Кућа Добрих Вести

Login

Конференција о одрживом пословању крајем марта

Оцените овај чланак
(6 гласова)

plava111111БЕОГРАД – На Факултету за економију, финансије и администрацију (FEFA), у петак 27. марта одржаће се међународна конференција „Од отпада до укуса (From waste to taste) – нови модели успешног и одрживог пословања“.


Основни циљ конференције јесте промоција предузетништва, охрабривање будућих и садашњих предузетника да је иновативност, флексибилан приступ послу и технологији, размишљање ван клишеа, али и очување ресурса и околине – успешан модел одрживог пословања.


Такође, један од циљева је и стварање мреже малих и средњих предузетника, истраживачких и иновативних иницијатива у свим доменима пословања, промовисање комуникативности, размене искустава и идеја у региону.


„Сматрамо да је предузетништво у региону Југоисточне Европе још увек недовољно схваћено и да се уз њега веома често подразумевају непремостиве препреке различитог типа – од финансијских до оних чије је упориште у менталитету. Посебан акценат на конференцији биће стављен на моделе решавања проблема енергетске ефикасности и нашег односа према отпаду као сировини, али и као опасности. Представљајући успешне моделе пословања, желимо да допринесемо рушењу предрасуда да је предузетништву тешко и скоро немогуће да се не дешава у високим сферама бизниса далеко од појединца, већ напротив, да свако од нас може на то утицати“, наводе организатори конференције на ФЕФА факултету - Удружење "Наука Иновација Комуникација" које овај догађај организује уз подршку предузећа "Екофунги", Hesperia.edu и "Нови хоризонти".

„Са овим циљем представиће се модел такозване „Плаве економије“, што је заправо, назив књиге настале из извештаја др Гинтера Паулија Римском клубу 2009. године, чији је и он члан. Основни постулат књиге јесте развој одрживог пословања заснован на локалним ресурсима уз јачање домаћег тржишта, поштовање начела широког и отвореног дијалога, размене искустава, а пре свега, поштовање природе и свега што она даје“.


Плава економија


Иако помало екстравагантна, књига интригира и наводи на размишљање о једноставним решењима и могућностима развоја пословања. Оно што охрабрује јесте да осим микро и малог бизниса, идеју коју заступа књига „Плава економија“ читави региони као и водећа предузећа у Европи и свету препознају као решење за одржив развој.


Идеје и модел развоја одрживог бизниса сажете у овој књизи представиће сам аутор Гунтер Паули.


Уводну реч на догађају даће представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Светска банка и Иновациони Фонд. Затим на „сцену“ ступа Гунтер Паули са својом темом „Сто иновација, сто милона радих места инспирисаних природом“.


Гинтер Паули је 1994. године основао и тренутно води задужбину ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives) на Универзитету УН и Токију, у Јапану. ZERI је посвећен развоју процеса производње који не загађује животну средину. Он је аутор и иницијатор Плаве економије – новог пословног модела који иде и корак даље од зелене економије. Модели Плаве економије су на самом почекту, препознати и подржани од корпоративних компанија какав је Мицубиши. Водио је предузеће Ековер које је постало прва еколошка фабрика у Европи. Аутор је осамнаест књига које су објављене на двадесет и седам језика у области економије, кружне плаве и зелене економије. До 2014. је написао 200 еко бајки за децу. Плава економија саставни је део последњег извештаја Римског клуба, где професор Паули предтавља 100 иновација у области управљања обновљивим ресурсима.

 

Следе затим предавања угледних стручњака из иностранства и земље: Др Сивлиа Барберо са Универзитета Торино, катедра за индустријски дизај одршаће предавање на тему „Дизајн за одрживост – индустријски процеси са сценаријом „нула губитака“, професор Тибор Кис из Мађарске, са Универзитета Печуј говориће на тему моделирања ефеката производње енергије, коришћења у управљања отпадом у сврхе компетитивности градова и региона.


Од „домаћих“ говорника биће ту професор Михаило Црнобрња са Факултета за економију, финансије и администрацију који ће говорити на тему „Зелена економија и развој“ као и Ивана Гaђански из Фаб Лаба чија је тема „Наука и предузетништво на делу“.
На скупу ће бити и два госта из хрватске Брус Јерковић и Матија Хлебар са својим занимљивим темама: репопулација напуштених области у Европи – студија случаја УНЕСКО заштићене планине Велебит у Хрватској и како „теретним бициклом до одрживе заједнице“.


Иванка Миленковић, предузетница из Србије испред фирме „Екофунги“ говориће о примени модела циркуларне економије кроз иновативност.

 

 

Иванка Миленковић  има двадесет пет година искуства у пољопривреди у Србији и то на различитим нивоима: академском, производном, пољима развојне пољопривреде и на пројектима за рурални развој. Добро познаје све изазове транзиције српске пољопривреде ка тржишној привреди. Иванка је у својој каријери сарађивала са многим
међународним организацијама и учествовала је у бројним менторским активностима (Светска банка, УСАИД, УСДА, Европска агенција за обнову итд.). Реализовала је пројекте коришдења различитих врста агрикултурног отпада за узгајање печурака и применила ову агрикултурну грану у сврхе смањења сиромаштва (пројекти
реализовани углавном под окриљем ЗЕРИ, уз подршку УНДП-а у Зимбабвеу, Колумбији, и од стране УСДА у Њу Мексику). Исте технологије нашле су примену и у пројектима у западној Немачкој и Великој Британији (спонзорисани од стране приватних фондова). Примену нових технологија које је Иванка развила на свакодневну праксу узгајања печурака подржава финансијски ЕУ (ИПА пројекат који спроводи Фонд за иновациону делатност
уз помод Светске Банке).

 

Међу предавачима је и Ивана Гађански, оснивачица Фаблаба.  Ивана Гађански је биолошкиња са докторатом из неуронаука. Она је алумна Фулбрајта која ради у области матичних делија и инжењерства ткива, као и новим технологијама електровртење и 3Д биоштампање. Занима се за могућности оснивања иновативних предузећа у областима биотехнологија, медицинских технологија и образовних технологија, као и за промоцију женског предузетништва у бионаукама. Ивана верује у вишедисциплинарни приступ при истраживању, комбинујуди науку, уметност и пословање. Оснивач је Фаб иницијативе – недобитне организације основане зарад остваривање циљева STEAM-a (science, technologyi, engineering, art and mathematics)  у Југоисточној Европи и представљању првог Фаблаб постројења у Србији. Такође је и оснивачица Пабсоника – интернет програма за интерактивно графичко представљање биомедицинских података отворених за јавност.

 

 

 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 март 2015 09:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија