Кућа Добрих Вести

Login

Кампања за смањење отпада који настаје бацањем хране

Оцените овај чланак
(3 гласова)

hranajeseerererБЕОГРАД - Пројекцијом филма „Само ти једи“ и дискусијом са београдским средњошколцима у ЕУ инфо центру, Центар за унапређење животне средине је започео кампању подизања свести о отпаду који настаје бацањем хране.


Данас се у свету баца преко 1/3 произведене хране која је могла бити употребљена. Овако неодговоран однос према храни, осим велике финансијске штете изазива и велики број последица по животну средину – повећану емисију гасова стаклене баште, смањење количине питке воде, повећање потреба за одлагање отпада, повећање површине обрадивог земљишта на терет екосистема.


Храна се баца из много разлога – због куповине непотребних намирница, превеликих оброка, збуњујућих рокова употребе, и зато што нам се може. Процењује се да храна која се баци на целом свету у току једне године, може да нахрани све гладне у свету следеће три године. „Невидљива вода“ – вода која је кроз разне производне процесе уграђана у сваку намирницу, такође буде узалудно потрошена. Процена је да се у храни која буде бачена налази количина воде која целе године може да напаја једну од највећих светских река – Волгу.

 

 

Jabukeeee

 

Истраживање о навикама грађана


У оквиру кампање ће, поред Београда, филм „Само ти једи“ бити приказан у Нишу (14.09.) и Новом Саду (14.10.) у ЕУ инфо кутку у овим градовима, а биће спроведено и прво званично истраживање о навикама грађана, када је у питању бацање хране, као и информативно-образовна кампања на друштвеним мрежама, у оквиру које ће учесници квизова моћи да освоје награде.


„Када постоји изазов који може да се реши, потпуно је погрешно ништа не урадити. Проблем бацања хране је глобалан проблем, али се решава на локалном нивоу. Свака четврта кеса, пуна намирница, заврши у отпаду. То није одржив систем који је потребно мењати, поготово ако имамо у виду да су све мере које можемо да спроведемо веома једноставне и не захтевају улагања, већ само промену наших личних навика, као и успостављање система који ће регулисати управљање вишковима хране“ – изјавила је Ивана Јовчић, директор Центра за унапређење животне средине.


Завршни део кампање биће одржан у оквиру 7. Међународног фестивала зелене културе „Греен Фест“ (15-18.11.) великом вечером од хране која је спашена од бацања, а у потпуности је доброг квалитета.
Кампању Центра за унапређење животне средине „Храна се једе, не баца се“ је финансијски подржало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Делегације Европске Уније у Србији и ЕУ инфо центра.

 

Чињенице о бацању хране

 

- 1/3 произведене хране буде бачена – око 1,3 милијарде тона годишње (1,3 000 000 000 тона)
- Бачна храна на глобалном ниво има вредност око 1000 милијарди долара (1 000 000 000 000 долара)
- Највише се баца воће и поврће (45 одсто), рибе и морских плодова (35 одсто), житарице (30 одсто), месо и млечни производи (20 одсто)
- У развијеним земљама се баца 95-115 килограма хране по глави становника
- Храна која буде бачена сваке године може три пута да нахрани све гладне света (1 000 000 000 људи)
- Бацање хране изазива значајне последице по животну средину – повећање отпада, повећање емисије угљен-диоксида, смањење количине питке воде, повећавање обрадивог земљишта, губитак шума...

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 14 септембар 2016 19:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија