A+ A A-

Светски дан животне средине - чувајмо природу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

cveceБЕОГРАД - Светски дан животне биће обележен данас у Србији и у свету различитим акцијама и стручним скуповима како би се скренула пажња на значај очувања природе и потреби за еколошки одговорним понашањем грађана.

 
У Дому омладине у Београду биће одржана конференција "Зелени свет - Зелена Србија", чији је циљ промовисање заштите животне средине као једне од основних европских вредности и информисања шире јавности о Стратегији и пројектима у тој области.
Светски дан заштите животне средине биће обележен и еколошком акцијом "Какве споменике оставља наша цивилизација иза себе?" коју на Тргу Николе Пашића организује Зелена иницијатива.

Донесите на Трг пластичне флаше, лименке, стари папир – следи награда

Грађани који на Трг донесу 30 пластичних флаша, или 30 лименки и три колограма старог папира добиће поклоне у знаку еколошке кампање "Пази ђубре". Ту кампању покренула је "Зелена иницијатива" да би подигла свест о важности примарне селекције и рециклаже и повећала учешће грађана у обављању рециклажних послова и прикупљању рециклажних сировина.
У Старом двору биће одржан скуп посвећен овој теми, уз учешће секретара за заштиту животне средине Горана Тривана који је поводом обележавања Светског дана рекао да градски секретаријат у области заштите животне средине добро сарађује са невладиним организацијама, а да ће се у наредном периоду више бавити заштитом вода.
Нешто више о теми заштите вода можете видети и у нашем тексту “Светски дан вода”,  који смо објавили поводом те међународне акције, а све у прилог заштити и очувању ове наше дивне планете.

Образовна акција на Кошутњаку

У Кошутњаку, поред Хајдучке чесме, биће одржана образовна акција о значају животне средине и превенцији пожара у организацији Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, Министарства омладине и спорта и Јавног предузећа Србијашуме. 

У Медија центру биће одржана конференција за новинаре на тему "Не бацај храну - баци лошу навику" у организацији Асоцијације потрошача Србије, док ће на Ади Циганлији (плато код центра за водене спортове) оператер за амбалажни отпад компанија “Секопак” организовати едукативну радионицу за децу која ће са женском рукометном репрезентацијом Србије правити дрвеће од рециклажног материјала.

Изложба - "Планета земља"

Београдска галерија Сингидунум 13. пут ће организовати изложбу “Планета Земља” на којој ће четрнаест уметника представити своје радове на тему овогодишње прославе Дана заштите животне средине – “Мисли, једи, штеди”, док ће у Библиотеци града Београда моћи да се погледа 8. изложба фотографија “Еко фото 2013″ коју су организовали Центар за фото таленте и Фото савез Србије, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине Београда.
Дан заштите животне средине биће обележен и у Шапцу и Сремској Митровици, где ће државни секретар Министарста енергетике, развоја и заштите животне средине Душан Мракић и шеф Делегације Европске Уније (ЕУ) у Србији Венсан Дежер посетити регионалну депонију Срем-Мачва, као и шабачку трансфер станицу за сепарацију отпада, али и градилиште постројења за прераду отпадних вода у Шапцу.

Награда “Зелени радио – еколошки подвиг године”

Светски дан заштите животне средине први пут је обележен 1972. године и представља један од главних начина кроз које УН широм света развија свест о животној средини, подстиче политичку пажњу и акцију на унапређењу квалитета животне средине.
На дан заштите животне средине биће додељена и награда "Зелени радио- еколошки подвиг године", коју је установио жири Радио Београда 2.

“Кућа добрих вести” на тему очувања природе

Наше интернет новине су на тему екологије, односно ПРИРОДЕ, како ми ову област зовемо, објавила више интересантних прилога и прича, како из наше земље, тако и из света. Међу тим причама свакако је најупечатљивија она нашег суграђанина Ђорђа Самарџије који “еколошки” живи и својим примером показује како ми свакодневно и током целог живота можемо допринети очувању наше планете. О томе више можете прочитати у тексту под називом “Желим да будем добар предак , а о земљи која предлаже да се законом заштити планета Земља – Боливији, више можете сазнати из следеће ПРИЧЕ.

Пошто је тема овогодишњег међународног обележавања Дана заштите животне средине – “Мисли, једи, штеди”, “Кућа добрих вести” је и на ту тему објавила више прилога, међу којима бисмо издвојили "Не бацај храну - многи је немају", који може да подстакне на размишљања о томе како је хране заправо и превише, али није правилно распоређена и људи који је имају не схватају да не треба да је бацају, већ је на време поклоне својим ближњима. Ту мислимо и на приватне и друге продавнице, које радије бацају труло воће и поврће са својих тезги, уместо да спусте цену док се те биљке још могу јести, или је, једноставно поклоне сиромашнима, неким институцијама за старе, децу без родитеља, неком свом суграђанину...

 

                                                              hrana

 

Подсећамо наше читатеље да је у току и конкурс “Европске школе за живот планете”, који траје до 9. јула ове године. У њему је упућен позив ученицима узраста од 13 до 16 година, из Аустрије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Мађарске, Молдавије, Румуније, Србије, Словачке, Словеније и Украјине, да развијају пројекте заштите природе, на тему еколошког отиска и здравих река.
На тему заштите природе објавили смо и текст “Мисли глобално, делуј локално”,  у коме Британска еколошка организација „10:10“ поручује да велики еколошки допринос могу да дају и „мали играчи“ - појединци, породице, мале и велике фирме, школе, локалне заједнице, фудбалски клубови, поште, фабрике...
Уживајте у читању, можда добијете инспирацију како да и сами, код своје куће, школи, улици, радном месту, животу уопште, можете допринети да природу која нам толико тога дивног пружа, више приближимо себи, односно, да више боравимо у њој. Можда ћемо онда чути и сами њене гласове док су још тихи – чувај ме, волим те, не дозвољавајући да прерасте у одговор какав мора да нам да ако не живимо у складу са њом. Свако добро и пуно добрих мисли о природи и људима који нас окружују, жели Вам Ваша "Кућа добрих вести".

                                                                                                                                                 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 јун 2013 12:52
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани