Кућа Добрих Вести

Login

Обележавање 5. јуна Дана заштите животне средине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zivotsreddddБЕОГРАД - Светски дан заштите животне средине основан је од стране Генералне скупштине УН 1972. и одржава се сваке године 5. јуна у више од 100 земаља.


Овај догађај користи се као један од главних начина кроз које организација УН широм света развија свест о животној средини и подстиче политичку пажњу и акцију на унапредењу квалитета животне средине. Том приликом пружају се и веће могућности за потписивање и ратификовање међународних конвенција о животној средини.


Светски дан заштите животне средине је глобални догађај и обележава се на свим континентима. Владе, појединци, невладине организације, локалне заједнице, предузетници и медији организују различите акције којима истичу своје опредељење према заштити и унапредењу животне средине и потребу за променом мишљења и понашања.
Овај дан се обележава бројним активностима као што су струцни и научни скупови, активности на локалном нивоу као што су шетње, садња дрвећа, бициклистичке вожње, концерти, изложбе ликовних остварења, фестивали, такмичења у школама, кампање чишћења и рециклирања као и кампање са тематиком из области заштите животне средине.
На овај начин скреће се пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загадивање ваздуха, вода, уништавање шума, нестанак великог броја врста и друге, како би се стимулисао развој еколошке свести људи.


Тема овогодишњег Међународног дана заштите животне средине је "Седам милијарди снова, једна планета, конзумирај пажљиво".


Министарство пољопривреде и заштите животне средине обележиће данас у 12:30 часова 43. Међународни дан заштите животне средине. (Кошутњак, Хајдучка чесма). Поводом Дана заштите животне средине запослени у Министарству пољопривреде и заштите животне средине засадиће 43 стабла, у Шуми Кошутњак, као допринос развоју еколошке свести и нашег утицаја на животну средину.


Међународни дан заштите животне средине први пут је обележен 1972. године и представља један од главних начина кроз које УН широм света развија свест о животној средини, подстиче политичку пажњу и акцију на унапређењу квалитета животне средине.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 јун 2015 21:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија