Кућа Добрих Вести

Login

Београдски фестивал цвећа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cveceБЕОГРАД - Дођите на четврти Београдски фестивал цвећа (БФЦ) да поделите шарене животне тренутке, живописне креације и идеје које живот значе од 20. до 22. септембра у парку Мањеж у Београду.

Kao и до сада Фестивал је посвећен урбаној екологији и новим перспективама развоја града као хуманијег места за живот.
Током три фестивалска дана, окупиће се велики број учесника и излагача који инспирацију налазе у природи, афирмишу је кроз своје стваралаштво и баве се њеном заштитом. Учесници овог фестивала су професионалци из различитих области културе и уметности, архитектуре и пејзажне архитектуре, екологије и заштите животне средине, образовања и привреде.
Као и до сада фестивал ће понудити разноврстан програм, стручна предавања, дечије радионице, поставке изложби, музичке наступе, просторе за опуштање и многа изненађења.
Како да јавни простори постану доступни деци?

Како да јавни градски простори постану доступни деци и подрже њихов здрав и креативни развој, биће једна од централних тема овогодишњег фестивала.
Концепт „Град по мери детета“ дискутоваће и развијати стручњаци и професионалци земље и иностранства кроз дебате и радионице 19. и 20. септембра у Културном центру „Град“.
Од 20. до 22. септембра парк Мањеж ће поново бити претворен у фестивалске зоне – ВртВРТова, ВРТић, ИзВРТање, ОсВРТ, ВРТоглавица, ВРТешка, ВРТлог, међу којима је по први пут и рециклажна станица – ДепоВРТ. Фестивал је подржан од стране Секретаријата за заштиту животне средине града Београда, Градског Зеленила, Србијашума, општине Савски венац, Туристичке организације Београда и осталих јавних институција, као и многобројних партнера и пријатеља фестивала.

Иницијатива за градске баште

На фестивалу ће у суботу бити одржана презентација Иницијативе за градске баште у оквиру дебате о будућности градских башти у Београду.
Циљ иницијативе је препознавање потребе креирања одрживих градских башти као алата за решавање еколошких, економских и социјалних проблема у урбаним заједницама као и уграђивање ове праксе у урбанистичке стратегије града.
У Београду и Србији постоји недовољно познавање стручне и шире јавности о значају и могућностима градских башти као и узгајању хране у урбаним подручјима. Не постоји законски оквир за успостављање градских башти, као ни платформа која би ускладила напоре заинтересованих актера.
У медијима нису у довољној мери заступљене теме које доприносе развоју локалне заједнице, али и самог града, коришћењем јавних површина на одржив начин. Бројни примери из света, јасно пказују да успостављање градских башти вишеструко доприноси локалној и широј заједници – економски, здравствено, социјално и еколошки.
Презентација ће почети у парку Мањеж, у 14,30 часова.

Еколошка акција „Моја прва биљка, моја прва рециклажа“

Компанија Тетра Пак организовала је акцију „Моја прва биљка, моја прва рециклажа“ у оквиру Београдског фестивала цвећа.
Тетра Пак је најавио да ће младом садницом даровати све посетиоце који до њеног изложбеног простора донесу пет употребљених Тетра Пак пакета.
Поред тога, Тетра Пак ће током фестивала демонстрирати процес рециклирања употребљене амбалаже, као и процес прављења папира од целулозне пулпе. На тај начин, грађани ће на лицу места моћи да виде како њихов амбалажни отпад поново постаје вредна сировина у процесу производње папира.
За млађе посетиоце посебно ће бити занимљива активност обликовања плодова за скулптуру у облику дрвета, направљеног од рецикларног материјала, употребљене Тетра Пак амбалаже.
Фестивал и ове године има образовни карактер у домену екологије, пејзажне архитектуре, хортикултуре, органске производње и урбанизма, уз незаобилазни радионичарски и креативни програм за најмлађе.
Програм Београдскоф фестивала можете преузети OВДЕ.

                                                                                       Извор: Кућа добрих вести/портал БФЦ


Последњи пут измењено петак, 20 септембар 2013 23:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија