Кућа Добрих Вести

Login

Зелена јавна расвета транформише свет

Оцените овај чланак
(4 гласова)

grenenergyБЕОГРАД - Фирма која послује у Сједињеним Америчким Државама и Србији EnGoPlanet, а седиште јој је у Њујорку, недавно је ангажована да покрене први пројекат уличне расвете с иновативном технологијом која комбинује кинетичку и соларну енергију.


Град Лас Вегас у Невади наручио је пробну инсталацију. Решење има потенцијал за примену у много ширем опсегу, рекао је у интервјуу за Balkan Green Energy News генерални директор компаније Петар Мировић.
Стартап који се раније звао Volta grup (Group регистровао је робну марку EnGoPlanet и поднео три захтева за патенте. Његов први човек је основне економске студије завршио у Београду на Факултету за финансијски менаџмент и осигурање.


Затим се преселио у САД да би тамо добио диплому МБА на Универзитету Хамлин у Сент Полу у Минесоти. Мировић је био оперативни менаџер једне међународне компаније за трговање челиком у Њујорку. После три године је одлучио да оснује стартап за чисте технологије с фокусом на развој иновативних паметних решења независних од електромреже.


EnGoPlanet користи панеле за прикупљање кинетичке енергије из корачања пешака. Када неко хода по плочама, ослобођена енергија се похрањује у батерију. Решење је опремљено смарт сензорима. УСБ портови и бежични панел за пуњење у стубу су додатне погодности.


Компанија међу клијентима има телекомуникационог гиганта Ej-Ti end Ti (АТ&Т) и енергетско-технолошку компанију Алајанс енерџи (alliance Energy). Окретање концепцији стартапа и властитим ресурсима значило је да је EnGoPlanet морао да се пробије са тек неколико запослених и да успостави ефикасан систем комуникације између тимова у Србији и Њујорку.


Како је основан EnGoPlanet?


То се догодило 2013, пар година након што је разарајући ураган Санди погодио Њујорк Сити. Тада је пола Менхетна остало без струје готово десет дана. Био сам тамо, запањен што један од најбогатијих градова на свету није имао праву алтернативу за снабдевање енергијом за основне потребе. Људи нису могли да напуне телефоне и комуницирају с вољенима. Било је страшко. Бесплатна, чиста енергија је свуда око нас, али немамо одговарајућу инфраструктуру да је прикупљамо, чувамо и испоручујемо. Један од наших првих производа била је јединица Portable EnGoPlanet.

 

Каквим капацитетом за развој и иновације располажете?


Имамо најкреативнији и најспособнији тим у својој делатности. Улажемо много напора и новца у истраживање и развој пре него што створимо коначан производ. Стално се трудимо да побољшамо своју технологију. Иако знамо да је перфекција непријатељ обављања посла, покушавамо да потрошимо довољно времена на унапређивање својих производа на такав начин да постигнемо највиши квалитет.

 

Како је урађен први пројекат, на универзитету?


Наша прва инсталација била је станица EnGoPlanet City на Универзитету Вебстер у Сент Луису у Мисурију. Искористили смо је као пилот-пројекат у оквиру којег смо тестирали све компоненте. То је било корисно јер нам је помогло да уочимо све грешке у свом систему и да их исправимо. Тестирали смо ту технологију у свим временским условима и срећни смо што је радила савршено чак и у кад је била јака зима.

Petarmirovic
До које сте фазе дошли у циклусу финансирања и који су планови у тој области за непосредну будућност?


Још нисмо спровели ниједну рунду финансирања, а инвестиције у развој долазе из властитих средстава. Универзитет јесте помогао, тако што је купио наше прве јединице, тако да смо могли да стварамо друге производе. Долазили су нам такозвани улагачи анђели, али смо желели да будемо сигурни да имамо снажан доказ концепције и клијенте. С инсталацијом у Лас Вегасу у плану, вероватно ћемо ускоро покренути прву рунду финансирања.


Где набављате компоненте и како изгледа поступак производње?


Наручујемо компоненте и опрему из читавог света. Трудимо се да користимо најновију технологију од Сједињених Држава до Кине. Погон за монтажу је у Старој Пазови код Београда. Многи делови се набављају од локалних произвођача; соларне ћелије нам стижу од Сан пауера (SunPower) из САД, а кинетичке плоче купујемо у Лондону.

 

Какви су услови договорени с локалном самоуправом у Лас Вегасу? Колико је подухват велик?


Пројекат ће почети пробном инсталацијом четири јединице EnGoPlanet Street Light na Bolder plazi. Локална самоуправа жели да искористи овај пилот-пројекат да тестира све најважније компоненте, с посебним фокусом на батерију, због екстремно високих температура у Лас Вегасу. Уколико све буде прошло добро, размотриће могућност инсталирања наших јединица у целом Даунтауну.

 

Која је била предност регистровања компаније у Њујорку?


Главни циљ нам је да постанемо компанија позната у свету по производњи висококвалитетних решења независних од електричне мреже. Стратешка одлука да преселимо седиште у Њујорк и задржимо сав развој и производњу у Србији била је добра. Стартап мора да буде близу важних дешавања. Свакодневно присуство у светској престоници бизниса и финансија помогло нам је да успоставимо корисне везе с многим компанијама, инвеститорима и потенцијалним клијентима са свих страна света. У ери Скајпа, Вотсапа и других вредних алатки за комуникацију, свет је постао много мање и приступачније место. Док радимо, чини нам се да смо у једној канцеларији, иако нам је пола особља овде у Њујорку, а друга половина у Београду. Вест да ћемо од јуна имати директан лет између два града даље ће допринети организацији нашег пословања. Тамо планирају огромно реновирање у том делу града јер је у веома лошем стању и потпуно другачији него део где су хотели и казина.

Поред пројекта уличне расвете, од Града Лас Вегаса добили смо поруџбину за EnGoPlanet City Station који ће бити инсталиран испред највећег шопинг мола.


Где се инспиришете за стратегију пословања?


Желимо да покренемо нешто на овој планети и оставимо трага за будуће генерације. Профит је за сваку компанију, наравно, веома битна компонента, али сазнање да ће свака наша инсталација помоћи овој планети да се смањи испуштање угљеничних гасова и омогућити корисне ствари обичним људима инспирише и мотивише нас да наставимо овим путем.

 

Каква су вам предвиђања за развој овог сектора на светском нивоу? Да ли ће чиста решења преовладати и колико још има простора за унапређивање ефикасности?


Тренутно на свету има 304 милиона уличних светала. Тај број ће се до 2025. године повећати на 352 милиона. Тржиште спољне јавне расвете пролази кроз промене где се старе уличне лампе замењују новом, ефикаснијом лед технологијом и другим решењима за осветљење с полупроводницима у чврстом стању. Ова нова технологија се унапређује тако што се лед светиљке умрежавају са соларном енергијом и сензорима тако да буду смарт и више одговарају животној средини. Улична расвета која је ефикаснија и боља за животну средину трансформисаће градове и општине широм света у следећих десет година. Она ће доћи с дужим роком трајања, нижом потрошњом енергената и смањеним трошковима одржавања него код старих технологија осветљења.


Апсолутно верујемо да решења са чистим изворима енергије морају преовладати, јер другу опцију немамо. Прошла година је била најтоплија у историји. Не смемо да мислимо само на садашњицу и на себе, него на будућност и своју децу и унучад.


Извор: Balkangreenenergynews.com

 
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија