака репортажа објављена у часопису носи много информација и занимљивости, па је тешко посебно издвојити неку. Ипак, прича о Београдској мумији и даље је једна од његових омиљених, уз наравно многе друге које су рађене или за које је екипа часописа награђена, као на пример: репортажа о вирџини Стани, фото-есеј о животу у циркусу, документарна репортажа о епидемији вариоле...

„Заиста има много тога, надам се довољно, да заинтересује и оне који се до сада нису срели са овим часописом“, каже наш саговорник.

Рил напомиње и да једна од најраспрострањенијих предрасуда да је Национална Географија туристички магазин.

“То уопште није тако. Колико сам за ових шест година сазнао, наше читаоце најпре занимају подручја на која вероватно неће отићи. С обзиром на то да су наши читаоци веома образовани, углавном, знају шта је то што 'у нашем дворишту' завређује пажњу, али с правом перципирају жути оквир као јединствен прозор у свет. Отуда и добро реагују на приче из Србије или региона”, нагласио је он.

 

Фотографије из Србије на “Националној Географији”

 

Фотографија “Кућа на реци“ снимљена прошле године у Бајиној Башти проглашена је најбољом августовском фотографијом часописа National Geographic. 
Фотографију "River house" је забележила Ирен Бекер, а чувени магазин сваког месеца бира по једну фотографију. "Кућа на реци“ приказује магичан пејзаж Дрине у магли, настала је 2011. године када је Бекер направила серију фотографија у Србији. Она је сликала Тару, Увац и манастир Рача, као и портрете људи из наших крајева.

kuca-na-reci

“Национална географија” почетком прошле године  објавила је и фотографију под насловом “Љубавна слика из Београда” са описом: “На фотографији је двоје младих који загрљени шетају плочником крај реке. На плочнику су исписани графити који симболишу љубав. Један од графита је срце у црвеној боји у којем пише “Вуки+Цеца”. Крај њега је осликано још једно срце и исписане су љубавне поруке.

graffiti-belgrade

 

О часопису “Национална географија”

nacionalna-geografijaЧасопис у препознатљивом жутом оквиру је званично гласило Друштва “Национална географија”. Први број се појавио у октобру 1888. године, а данас излази у 34 земље света на 37 језика. У Србији је први број изашао у новембру 2006. године. Друштво National Geographic oсновано је у Вашингтону 13. Јануара 1888. године. На иницијативу правника и филантропа Гардинера Грина Хабарда, 33 мушкарца, махом научници, интелектуалци и виђенији становници Вашингтона окупили су се у клубу "Космос" ради оснивања друштва, које ће допринети продубљивању и ширењу географских знања. Хабард је изабран за првог председника Друштва. До данас Друштво је са више од  10.000 пројеката допринело бољем познавању тла, мора и неба.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 23 јануар 2013 13:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија