Кућа Добрих Вести

Login

„Еко школа“ – шта је то?

Оцените овај чланак
(0 гласова)

zeleniiiiiiБЕОГРАД – Геодетска техничка школа у Београду, једна је од ретких школа у Србији, учесница међународног програма „Еко-школа“.


„Еко – школе“ представљају програм који је под покровитељством струковног удружења Амбасадори одрживог развоја и животне средине и националног ментора међународног програма „Фондације за едукацију у области животне средине“.


Задатак програма је васпитање младе генерације у осетљивим питањима животне средине и оспособљавање младих за доношење одлука о развоју друштва у будћности, обука ученика у реализацији еколошких пројеката и процесу вршњачке едукације, очување здравља ученика и истраживање карактеристика биодиверзитета на територији Звездаре.


Школа је у марту, након формирања „Еко – одбора“, покренула процедуру за оцењивање стања животне средине и одређени су даљи кораци у програму. Током априла одређен је приоритетни проблем школе, који обухвата штедњу енергије и енергетску ефикасност, објавила је општина Звездара.


Употребни предмети од „Тетра Пак“ амбалаже


Активности које је школа у оквиру реализације програма „Еко школе“ реализовала су бројне: сарадња са Болницом за плућне болести и туберколозу у оквиру конкурса за ученике у организацији „Тетра Пака“ а која се односи на креирање употребних предмета од „Тетра Пак“ амбалаже.


Ученици Геодетске техничке школе су у договору са управом болнице уприличили сусрет са малим пацијентима којима су поклонили своје радове, играчке и друге предмете, испричали им како су их направили и подучили их да и сами то учине у тренуцима боравка у болници. Овај хумани чин поред еколошке има и социјални карактер и драгоцен је у процесу развоја ученичке личности и осећања емпатије.

Светски Дан вода обележен је посетом Ади циганлији и предавањем о живим врстама које тамо обитавају.


Израда кућица за птице


У току је реализација вршњачке едукације, током које ученици ове школе одржавају радионице са ученицима основних школа на Звездари. Последња активнсот која је уједно и најзначајнија у досадашњем раду „Еко – одбора“ у напорима ученика и професора Геодетске техничке школе, учешће на конкурсу Еко-репортери, који обухвата креирање и израду кућица за птице које су ученици направили са жељом да се очува део живог света наше околине и сегмент биодиверзитета који је осетљив, а значајан за човека. На овом конкурсу ова школа је освојила прво место и ученички рад је упућен на међународно такмичење.


Овим активностима ученици су желели да покажу своју опредељеност очувању животне средине и оних делова који оплемењују живот и рад у граду. Својим примером ученици школе очекују конкретнији и позитиван осврт свих становника општине на животну средину која нас окружује и наставак укључивања у сличне активности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 15 мај 2015 21:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија