Кућа Добрих Вести

Login

Европска недеља малих и средњих предузећа и у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

uvodnaБЕОГРАД, БРИСЕЛ - Европска недеља малих и средњих предузећа (МСП) 2012. (European SME Week) представља најмасовнији пројекат Европске уније (EU) са циљем представљања подршке сектору МСП у 37 европских држава, међу којима и у Србији. Реализује се у оквиру CIP (Competitiveness and Innovation Framework Programme) програма Европске уније, а ове године биће одржана и у Србији у периоду од 15. до 21. октобра.

Прва европска недеља МСП у Србији одржана је пре две године, као иницијатива Европске Комисије (ЕК) која промовише предузетништво, а због добрих ефеката настављена је и наредних година.

 

Србија промовише предузетништво

 

Европска Комисија је прихватила учешће Србије у овој иницијативи, иако није чланица ЕУ. Пројектом је предвиђена партиципација 37 држава Европе, које делегирају по два национална координатора из владиног сектора и из области бизнис асоцијација.

Један од циљева ове манифестације је да промовише предузетништво и инспирише више европских грађана да овај концепт сматрају одрживом опцијом у својој каријери.

Ове године Европска недеља малих и средњих предузећа у Србији биће одржана од 15. до 21. октобра и биће обележена низом скупова и конференција са темама које промовишу и подстичу мали и средњи бизнис.

 

Сарадња науке и привреде

 

Привредна комора Србије и Министарство финансија и привреде (15. октобра), у сарадњи са компанијом “Елекс комерц” (Elex Commerce ) из Београда, организовати стручни скуп о примени науке у области малих и средњих предузећа и предузетништва, као централни догађај у оквиру Европске недеље МСП 2012.

Тема скупа је сарадња науке и привреде, у функцији интернационализације малих и средњих предузећа. Након поздравних говора и предавања о трансферу знања и технологија из науке у привреду биће представљена брошура Европске комисије „Тајна успеха“, о најбољим предузетницима из 37 држава Европе за 2012. годину, израђене у оквиру Европске недеље МСП.

Тридесет седам примера европских малих и средњих предузећа (МСП), који су постигли успех на међународној сцени представљени су у публикацији.

 

Међународни шампиони у предузетништву

 

Међународни “шампиони” из 37 земаља су одабрани на основу њиховог међународног успеха. Победнички предузетници не само да илуструју успешне примере европских МСП-а, који се успешно такмиче у широком спектру сектора у иностранству, већ су и примери да напорним радом и јасном стратегијом - без обзира на пол, године старост и образовање - свако има шансу да постане међународни шампион, истиче се у брошури.

Према расположивим подацима, до сада само једна четвртина европских малих и средњих предузећа извози ван границе своје матичне земље. Путовање кроз неке од успешних прича представљене у брошури илуструје да кључну улогу у интернационализацији може да игра успех малог бизниса.

 

Развиј своју пословну идеју

 

Брошура, која је објављена је поводом Европске недеље малих и средњих предузећа 2012. има и свој завршни одељак са називом "Развиј своју пословну идеју" - где је представљено шта све потенцијални предузетник мора да размотри: како развити бизнис план, Нацрт пословног плана, као и шеме и информације о томе које врсте подршке предузетници могу добити од европских институција.

До интернационализације се, саветује се, може доћи ако имате добро осмишљене пословне односе са страним партнером, добро развијене међународне кооперантске или међународне техничке кооперације.

Више о самом догађају као и контакт са организаторима Европске недеље МСП можете сазнати преко линка: ec.europa.eu

 

Мала и средња предузећа у Србији - основ будућег развоја

Мала и средња предузећа треба да представљају основ будућег раста бруто домаћег производа (БДП) и смањење стопе незапослености у Србији. Мала и средња предузећа су у транзиционим економијама један од носећих стубова привреде. Недовољна конкурентност МСП у Србији има значајан утицај на низак БДП и високу стопу незапослености.

У претходној деценији у Србији је дошло до значајног раста МСП. Иако подаци указују на велики значај сектора МСП у нашој земњи, упоредна анализа у односу на земље чланице ЕУ указује на постојање знатног простора за повећање удела овог сектора у укупној привреди Србије. Наиме, у 27 земаља чланица ЕУ чак 99,8 одсто укупног броја предузећа припада сектору малих и средњих предузећа, при чему је у овим фирмама, у којима се ствара око 60 одсто додате вредности земаља ЕУ, запослено око 67 одсто од укупног броја запослених у предузећима.

Из тога произилази да би у наредном периоду привредни раст у Србији требало да буде заснован, пре свега, на брзом расту сектора малих и средњих предузаћа, те повећању његовог удела у укупном броју запослених и додатој вредности.

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија