Кућа Добрих Вести

Login

План управљања ризиком од поплава за слив реке Саве

Оцените овај чланак
(1 Глас)

savaБЕОГРАД - На високом министарском нивоу држава потписница Оквирног споразума о сливу реке Саве - Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Словенија и Република Србија и уз учешће представника међународне заједнице данас су у Београду сагледани резултати спровођења тoг Споразума.

 

У уводном излагању министарка је навела да је кључни циљ Споразума успостављање и одржавање прекограничне сарадње у сливу реке Саве ради обезбеђивања услова за одрживи развој региона и да спровођењем споразума, државе настоје да постигну успостављање услова за безбедну пловидбу Савом и њеним притокама, успостаљање одрживог управљања водама и управљање опасностима у сливу као што су поплаве, суше, лед и несреће које укључују загађење воде.

 

Говорећи о оствареним резулатима, она је истакла да су они бројни као и да је свакако један од најважнијих то што је одобрен План управљања сливом реке Саве и да сада предстоји рад везан за његову имплементацију.


„Припремамо План управљања ризиком од поплава за слив реке Саве, заједно радимо на спровођењу и припреми великог броја пројеката који нам помажу у остварењу главних циљева, користећи расположиве регионалне механизме. У области пловидбе најзначајније је успостављање потпуно оперативног речног информационог сервиса у Републици Србији, завршна фаза његове имплементације у Хрватској, као и даљи развој и надградња скупа пловидбених правила. Настављамо са даљим јачањем учешћа јавности и укључености интересних група у процес спровођења споразума кроз успостављање Савског савета за воде као сталне саветодавне платформе Савске комисије“, казала је Богосављевић Бошковић.


Оквирни споразум о сливу реке Саве потписан је 2002. године и на снагу је ступио 2004. године, а стратешки циљ му је прекогранична сарадња држава страна ради обезбеђења одрживог развоја региона у сливу реке Саве ради успостављања међународног режима пловидбе реком Савом и њеним пловним притокама, успостављања одрживог управљања водама и предузимања мера за спречавање или ограничавање опасности, као и за смањивање и уклањање штетних последица узрокованих поплавама, леда, суша и случајева испуштања опасних материја у воде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 јун 2016 13:54
Мирјана Калинић Шакотић

Мирјана Калинић Шакотић је Београђанка, свршени матурант XII београдске гимназије и

дипломац међународног смера Факутета политичких наука. Током средње школе одлучила сам да се бавим писањем, следи упис на студије и дугогодишња пракса у новинарству. На жалост, у радној књижици је забележено само последњих 15 година рада, остало дугујем своm ентузијазму и упорности током дугих година хонорарисања. Своје почетке интересовања за новинарство дугујем данима проведеним на новинарској пракси у Београдској хроници осамдесетих година прошлог века, затим ,,пискарању” за многе, тада, популарне листове за младе, затим раду на телевизији Студио Б, да би се с почетком овог века обрела у Новинској агенцији Тан југ. ,,Кућа добрих вести” је нешто ново и обећавајуће, зато сам одлучила да се прикључим том пројекту.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија