Кућа Добрих Вести

Login

Велика јавна кампања спасила европску природу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sacuvajБРИСЕЛ - Европска комисија донела је одлуку да се прописи који штите природу не мењају, већ да се боље спроводе.

 

Европска комисија на челу са председником Јункером потврдила је у Бриселу да се прописи који штите европску природу – Директива о стаништима и Директива о птицама – неће мењати нити слабити, чиме је завршена двогодишња неизвесност око будућности тих прописа.

 

Такође позвали су и на боље спровођење споменутих директива.

 

Ово је победа за рекордних пола милиона људи који су позвали Комисију да спаси и ојача прописе током велике европске кампање „Крик за природу“.

 

Kaмпања "Крик за природу"

 

"Крик за природу“ (#NatureAlert) покренута је као одговор Европској комисији на најаву ревизије директива о стаништима и о птицама. Председник Жан Клод Јункер дао је налог Поверенику за животну средину, Кармен Вели, 2014. године да „спроведе детаљну евалуацију директиве о стаништима и диреткиве о птицама и процени потенцијал за спајање директива у модернији пропис“, као део иницијативе за боље законодавство.

 

Споменути прописи темељ су заштите европске природе, а штите више од 1.400 угрожених врста и милион квадратних километара природних станишта у Европи. Подржавају их бројни стручњаци и научници, као и јавност, пословни сектор, Европски парламент и владе европских земаља.

 

Невладине организације које брину о заштити природе поздравиле су ову одлуку и наглашавају да тежак посао тек предстоји како би се постигла права победа за европску природу. Неопходне су снажне одлуке како спровести и ојачати те законе и притом се дотаћи главних узрочника губитка природе, понајвише сектора грађевине и пољопривреде.

 

„Овај једногласан одговор да европски прописи за заштиту природе одговарају својој сврси да штите природу, а уједно и добробит људи најбоља је вест коју смо могли да чујемо током седнице Комисије! Сигурни смо се да ће ова одлука дати додатни импулс за бржу и квалитетнију припрему Србије за примену Директиве о стаништима и Директиве о птицама у оквиру процеса приступања ЕУ”,  истакао је Горан Секулић, задужен за јавне политике WWF програма у Србији.

 

Андреас Баумулер из WWF канцеларије за европске политике, уједно и руководилац кампање „Крик за природу“ на европском нивоу, додао је да ни најбољи закон није вредан папира на којем је исписан ако се не спроводи делотворно.

 

WWF - предводница кампање

 

WWF је једна од највећих, широм света признатих, независних организација, која се бави заштитом природе и има скоро 5 милиона присталица и активну глобалну мрежу у више од 100 земаља. Мисија WWF је да заустави уништавање животне средине и да створи будућност у којој људи живе у складу са природом путем очувања светске биолошке разноврсности, одрживог коришћења природних ресурса и смањења загађења и претеране потрошње.

 

Уз WWF, предводници велике кампање у којој је учествовало више од 200 организација били су "Friends of the Earth Europe", "BirdLifei EEB (The European Environmental Bureau).

 

„Европска природа је данас избегла метак. Сви ми требамо природу у нашим животима, за здравље и благостање. Тако је одлука да задржимо неке од најважнијих и најпопуларнијих европских прописа кључна за заштиту природе, а никада није ни требала бити упитна. Ово је пораз за оне који траже крах заштите природe”, поручио је Роби Блејк из „Friends of the Earth Europе”.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 децембар 2016 13:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија