Кућа Добрих Вести

Login

Конференција о управљању отпадом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

OTPADКонференција Заштита животне средине – Управљање отпадом која у фокус ставља одговорност произвођача у области посебних токова отпада, одржана је данас у организацији Америчке привредне коморе у Србији. Учесници су говорили о изазовма са којима се произвођачи и оператери суочавају, продуженој одговорности, али и моделима управљања посебним токовима отпада (електронски и електрични, гуме, аутомобили, батерије, уља).

 

На тржиште Србије се годишње стави око 55.000 тона електричних и електронских производа и са растом стандарда грађана расте и количина ових производа који се ставе на тржиште. На крају животног циклуса ови производи постају отпад који је потребно адекватно и на одржив начин уклонити из животне средине, преноси Министарство за заштиту животне средине најупечатљивије сегменте са скупа.

 

Постојећи модел државне контроле наплате еко накнада и расподеле подстицаја рециклерима је у пракси наишао на бројне изазове и није дао очекиване резултате. Након више од седам година показало се да постојећа законска регулатива има низ слабости у делу управљања посебним токовима отпада што се у пракси негативно одразило како на произвођаче који плаћају накнаду тако и на кориснике подстицајних средстава – рециклере. С једне стране високе накнаде које су и до 12% у цени производа, непоштовање законске регулативе свих обвезника плаћања накнаде створили су нелојалну конкуренцију међу произвођачима и умногоме отежавају пословање свих друштвено одговорних компанија. С друге стране нема адекватног система који уклања овај отпад из животне средине, нередовна додела подстицајних средстава отежавају пословање рециклажне индустрије.

 

Стога је неопходно урадити редизајн законске регулативе и кроз продужену одговорност произвођача, уз адекватну контролу државе, обезбедити да се управљање посебним токовима отпада уреди на начин који ће бити одржив и транспарентан.

 

Као једна од друштвено одговорних компанија, који на годишњем нивоу издваја 2,8 милиона ЕУР за еко накнаде, Горење се залаже за увођење система продужене одговорности. „То значи да је произвођач одговоран за своје производе од почетка до краја животног века и да своју обавезу може да испуни индивидуално и колективно. Зато смо предложили да се у измене и допуне Закона о управљању отпадом јасно дефинише ПОП и да се дозволи произвођачима да брину о својим производима који након употребе постају отпад“,  изјавио је Драган Дилпарић, потпредседник Одбора за животну средину AmCham и представник компаније Горење.

 

Своје активности на унапређењу ове области, компанија ће наставити и у будућности, кроз пројекат развоја софтвера за евиденцију свих обвезника плаћања еко накнаде који је покренут са организацијама ГИЗ и НАЛЕД и компанијом Коkа-Кола.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 фебруар 2018 23:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија