Кућа Добрих Вести

Login

Министарство и рециклажна индустрија на путу ка договору модела сарадње

Оцените овај чланак
(0 гласова)

reciklserniničvoБЕОГРАД - Министар заштите животне средине Горан Триван одржао је састанак са представницима рециклажне индустрије, како би се договорили око модела сарадње и заједнички унапредили стање у рециклажној индустирији, објавило је Удружење рециклера Србије.

 

Представници рециклажне индустрије су на почетку поздравили формирање засебног ресора заштите животне средине, с обзиром да то представља важан искорак у овој области, јер ће на тај начин бити омогућен бољи квалитет животне средине, али и отварање нових зелених радних места, чему ова грана тежи.

 

Министар Триван истакао је да  су за функционисање и развој индустрије неопходан предвидив оквир, у погледу регулативе и подстицаја и најавио исплату додатник подстицаја до краја године, како би се омогућило стабилно пословање индустрије и очување радних места.

 

„Потенцијал рециклажне индустрије је огроман, пре свега у у отварању нових радних места, посебно када су у питању радна места за социјално угрожене и неквалификоване, чиме би се омогућило њихово укључивање у друштво и растерећење система социјалне заштите“, нагласио је министар Триван и додао да је рецилажна индустрија важан партнер, како би се заједничким деловањем ојачала свест о значају заштите животне средине и улоге рециклажне индустрије код других органа и институција, али и у широј јавности.

 

Од 2010. године до данас по основу наплате еко такси држава је наплатила 38 милијарди динара, док су процене да ће се у 2018. години од еколошке таксе напалатити око 10,4 милијарде динара, што показује велики тренд раста наплате.

 

У Србији данас постоји 2.200 фирми које се баве сакупљањем и третманом отпада, што је у односу на 2009. годину, када их је било 200, огроман напредак. Удружење рециклера Србије окупља највећа предузећа у области третмана посебних токова отпада и кориснике подстицајних средстава од којих 18 запошљава 1051 радника. Предузећа која се баве сакупљањем и транспортом, заједно са индивидуалним сакупљачима,  укупно запошљавају више од 14 000 радника, уз реалне процене да се тај број повећа за 10000 у следеће 3 године. Циљ удружења је да се кроз заједничке активности заштите интереси рециклера и сакупљача, промовишу начела заштите животне средине, али и да се кроз партнерски дијалог са Владом Републике Србије настави развој рециклажне индустрије.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија