Кућа Добрих Вести

Login

Конференција Националне асоцијације чистоће Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

optadddddddБЕОГРАД – Конференција Националне асоцијације чистоће Србије одржава се на Сребрном језеру.


Конференција је окупила велики број представника комуналних предузећа из наше земље која се баве одржавањем хигијене и уклањањем отпада.


На конференцији ће присуствовати и Министар заштите животне средине Горан Триван.


Министар Триван је нагласио да ће управо један од најважнијих приоритета новоформираног министарства бити изградња и развој одрживог система управљања отпадом у нашој земљи и да је сарадња свих актера на овим питањима од пресудног значаја.


„Комунална предузећа која се баве сакупљањем, транспортом и прерадом отпада имаће пуну подршку Министарства у подизању знања о савременим технологијама прераде отпада на виши ниво као и помоћ у решавању свакодневних проблема са којима се сусрећу у свом пословању“, рекао је министар Триван и додао да ће Министарство на чијем је челу изградити чвршће и тешње везе са комуналним предузећима и Националном асоцијацијом чистоћа Србије.


„Србија у наредном периоду мора значајно да унапреди област управљања отпадом и на остваривању тог циља Министарство ће заједничким снагама радити са Националном асоцијацијом и предузећима која послују у овој области. Сви заједно морамо подићи свест наших грађана о значају здраве животне средине“, истакао је министар Триван.


Чланови ASWA су представници комуналних предузећа у Србији, представници јавне управе, експерти са дугогодишњим искуством у овој области и представници научних институција.


Истовремено ова организација има сарадњу са многим међународним асоцијацијама, што јој пружа значајан увид у међународна решења и искуства.


Отпад – показатељ калитета живота


„Отпад је показатељ квалитета живота и показатељ степена уређености једног друштва. Нажалост, овај једноставан проблем још нисмо решили на задовољавајући начин. Као друштво смо пред изазовом да пронађемо начине да живимо наше животе на начин који не доприноси глобалном уништењу животне средине. Укратко, морамо научити да задовољимо наше потребе, без угрожавања будуц́их генерација да задовоље своје. Оно што нам је драматично потребно су, између осталог, промене у култури, свести и односу према отпаду. Оно што нам је још потребније јесте едукована и стручна управљачка структура у овој области. Грађани знају да отпад јесте и проблем и шанса, али веома често им систем не нуди решења”, наводи се у опису циљева и мисија ове организације.
„Годинама уназад отпад је представљао проблем који треба решити. Данас су јасне тенденције да се отпад посматра као ресурс, нешто што има вредност. Експерти процењују да услед лоше организације и недостатка примене савремених технологија управљања отпадом, Србија годишње на сметлиште баца преко 100 милиона евра вредне сировине. Време је да то променимо – да отпад не третирамо као проблем, већ као прилику. Са том визијом основана је Национална асоцијација чистоћа Србије. АСWА је професионална организација која својим члановима обезбеђује стручно знање о савременим технологијама, могућност размене информација и искустава, са циљем да се управљање отпадом у Србији подигне на значајно виши ниво”, додаје се.


“Глобална забринутост за заштиту животне средине одражава се и на наше законодавство. Донета је Стратегија управљања отпадом за наредни период, чека нас усклађивање закона и прописа са стандардима ЕУ. Желимо да будемо део тог процеса и да као активан партнер институција Републике Србије допринесемо квалитетној реализацији програма, уз креирање и спровођење „зелене политике“ и одговарајућих закона. Својим чланицама пружамо техничку и правну помоћ и припремамо их за примену законске регулативе, пружамо препоруке за управљање отпадом у складу са најбољом праксом. Заједно смо глас наше индустрије, који се чује и уважава на највишим нивоима”, наглашавају у овој организацији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 септембар 2017 13:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија