Кућа Добрих Вести

Login

Фирме могу да се пријаве за иновационе ваучере ЕБРД

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ZELENIVAUCERБЕОГРАД - Европска банка за обнову и развој је покренула Програм зелених иновационих ваучера у Србији за који могу да се пријаве мала и средња предузећа за добијање ваучера вредних до 20.000 евра без ПДВ-а и то за покривање 90 одсто трошкова услуга истраживања и развоја.

 

На скупу "Шема зелених иновационих ваучера у Србији" у Привредној комори Србије директор канцеларије ЕБРД у нашој земљи Денијел Берг је рекао да та банка жели да помогне увођење иновација у мала и средња предузећа у Србији, као и да ће се тај пројекат фокусирати на енергетску ефикасност. Од предузећа се очекује да финансирају најмање 10 одсто укупних трошкова.

 

Минимална вредност услуга истраживања и развоја које могу учествовати у програму је 4.000 евра (без ПДВ-а). Шема зелених иновационих ваучера има циљ да побољша процес увођења иновација у мала и средња предузећа у области ресурсне ефикасности и на тај начин подржи дугорочну конкурентност српске привреде и смањи њен утицај на климатске промене.

 

Предузећима ће кроз шему бити омогућено да ваучерима покрију већи део трошкова услуга истраживања и развоја које ће им помоћи да развију иновативне производе, услуге или процесе у циљу смањења потрошње ресурса, као на пример енергије, воде и сировина.

Једно предузећа може да се пријави за само један ваучер, а пријавни форумулар на е-мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

У оквиру истог истраживачко - развојног пројекта предузеће може да сарађује са највише три истраживачко-развојне организације.

 

Промоција развоја иновација

 

Берг је рекао да ЕБРД жели да промовише развој иновација и да би тај пилот пројекат могао да се рашири и у земље региона.

"Доказано је да мала и велика предузећа, јавна и приватна, изналазе разне начине за иновације, а све у циљу повећања раста. Надамо се да ћемо пружити помоћ и малим фирмама, али и универзитетима и другим институцијама које би могле да имају користи од ове шеме".

 

Берг је рекао да ће ЕБРД имати програм за финасирање зелене енергије и привреде који ће следеће године бити реализован заједно са ЕУ.

 

Саветник министра за иновације и технолошки развој Бојан Лалић рекао је да је предлогом буџета за наредну годину предвиђено више средстава за Фонд за иновациону делатност.

 

Како је рекао, циљ владе је да избегне стихијску и популистичку промоцију иновацијама, као и да се пружи одговарајућа помоћ компанијама, како би имали све више иновативних производа. Лалић је додао да су дигиталне иновације веома важне и за развој предузетништва у нашој земљи.

 

Услови за заинатересоване

 

Услови за МСП која желе да се пријаве за добијање ваучера су: да су производна и заинтересована за развој нових технологија са циљем ефикаснијег коришћења ресурса, да су у приватном и домаћем власништву, да послују више од две године, да су финансијски стабилна и немају активне судске спорове, као и да нису повезана са пружаоцем услуга.

 

Могу се финансирати услуге које обухватају проверу концепта, развој, израду прототипа, тестирање, сертификацију новог производа, услуге или процеса, затим иновативно унапређење постојећег производа, услуге или процеса, као и обуку или саветовање у области управљања иновацијама и заштите интелектуалне својине.

 

Презентацију зелених ваучера можете да погледате ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС

 

 


Последњи пут измењено уторак, 12 децембар 2017 15:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија