Кућа Добрих Вести

Login

Други међународни сајам „Зелена економија“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fondzeleniiiiiБЕОГРАД - Процењује се да би се применом прописа у сектору управљања отпадом раст послова повећао за 10 одсто од садашњег тренда запошљавања, а у сакупљачкој мрежи "чуци и чека" потенцијалних 50.000 радних места, саопштено је на другој међународној конференцији Зелена економија која се одржала данас у оквиру сајма Зелена економија.


Циљ сајма Зелена економија је да на једном месту представи све институције, компаније и међународне организације, који су укључени у развој економски одрживог система заштите животне средине.


Главе теме сајма биће модели јавног приватног партнетрства који могу да се примене за финансирање пројеката зелене економије у Србији и њихова остваривост и исплативост, искуства из европских земаља по овом питању, процес примарне селекције у домаћинствима, као и могућности даљег раста рециклажне индустрије у Србији кроз учешће локалних самоуправа.


Како је изјавила министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, примена модела јавно-приватног партнерства свакако може бити један од главних реалних извора финансирања пројеката зелене економије у Србији.
"Коришћење отпада у енергетске сврхе је један од потенцијала и видова обновљивих извора енегије чијом имплементацијом се остварују предуслови за остварење концепта зелене економије и отварање нових радних места", навела је Богосављевић Бошковић.


Министарка је навела да је коначно управљање отпадом, а нарочито сакупљање и разврставање отпада, еколошко, али и економско питање у ком лежи велики потенцијал.


"Зелено запошљавање могло би да представља кључну карику у борби против сиромаштва", навела је Богосављевић Бошковић.
Она је истакла да тренутна светска економска криза, у контексту климатских промена, енергетске кризе, недостатка воде и хране, представља јединствену прилику за корените друштвено-економске промене у правцу подстицања "зелене економије“.


"Зелена економија се односи на широко коришћење обновљивих ресурса као извора енергије, повећање енергетске ефикасности, али једнако тако и на развој и примену одрживе органске пољопривреде", објаснила је Богосављевић Бошковић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 16 септембар 2015 22:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија