Logo
Одштампајте ову страницу

Сат та планету: Искључење светла – глас за заштиту природе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kosarskabpattizanТоком акције WWF - Светске организације за природу „Сат за нашу планету“ људи широм света искључили су светла на један сат да би показали како заједно можемо ублажити климатске промене и допринети очувању природе.


Под слоганом „Уштеди енергију, поштеди планету“ ове године се у Србији скоро 400 партнера укључило у акцију: градови, општине, јавне установе, школе, компаније, организације цивилног друштва, као и бројне познате личности. Прилагођавање на климатске промене мора постати наша реалност, а WWF на то подсећа и ове године организацијом десетог, јубиларног Сата за нашу планету.


„Трошимо више од 50% природних ресурса у односу на оне које имамо, ако тако наставимо, неће нам бити довољне ни 2 планете. Сваки сат може да буде сат за нашу планету. Сви морамо мудрије да користимо природне ресурсе и смањимо свој еколошки отисак, јер тиме ублажавамо последице климатских промена и доприносимо очувању природе“, изјавила је Душка Димовић, директорка WWF програма у Србији, позивајући грађане да о томе размишљају свакодневно, а не само на дан „Сата за нашу планету“.

                              bojanperic

 

Глобална акција „Сат за нашу планету“, у свету позната као Earth Hour обележeна је на свим континентима и укључено је око 180 земаља.


„Претходна година је била једна од најтоплијих година од када постоје метеоролошка мерења. Влада Републике Србије препознаје важност садашњег тренутка и управо се припрема Национална стратегија борбе против климатских промена којом ће бити дефинисане активности које ће довести до смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште", изјавила је др Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.


Акцију „Сат за нашу планету“ подржало је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Град Београд, Град Нови Сад и Стална конференција градова и општина, као и многобројне школе, организације цивилног друштва и компаније. Партнери у акцији су Coca Cola систем и маркетиншка агенције New Moment New Ideas Company који су дали велики допринос акцији Сат за нашу планету.


Горан Триван, секретар Секретаријата за заштиту животне средине града Београда напоменуо је да охрабрује чињеница да се из године у годину број учесника повећава и додао: „Београд се и ове године прикључио акцији коју сматрамо и глобално и локално важном, јер грађанима даје могућност да нешто учине за свој град и целу планету. Град чини све да градске и друге институције, макар на сат времена искључе светла и уштеде енергију, чиме ћемо бар мало заштитити Земљу од емисије угљен-диоксида.

                            brankovmost

 

Као и увек, тесно сарађујемо са невладиним сектором, помажемо и подржавамо све акције које Београд чине лепшим. Велика и важна новост за ову годину јесте формирање фонда за енергетску ефикасност, чији ће циљ бити финансирање реконструкције београдских фасада, чиме започињемо дугачак, али брз процес значајног побољшавања енергетске ефикасности тих објеката и смањујемо беспотребно расипање енергије.“

 

На друштвеним мрежама свој глас за ублажавање климатских промена дале су и бројне познате личности попут Бранислава Трифуновућа, Ане Софреновић, Бојане Ординачев, Биљане Цинцаревић, Марине Котевски Мандић, Горице Поповић, Маје Јапунџе Николић, Александра Радојичића, Бојана Перића и Ивон Јафали, који су скренули пажњу јавности на значај очувања планете у серији кратких видео порука за грађане, под слоганом "Уштеди енергију, поштеди планету".

 

Најпознатије светске знаменитости поновно су биле симбол „Сата за нашу планету“, Ајфеловом торњу, римском Колосеуму или лондонском Биг Бену искључивањем јавне и декоративне расвете придружили су се и зидине Калемегданске тврђаве, мостови, Стари двор, Дом Народне скупштине, споменик Кнезу Михаилу, Храм Светог Саве, Петроварадинска тврђава, Нишка тврђава и многи други објекти.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 март 2017 23:11
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015