Кућа Добрих Вести

Login

Конференција о животној средини и стању планете

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vetrenjaceБЕОГРАД - Поводом прославе у Србији Светског дана животне средине, Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Амбасада Краљевине Мароко, организују у Београду у среду 7. jуна Конференцију “Дан информисања о стању Планете – од COP22 до COP23: Преглед и преспективе“.


Светски дан животне средине, 5 јуни 2017. Године, обележава се у међународној заједници у оквиру теме: „Повезивање људи са природом“.


Како су у саопштењу навели организатори, међународна заједница је препознала негативне ефекте климатских промена на животну средину и здравље људи. Значај јачања свести и даљих планова акције на смањењу ефеката климатских промена указује на одлучност међународне заједнице, влада, цивилног друштва, бизнис сектора и грађана да одговоре на изазове климатских промена и јачање партнерства у свим областима, укључујући и партнерство са природом.


Циљ конференције је да буду представљена достигнућа, развој и перспективе у предузимању мера у борби против климатских промена на глобалном, регионалном и националном плану између две конференције Уједињених нација, Оквирне Конвенције о промени климе (UNFCCC), од Конференције држава учесница (COP)22 до COP23, као и у спровођењу Париског споразума из децембра 2015.


Резултати COP22 у Маракешу


Више од 50 шефова држава и влада те 110 министара и челника делегација учествовало је на COP22, у мароканском граду Маракешу од 7. до 18. новембра прошле године. COP22 је оцењена као велики успех пошто је показала да се одвија примена Париског споразума и да је очуван конструктуван дух мултилатералне сарадње у вези климатских промена.


Државе учеснице су поставиле 2018. годину као крајњи рок за остварење Париског споразума. Ера примене и деловања у прилог климе и одрживи развој су јасно изражени у Маракешком прогласу за акцију.


Наредну COP23 UNFCCC ће организовати пацифичка држава Фиђи и она ће бити подржана у седишту секретаријата UNFCCC у немачком граду Бону.


Међу приоритетима на COP22 су биле рањиве земље и острвске државе. Одржан је и први акциони самит о клими у Африци, што је омогућило потврђивање привржености и иницијатива присутних афричких земаља и, први пут, свих стратешких партнера у борби против климатске промене.


У Декларацији из Маракеша је усвојен низ иницијатива у вези климе, укључујући мароканску за Прилагођавање афричке пољопривреде (Три А), Иницијативе о афричком прилагођавању (IAA), иницијативе о Великом зеленом зиду за Сахару и Сахел (GMVSS), инитиативе за Безбедност, Стабилност и Одрживи развој у Африца (SSS), те друге.
То су иницијативе прожете сарадњом, преговорима и мобилизацијом фондова УН, Афричке банке за развој (ADB), различитих других донатора и партнера у Африци, наведено је у саопштењу.

 

                                                          paneli
Конференција у Београду


На конференцији у Београду треба да буде омогућено динамично разматрање еколошких и климатских питања између Марока, Србије и њихових заједничких партнера из ЕУ. Циљ је да јавност у Србији буде подробније упозната са питањима која су разматрана на COP22 и различитим акцијама које треба предузети до 2018.


Конференцију ће отворити Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије, а међу говорницима ће бити Стана Божовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите природне средине, амбасадори Краљевине Мароко и Немачке Мохамед Амине Белхађ и Аксел Дитман, као и отправник послова Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт.


Учесницима конференције ће се, такође, обратити представници мароканског председништва COP22, Мароканске агенције за енергију сунца (MASEN), те стручних и невладиних организација за права човека, климу и одржив развој из Србије и Марока.


Конференција ће бикти одржана у Дому Народне скупштине од 12 часова.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 06 јун 2017 13:50
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија