Кућа Добрих Вести

Login

Закони из екологије пред посланицима скупштине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

snezzzzzБЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије разматрају измене и допуне закона о хемикалијама, о биоцидним производима, као и измене и допуне закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, за које министар Богосављевић Бошковић верује да ће добити подршку, како би у што краћем року могле да буду примењене у пракси, уз очекивани развојни и економски ефекат.


„Србија може бити еколошка држава у правом смислу те речи и лидер у региону, када је реч о здравој околини“, изјавила је тим инистар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић у Скупштини Србије.


Образлажући измене три закона из области заштите животне средине, министар Богосављевић Бошковић истакла је да је јасно да област заштите животне средине захтева велике трошкове, али да може бити једна од највећих развојних шанси Србије.


„Изазови у области заштите животне средине, нису нимало лаки и једноставни, та област једна од најсложенијих на путу ка ЕУ. У претходном периоду постављени су здрави темељи за успостављање целовитог система у тој области“, рекла је том приликом министар.


Када су у питању измене и допуне Закона о хемикалијама, министар је навела да се њима уводе таксе за најсложеније поступке који се спроводе на основу Закона о хемикалимама, а за које не постоји оправдање да њихово финансирање падне на терет грађана.


Према речима министра, унапређена су и решења која се односе на инспекцијски надзор, па су јасно раграничене надлежности санитарне, тржишне и инспекције за заштиту животне средине.

 

Нови еколошки фонд од септембра

 

 Министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас у Скупштини да очекује да од стептембра заживи нови еколошки фонд, из кога би били финансирани пројекти из области заштите животне средине.

 

“Имамо план, припремили смо моделе финансирања заштите животне средине и од септембра очекујемо да тај фонд и заживи. Имамо подршку владе и Министарства финансија”, рекла је Богосављевић Бошковић на крају начелне расправе о изменама три закона из области заштите животне средине.

 

 

Министар је истакла да је сектор преузела пре 10 месеци, без новца, са пуно спорних пројеката, преко 2.000 пројеката наслеђено је из Фонда који је угашен 2012. године, јер је био нефункционалан.

 

 

„Ссредства из тог фонда трошена на нетранспарентан и несврсисходан начин и од момента његовог укидања није настао правни вакум, будући да су његове послове, као и послове такође угашене Агенције за хемикалије, преузела надлежна министарства“, нагласила је министар Богосављевић Бошковић.

 

 

Министар је напоменула и да је и поред незавидне економске ситуације у земљи за финансирање области заштите животне средине издвојено максимално средстава, те да је, поред осталог, исплаћен дуг од две милијарде динара за рециклажну индустрију.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 март 2015 19:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија