Кућа Добрих Вести

Login

Oчувати лепоту и чудесност земљине природне средине

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maroko1БЕОГРАД - Прослава Светског дан животне средине под овогодишњим мотом “Повезивање људи са природом”, захтева од човечанства велику пажњу, с обзиром на значај узајамног деловања људи са природним окружењем, како би поштовали њену лепоту и чудесност.

 

 

То је и прилика да осмислимо нове планове и акције за заштиту Земље од негативних утицаја климатске промене, поручио је амбасадор Марока у Србији Мохамед Амине Белхађ.


Поводом прославе Светског дана животне средине 5. јуна, у Београду су Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије и Амбасада Краљевине Мароко, организовали Конференцију “Дан информисања о стању Планете – од COP22 до COP23: Преглед и преспективе.“

 

Мароко је у новембру 2016. био домаћин последње Конференције држава учесница (COP) Оквирне конвенције о промени климе (UNFCCC).


Амбасадор Белхађ је подсетио да је уочи Светског дана животне средине у Мароку усвојена Национална стратегија одрживог развоја до 2030. Тако су заштита животне средине, борба против климатских промена и транзиција ка еколошки чистој привреди постали један од највиших приоритета те северноафричке државе.


Бејхађ је указао и на значај доласка мароканских експерата на конференцију у Београд. “То сведочи не само о изузетним односима између Марока и Србије, већ и о нашој заједничкој посвећености проширењу обима размене како би обезбедили конкретне одговоре и на глобална питања”, истакао је амбасадор.

                                         marokoekologija

 

Мароко и очување природне средине


Амбасадор је навео да је COP22 у Маракешу био велики успех јер је означио ступање на снагу Париског споразума (PA), најбржег мултилатералног споразума који је ступио на снагу у историји човечанства, одржавање “првог историјског самита” COP после постизања PA, као и сусрет учесника тог споразума (CMA1). Једногласност коју су стране постигле за даље климатске акције и подршку, знатно пре зацртане 2020, “усредређује пажњу на нарочите потребе и посебне околности у којима се налазе земље у развоју, најмање развијене државе и оне нарочито рањиве на негативан утицај климатских промена,” истакао је високи марокански дипломата.


Белхађ је рекао да је Мароко, потпуно свестан да оснаживање свих акција за добробит климе није питање избора, већ пре дужност. Отуда су домаћини успели да учине COP22 местом за размену преноса позитивнијих сигнала са циљем убрзања акција, будући да прилике захтевају хитно деловање, навео је амбасадор.


“COP22 је такође обележен покретањем Маракешког партнерства за глобалну климатску акцију, новог институционализованог и устројеног оквира који ће обезбедити праћење и надгледање спровођења обавеза преузетих у оквиру Акције за климу, те известити о његовом напретку. Деловању у овом правцу ће, следствено, бити додељивана годишња Међународна награда Мохамед VI за климатски и одрживи развој вредна милион долара. Тиме ће бити одавано признање изузетним акцијама које су одговор на актуелне климатске промене,” навео је Белхађ.


Марокански амбасадор је подсетио да је на COP22, покренуто, такође, суштинско питање финансирања. “Развијене земље учеснице конвенције обећале су да ће наменити 100 милијарди долара до 2020. за подршку пројектима умањења и прилагођавања климатским променама,” навео је он.

                                           

                            maroko                      

 

Африка и климатске промене


Но, највиши приоритети COP22 били су ризици и утицај негативних климатских промена на рањиве земље, нарочито у Африци. Тако је Први афрички самит за климатску акцију представљао прилику да, први пут у историји, буду утврђене обавезе и иницијативе које су преузеле афричке земље са стратешким партнерима тог континента, указао је Белхађ.


Следствено, Декларацијом из Маракеша преузета је обавеза да буде убрзано спровођење иницијатива које су већ утврђене или покренуте мобилисањем мултилатералних и билатералних донатора, као и владиних чинилаца. Ту су укључене иницијативе о Прилагођавању афричке пољопривреде (Три А), о афричком прилагођавању (IAA), о Великом зеленом зиду за Сахару и Сахел (GMVSS), за безбедност, стабилност и одрживи развој у Африци (SSS), те друге.


Белхађ је навео и да се, ради обезбеђивања наставка Акције и примене одлука преузетих у Паризу и Маракешу, Краљевина Мароко обавезала да ће се придружити Фиџију у припреми COP23. “Тиме треба осигурати текућу динамику рада у прилог клими, нарочито испуњавање циљева PA и конкретизацију Маракешког партнерства за глобалну климатску акцију у периоду између 2017. и 2020,” истакао је амбасадор.

                                          loveahede

 

По Белхађу, постоје многи изазови са којима је суочена међународна заједница, “али као што је изјавило мароканско председништво COP22, морамо одржати заједничке амбиције, као механизам солидарности”. Постоји и свест “колико је свету данас потребна солидарност, јер динамика Акције за климу остаје непобитан и неповратан избор,” казао је он.
По Белхађу, важно је одржати замајац и време је да међународна заједница, владе, пословни лидери, цивилно друштво, универзитети и градови пруже помоћ најамбициознијим акцијама у корист садашње и будућих генерација. “Тако се можемо уздићи снажнији, безбеднији и напреднији, као што је пре пар дана нагласио Генерални секретар Уједињених нација,” закључио је марокански амбасадор Мохамед Амине Белхађ.


Значај конференције у Маркешу


О акцијама које је Мароко предузимао у недавној пошлости, али и плановима за скору будућност, говорили су и чланови делегације те државе на конференцији, Ајман Черкауи и Маруан Туали.


Черкауи, специјални саветник за преговоре и климатске промене, при председништву COP22 је подсетио да је конференција у Маракешу одржана при крају 2016. која је била најтоплија од 1880, трећа година заредом како је оборен такав рекорд. Такође је 2016. била и 15. од 16 најтоплијих година које су се догодиле последњих 16 година.


У Маракешу су се окупили представници 196 држава потписница UNFCCC, међу њима 54 шефова држава или влада и 112 министара. Уопште, на самиту је било 22.000 учесника из иностранства на преко 1.200 догађања широм четвртог по величини града у Мароку са око милион житеља.

                                              marokoprostest

 

Званичници су консензусом донели 35 одлука, пре свега Акциони план из Маракеша (MAP) за климу и одрживи развој. Покренуто је и неколико акционих иницијатива, међу њима Маракешко партнерство за глобалну климатску акцију.


Черкауи је оценио и да су многа исходишта COP22 важна. Међу њима су одлука о убрзању разраде правила ПА до 2018; Предвођени најрањивијим земаљама, учесници су усвојили Маракешки коминике о Форуму за климатски рањиве; невладине организације или “недржавни актери” (NSA) су у оквиру две коалиције које представљају 165 ентитета, милијарду људи и трећину светске привреде, обећали да до 2050. ограниче емитовање гасова ефекта стакленика (GHG) на 80-95 одсто оних из 1990; напредак је остварен на плану финансија, изградње капацитета, технологије, (смањења) губитака и (почињене) штете: остварен је укључив, прегледан и јаван процес.


Марокански званичник је поред поменутих, навео још неке иницијативе те државе на самиту у Маракешу, попут: Вода за Африку; Погодност за раст зелене инфраструктуре; Маракешког обећања за подстицање тржишта зеленог капитала у Африци; Плави појас; Одрживе оазе; Маракешко глобално партнерство за обновљиву енергију и енергетску ефикасност; Иницијатива за закон и управљање климом; Размена знања и нових иницијатива о климатским акцијама (CAPE); Мрежа центара за изузетност и стратешких институтa za климатскe променe …


Нарочита улога НВО

 


Черкауи и Туали су посебно истакли улогу NSA на самиту у Маракешу. Она је била нарочито видљива у тзв. Зеленој зони, једној од три, уз Плаву и центар града Маракеша.
У Зеленој зони је на простору од 10.000 квадратних метара, више од 500 невладиних организација и коалиција, људи 60 националности, поставило 152 штанда и павиљона. То подручје цивилног друштва је било подељено на шест тематских простора, агора - Универзитет и истраживање; Родна припадност и клима; Омладина; Уметност и култура; Знање и традиције; Територије и локална управа.


Приређено је 680 активности, дебата и догађања, на којима су учествовали представници готово 40 универзитета и компанија тргујућим технологијама. Око 40 одсто тих активности су оранизовали учесници из Марока. Нагласак је био на иновацијама и решењима, која, нарочито, нуди приватни сектор. У подручју NSA је дневно забележено, у просеку, 24.000 посетилаца, којима је помагало 386 волонтeра.

                                          marokoavards

 

Мароканско председништво COP22 активно и после Маракеша


Черкауи је навео да и после одржавања COP22, мароканско председништво активно учествује на низу међународних скупова. Један од таквих је било и пролећно заседање Светске банке у априлу у Вашингтону, када је одржана Недеља закона, правде и развоја.


Мароканско председништво COP је постало и прво које је организовало Пост COP22 Дијалог грађанског друштва. Дијалог је уприличен у мају у немачком граду Бону и на њему је постигнута сагласност о примени PA и очувању интегритета тог документа. Учесници су позвали и на успешне припреме за COP23 који ће 2018. организовати пацифичка држава Фиџи, такође у Бону који је седиште секретаријата UNFCCC.


Черкауи наводи да у припремама за наредну конференцију, мароканско председништво COP22 очекује да ће бити испоштован рок доношења правила PA и утврђен процес Олакшаног дијалога 2018. Маракешко партнерство за глобалну климатску акцију ће пак бити усредсређено на подручје Пацифика. Треба да олакша приступ финансирању ради прилагођавања, осигурања за случајеве климатских промена и катастрофа, одрживе пољопривреде, екстремних временских догађаја и пораст нивоа мора.

                                    decamaroko

 

Од NSA се очекује још више иницијатива, партнерства и акција у областима финансирања, усавршавања кадрова, технологија и умањивања губитака и штета. Стваран напредак мора бити остварен у свим областима и то у прегледном, отвореном и процесу у који су сви укључени, истичу у мароканском председништву COP.


Гаранција за то би требало да буде што је PA до сада ратификовало 147 држава, а једна (Сједињене Америчке Државе са администрацијом председника Доналда Трампа) је саопштила да има намеру да напусти споразум који има 196 потписника и који није оставио никога по страни.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 23 јун 2017 10:37
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија