Кућа Добрих Вести

Login

Град Нингбо подстиче трговинску сарадњу Кине и земаља ЦИЕ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fiksnaНИНГБО/СОФИЈА  -  У Софији у Бугарској данас и сутра (6. и 7. јула) одржава се 7. Самит премијера земаља чланица механизма сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе (CIE), међу којима је и Србија,  ради чега нашим читаоцима желимо да представимо кинески град Нингбо где је прошлог месеца одржана конференција министара Народне Републике Кине и држава ЦИЕ, о којој више можете прочитати у претходном тексту, који је ,,Кућа добрих вести" ексклузивно објавила из пера свог дипломатског уредника Борислава Коркоделовића.

  

Град Нингбо налази се у средишњем делу обале континеталне Кине. Нингбо, који према речима кинеских званичника - постаје први избор за земље ЦИЕ када улазе на кинеско тржиште, јужно је крило развијеног подручја делте Велике или Дугачке реке (Јангце) и наслоњен је на најмногољудији кинески град и привредно средиште Шангај.


Представља луку на јужном крају историјског Великог кинеског канала и источно је полазно пристаниште древног поморског Пута свиле. Град у једној од најразвијенијих кинеских провинција Ђеђијанг, познат је по угодној клими током целе године и мноштву поморских ресурса, а остварује велики напредак у сарадњи са 16 земаља ЦИЕ у секторима као што су луке, туризам и образовање.

 

                              luka

 

Шире подручје Нингбоа се простире на 9.816 квадратних километара (км²), обухвата шест округа, два среза и три града са 7,6 милиона становника. Нингбо је ,,град другог реда” , за разлику од најмногољудијих и административно и привредно најзначајнијих Пекинга, или Шангаја.

 

Градско подручје Нингбоа обухвата 2.456 км², уз становништво од 3,5 милиона људи, према попису из 2010. године. Град је под директном управом државе, развијен и са истакнутом културом. Хваљен је као цивилизован, историјски, град културе и туристички изузетан на простору читаве копнене НР Кине.


Нингбо је остварио укупан домаћи производ (БДП) од 9.846,9 милијарди јуана у 2017. (амерички долар = 6,75 јуана), што је за 7,8 посто више у односу на исти период претходне године. БДП по глави становника Нингбоа износи око 18.368 долара.


Обдарен повољним лучком логистиком, Нингбо представља велики отворени град у Кини. Један је од суштински важних градова будуући да му је укупна трговинска размена са иностранством већа од 100 милијарди долара. Данас је лука Нингбо-Ђушан једна од најважнијих у Кини, а само током 2017. године је остварила највећи промет товара у свету од укупно 10,1 милијарде тона.

 

Нингбо лане освојио годишњу награду у конкуренцији 10 најпознатијих градова Кине

 

Нингбо тргује са 211 земаља и територија и прошлу годину је завршио са укупним обимом увоза и извоза од преко 1,383 билиона јуана, што је повећање од 18,5 одсто према 2016. У граду је 2017. представљено 312 изложбених пројеката. Нингбо је освојио годишњу награду за 2017. у конкуренцији 10 најпознатих градова НР Кине, Златну награду Изложбени град са пет звезда 2017. и друга признања.

 

                     ningbou nocu

 

Нингбо је свестрано комуникационо чвориште у региону, са интегрисаним функцијама аеродрома, брзе железнице и мреже аутопутева. На удаљености од сат до два налази се 16 великих градова у делти Јангце. Погодан је за путовања широм света.


Лука у Нингбоу доприноси трговинској сарадњи Кине и земаља ЦИЕ 

 

Ҕушан, лука у Нингбоу, игра важну улогу у подржавању трговине и лучке сарадње између Кине и земаља ЦИЕ. Из Ҕушана је 2017. превезено 870.000 контејнера у земље ЦИЕ - Пољску, Румунију, Хрватску и Словенију.

 

                           kontejneri nad vodom

 

Локални званичници су изјавили да су земље ЦИЕ богате ресурсима, нарочито сировинама, које могу бити искоришћене за попуну несташица у Нингбоу. Земље ЦИЕ, пак, играју незаменљиву улогу за извоз у Европску унију традиционалних производа из Нингбоа, попут механичких и електричних роба, играчки и кофера.

 

Нингбо - први избор за земље ЦИЕ при уласку на кинеско тржиште


„Тренутно, Нингбо постаје први избор за земље ЦИЕ када улазе на кинеско тржиште“, рекао је Ганг Јонг из Градске трговинске комисије Нингбоа. Нингбо је пријавио повећање обима трговине са земљама ЦИЕ у неколико претхоних година. У 2017. је обим трговинске размене између тог града и земаља ЦИЕ повећан за 23,5 процента на годишњем нивоу и то на 2,92 милијарде долара. То је чинило 4,3 одсто укупне трговине између НР Кине и земаља ЦИЕ, навела је Трговинска комисија Нингбоа.

 

Иницијатива ,,Један појас један пут"


Провинција Ђеђијанг је у протеклим деценијама успоставила снажну трговинску размену са земљама ЦИЕ. Везе између лука у Ҕеђијангу и ЦИЕ су постале још тешње са напретком Иницијативе ,,Један појас један пут".

 

                              expo posetioci

 

Нингбо је од 2015. био домаћин годишњег Кина-ЦИЕ Инвестиционог и трговинског ЕXПО, Министарске конференције НР Кине и земаља ЦИЕ за промовисање трговинске и економске сарадње 2014, 2016. и 2018, као и Форума о развоју сарадње између Кине и ЦИЕ у 2015. и 2017. У протекле четири године Нингбо су посетила четири заменика премијера из држава тог региона, 47 званичника у рангу
министра и више од 70 челника провинција, или градоначелника из земаља централне и источне Европе. 

 

Током конференцијских и сајамских дана овог јуна свечано је отворена Показна зона привреде и трговине 16+1, која је по тумачењу званичника Нингбоа ,,резултат тога што је град био домаћин Кина - ЦИЕ Expo изложби током последњих година“.

               

                             ningbo konferencija grupna

 

Одраније су у Међународном конгресном и изложбеном центру Нингбоа смештени стална изложба и трговински центар за производе из земаља ЦИЕ. У 15 националних павиљона је представљено више од 3.000 производа из земаља региона.


Нингбо, чвориште за трговину и дистрибуцију производа из ЦИЕ у НР Кини, постао је једно од највећих чворишта за трговину и дистрибуцију производа из земаља ЦИЕ у Кини. Мађарска и Летонија су отвориле пословна представништва у Нингбоу, како би промовисале трговину и оснажиле сарадњу са
Кином.

 

                      podizanje kontejnera unutra

 

Нингбо је спровео мере и политике како би олакшао трговину између две стране – укључујући успостављање пилот зоне за националне инспекције за олакшавање трговине између Кине и земаља ЦИЕ, убрзавајући неопходне процедуре за улазак пољопривредних производа на тржиште. То укључује брже издавање потврда о пореклу и карантинских информација, објаснио је Жу Минмин, званичник Царине области Нингбо.


Нингбо је поставио циљ да постане почетна тачка за производе из земаља централне и источне Европе 
при њиховом уласку на кинеско тржиште, водеће одредиште за билатералну инвестициону сарадњу, те најбоље место за промоцију културне размене НР Кина-ЦИЕ у земљи.

 

 

                    brod kontejner

 

Према градским званичницима, Нингбо ће, такође, промовисати дигитализацију и подстицати већи обим трговине, изградити систем дистрибуције производа из земаља ЦИЕ и изградити центре за старт-апове и иновације младих у земаљама ЦИЕ, како би била још више подржана сарадња 16+1.

 

Ради остваривања тих циљева, у потпуности ће бити коришћене три платформе, Кина-ЦИЕ Инвестициони и трговински ЕXПО, Кина-ЦИЕ Инспекциона и карантинска пилот зона за трговинске олакшице, као и Бугарска-Кина културни центар, наводе у администрацији Нингбоа.

 

Нингбо - највећи дистрибутивни центар за производе који из земаља ЦИЕ долазе у Кину

 

Нингбо је за производе из ЦИЕ постао највећи дистрибутивни центар широм најмногољудије земље на свету (више од 1,4 милијарде становника) и успоставио више од 30 огранака по НР Кини, која је трећа најпространија држава на свету (преко 9,7 милиона квадратних километара).

 

 

                     neboder i luka

 

Како би компаније из земаља ЦИЕ биле подржане у пословању у НР Кини, у граду су за њих саграђена складишта при водећим онлајн куповним платформама попут Taobao (огранак Алибабе), T-mall, Kjb2c.com, те платформа е-трговине Слободне трговинске зоне Нингбоа.


Џанг из Трговинске комисије Нингбоа је оценио да је у граду током три последње године успешно подигнут ниво сарадње са земљама ЦИЕ и изграђен модел логалног учешћа у сарадњи 16 + 1. „То је помоћ нашој земљи да оствари сарадњу са земљама ЦИЕ и да омогућимо прикладно и прилагодљиво искуство за учешће и других провинција и градова у сарадњи 16 + 1,“ казао је Џанг.


Сарадња у туризму, култури...


Билатералне инвестиције између Нингбоа и земаља ЦИЕ, такође, су у експанзији последњих година. До краја 2017, земље ЦИЕ су покренуле 79 инвестиционих пројеката у Нингбоу. Заузврат, град се упустио у 46 улагања у ЦИЕ. Тих 125 пројеката покрива широк спектар области, као што су аутомобилски делови, сунчана енергија, обазовање, фармацеутска индустрија и туризам. Завршена је прва фаза изградње Сино-ЦИЕ (Нингбо) Индустријског парка и у њему су смештени неки од пројеката.

 

Туризам се, такође, налази у фокусу међусобне сарадње. Последњих година, Нингбо је појачао напоре за промовисање туризма покретањем активности у земљама ЦИЕ, укључујући недеље размене и посебне туре.

 

                              ningbou stene i voda

 

Као резултат тога, град је потписао 28 туристичких инвестиционих пројеката, што је унапредило сарадњу туристичке индустрије, служби и агенција на обема странама, навели су из Комисије за развој туризма Нингбоа.

 

„Ове активности обезбедиле су платформе земљама ЦИЕ да истраже кинеско туристичко тржиште
и стекну увид у јединствене туристичке ресурсе и инвестиционо окружење Ђеђианга и Нингбоа, промовишући потоњи као модеран лучки град и међународно туристичко одредиште“, рекао је Ли Жемин, заменик директора Комисије.


Локалне власти су, такође, припремиле серију туристичких активности у протекле три године како би локално становништво могло да се боље повеже са земљама ЦИЕ. Захваљујући томе, више од 6.800 људи је путовало у земље ЦИЕ, показује статистика градске туристичке администрације.


У протекле три године, више од 1.000 људи из земаља ЦИЕ су као чланови пријатељских делегација посетили Нингбо. Од краја марта 2018, Нингбо се побратимио са 20 градова у земљама ЦИЕ.


Последњих година, власти Нингбоа су, такође, уложиле велике напоре ради промовисања културне размене са земљама ЦИЕ. Званичници из Бироа за културу, радио и ТВ, штампу и издаваштво Нингбоа навели су да је од 2015. у Нингбоу покренуто 11 промотивних програма у области културе са земљама ЦИЕ.


Размена у области образовања, усавршавања знања 

 

Званичници Нингбоа су уверени да би, као кључни фактор у међусобној сарадњи, две стране требало  заједнички да раде на образовној размени. Отуда је град последње четири године био домаћин Кина Нингбо-ЦИЕ Конференције о сарадњи у образовању.


Готово 400 представника влада и универзитета учествовало је на овим годишњим скуповима и потписана су 64 споразума о сарадњи у образовању и о сестринским универзитетима. Образовни институти у Нингбоу успоставили су партнерство са 66 колеџа и универзитета у земљама ЦИЕ и покренули готово 80 пројеката у области образовања, наведено је у Бироу за образовање Нингбоа.

 


На основу потражње за урбаним и индустријским развојем, Нингбо је покренуо rump up сарадњу са водећим образовним установама у земљама ЦИЕ ради обуке кадрова и комуникација. У 2014. је Нингбо успоставио посебне стипендије за студенте из земаља ЦИЕ који су дошли да студирају у граду, у вредности од 6.000 до 30.000 јуана по студенту годишење. До данас, 56 студената из земаља ЦИЕ је

примило укупне школарине у вредности већој од 800.000 јуана.


Власти су, такође, значајно инвестирале у привлачење врхунских професионалаца у Нингбо како би био подржан дугорочан раст града. Прошлог јуна је основана служба за професионалце из земаља ЦИЕ, прву те врсте у Кини, са намером бољег повезивања експерата из земаља ЦИЕ са компанијамa и
институтима у Нингбоу и суседним областима.

 

До сада је та канцеларија позвала више од 80 експерата да присуствују састанцима везаним за пројекте и образовну сарадњу, развој индустрије нових материјала и регрутовање и обуку страних
инжењера. У бироу за образовање града су рекли да ће Нингбо и у наредним годинама наставити да продубљује и унапређује сарадњу у областу образовања.

 

На Самиту у главном граду Бугарске учествује и председница Владе Србије Ана Брнабић која ће присуствовати пословном форуму у Софији, на коме учествује више од 250 кинеских компанија и око 700 пословних људи из Централне и Источне Европе. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 06 јул 2018 22:05
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија