Кућа Добрих Вести

Login

Кина - светски првак фудбала у спонзорству

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vivoПЕКИНГ/МОСКВА - Тек што је Светско првенство (СП) у фудбалу у Русији 14. јуна почело, победник је био видљив. На рекламама око терена 12. стадиона широм најпространије змље на свету (готово 17,1 милион квадратних километара), бљештале су ознаке компанија спонзора, неке са кинеским карактерима – Ванда Групе, Менгниу, Виво или Хисенсе.


Ти логои су протеклих месец дана били у домовима стотина милиона људи широм света. Присуство фирми из Народне Републике Кине на СП у фудбалу у Русији, без преседана у историји, указује на огроман раст робних марки, новца и производа из најмногољудије земље на свету (1,4 милијарде), на огласима током међународних спортских догађаја.  


Фирма за истраживања Зенит израчунала је да су компаније из НР Кине учествовале са 835 милиона долара, колико их је коштало укупно рекламирање током СП и то их чини највећим потрошачем. Конкуренти из Сједињених Америчких Држава су уложили двоструко мање, а руске фирме, попут Гаспрома, 64 милиона долара.  


СП нуди изузетно представљање јавности. Надметање у Бразилу 2014. гледало је 3,2 милијарде људи, а финални меч између Немачке и Аргентине чак милијарда љубитеља фудбала. Отуда је економска добит од спонзорисања на СП огромна.


Према Nielsen Sports World Football Report 2018, вредност спонзорства на СП у Русији износи 1,45 милијарди долара. Па опет, то је мање од прихода са СП у Бразилу 2014. који је изнео готово 1,63 милијарде долара.


Добит имају и спонзори. Кока-кола је 1950. постала званичан спонзор СП у Бразилу. То је била кључна прекретница за компанију пошто су те године њене продаје удвостручене.


Јужнокорејски Хјундаи представља још један пример. Пошто је постао званични спонзор 2002, продаја компаније у САД порасла је за 40 посто, а препознатљивост бренда је удвостручена.


Ко су кинеске компаније спонзори СП 2018


На СП у Русији су седам од укупно 19 корпоративних спонзора кинеске компаније, што представља рекорд. Ванда Група, конгломерат у области некретнина који контролише један од најбогатијих Кинеза Ванг Ђианлин, је међу највећим спонзорима, раме уз раме са Кока-колом и Визом, Адидасом, Газпромом, Катар Ервејзом и компанијом Хјундаи/Киа.

 

                            kinawanda

 

Менгниу, гигант млечних производа, Виво, произвођач смартфона и Хисенсе, који израђује електричне прозводе,  представили су се из другог плана, уз Мекдоналдс и Бадвајзер. Менгниу има искључива права продаје унутар стадиона пића на бази јогурта и сладоледа, а ангажовао је Леонела Месија да предводи рекламну кампању компаније.


Фанови фудбала широм света били су изложени и мање познатим кинеским брендовима. Такви су Ђидиањиђинг, технолошке компаније за апликације виртуелне реалности, Дикинг, који шије мушку одећу и Јадеа Тек, водећи произвођач електричних мотоцикала, бицикала и скутера.


Кинески брендови различито наступају у свом рекламирању. Компаније Ванда (Wanda), Виво и Хисенсе су званични партнери и спонзори СП док су се компаније за производњу апарата за домаћинство, Вати и Ванвард одлучиле да спонзоришу тимове. Вати је званични спонзор репрезентације Француске, а Ванвард Аргентине.


Ванвардов наступ на СП 2018, може да потврди мишљење распрострањено код неких брендова да је спонзорисање -  коцкање са инвестицијама. Због испадања Аргентине са турнира, пре него што је очекивано, Ванвардови приходи тек треба да буду процењени.


Међутим, неке компаније су већ оствариле зараду за своја улагања у СП у Русији. Хисенсе је, тако, забележио рекордну продају у земљи домаћину. Продаја је повећана 300 одсто за само две недеље.

 

                       kinahisense


Хисенсе је спонзорисао велике спортске догађаје и тимове, укључујући Евро 2016, у Француској, Отворено порвенство Аустралије у тенису и немачки фудбалски клуб Шалке 04.  Спонзорство на Евро 2016, наводе у компанији, помогло је повећању продаје телевизора у Европи за 60 посто у другом кварталу 2016.  


„ФИФА Светски Куп окупља највише нивое конкуренције и престижа у глобалном фудбалу. То га за нас чини савршеним спортским догађајем чији део треба да будемо“, изјавио је Лиу Хонгксин, председник Хисенсе.


Кинеско присуство на СП у Русији је многолико  


Компаније и туристи из НР Кине су више него било ко други допринели да СП у Русији буде финансијски успешно. „Кинеска слова налазе се свугде по Русији, покривајући готово све аспекте овдашњег живота током трајања СП“, приметио је извештач из Москве Женмин жибао-а, дневника Комунистичке партије Кине.                                                                                 

 

                      kinalopte

 

Према медијима, кинеска компанија је, између осталих, била задужена за производњу маскоте, вука Забиваке. Кинеске компаније су обезбедиле лифтове и централне уређаје за расхлађивање на стадионима, а једна од компанија из Шенжена готово да је имала монопол над снабдевањем LED екранима.


Као још један знак растућег утицаја, Кинеска централна телевизија (CCTV) је недалеко од Црвеног трга у Москви поседовала двоспратни студио за координисане преносе утакмица. Студио је био атракција за кинеске туристе и фудбалске навијаче.


Према статистикама ФИФА, кинески навијачи су купили више од 40.000 улазница за СП, што их је сврстало на девето место међу свим земљама и регионима. То је представљало око 8.000 улазница више нерго што су купили енглески навијачи, иако репрезентације НР Кине није било на СП 2018.


Уопште, процењено је да је око 100.000 Кинеза путовало у Русију током једномесечног СП како би осетили атмосферу, или присуствовали утакмицама. Те бројке навијача веће су него пре четири године у Бразилу, потпомогнуте безвизним улазом у Русију и повећаним стандардом живота у НР Кини.


Зашто се компаније из НР Кине одлучују на спонзорство


Све веће присуство компанија и новца из НР Кине своди се на различите чиниоце.


Кинеске компаније су искористиле шансу када су се неке западне корпорације повукле из спонзорских уговора после скандала око мита у ФИФА који је довео и до оставке дугогодишњег челника Сепа Блатера. Такви су били главни дугогодишњи партнери Johnson & Johnson, Кастрол и Континентал.


Усред скандала, ФИФА се агресивно „удварала“ кинеским спонзорима, пишу западни медији и тако им отворила врата. Опет, доња граница ФИФА је била постојана због прилива спонзора из НР Кине.


Међу највећим спонзорима СП дуго су доминирали глобални брендови попут Кока-коле и Сонија. Захваљујући стриктној контроли ФИФА над спонзорским квотама, кинеским компанијама је било тешко да се нађу на листама на претходним турнирима.   


Друга чињеница је да су кинеске компаније прихватиле сваки могући спонзорски уговор који су ФИФА и руска влада изумели. Тако је Јадеа Тек постала први спонзор званичних електричних возила на СП, пошто је уплатила 20 милиона долара на рачун ФИФА. Компанија Болинте из Шенђанга је добила право на производњу 67 лифтова за догађаје на два СП.


,,Кинески новац напредује и улази у остатак света куповином послова, тимова, средстава оглашавања код куће и на међународном плану,” навео је Пол Фокс, директор компаније за игре на срећу LeTou. ,,Као што је случај са многим другим стварима, Кинези су спремни да уложе новац, а ФИФА продаје ономе ко највише понуди,” навео је Фокс.


Даље, председник Си Ђинпинг, љубитељ фудбала, је последњих година непрекидно позивао да НР Кина постане фудбалска суперсила, способна да се квалификује, буде домаћин и коначно, освоји СП. Влада је повећала инвестиције у школе фудбала како би се обучили будући млади играчи и увела је часове те игре у основне и средње школе, тако да су многе домаће компаније осетиле уносне могућности.


Такође, све значајнија позиција НР Кине у глобалној економији значи да је право време за компаније из те земље да искораче. Пошто су се агресивно шириле у иностранству последњих година, многе кинеске компаније су научиле од западних партнера да је спонзорисање великих спортских догађаја ефикасан начин да повећају властиту препознатљивост.


Спонзорисање није једноставно


Спонзорство је кинеским компанијама релативно ново искуство. ,,Кина јесте друга највећа привреда на свету и вероватно ће постати прва за нашег живота, но пре 20 година није била ни приближно на нивоу где су њене компаније могле да се представљају на глобалној сцени”, приметио је Фокс.


Тек је на Летњој Олимпијади 2008. у Пекингу један од највећих кинеских произвођача компјутера Леново постао прва компанија из те земље која је обезбедила место међу највећим спонзорима Игара. Од тада су најсмелије кинеске компаније окушале срећу спонзоришући велике спортске догађаје, попут мечева NBA који су обично преношени уживо публици у НР Кини.


Yingli Green Energy, један од највећих светских произвођача соларних панела, била је прва кинеска компанија, спонзор финала СП. Она је то прво учинила у Јужној Африци 2010. и поновила у Бразилу четири године касније. Јингли је потрошио 77 милиона долара за присуство на СП 2014. Но, од тада је због озбиљне кризе компаније на тржишту била приморала да прекине спонзорисање, а кинески медији су у априлу објавили да произвођач соларних панела почиње из банкрота.


Уопште, изградња глобалног бренда није само скуп већ, такође, дуготрајан и тежак процес. Упркос великом присуству кинеских компанија у Русији, љубитељи фудбала су и даље збуњени у погледу њихових имена и производа. Спонзори и даље уче када је реч о привлачењу ове публике. Уосталом, осим доказаних имена као што су Виза и Кока-кола, већина брендова – укључујући Киа Моторс – доживљавају сличне проблеме препознавања приликом уласка у свет спонзорства.


Очекује се да у наредним годинама на догађајима, укључујући и Олимпијаде, још више порасти присуство компанија из НР Кине. Кинеске компаније већ „меркају“ СП у фудбалу у Катару 2022. и што им је још важније, исте године Зимске Олимпијске игре у њиховој домовини. Алибаба Група је потписала 12-тогодишњи уговор за највећег спонзора Олимпијада.

 

                         forabeterlife

 

Под претпоставком да овај тренд буде настављен, дани када ће Менгниу и Алибаба бити лако препознатљиви као Кока-кола или Виза не би требало да су далеко.


(НАСТАВЉА СЕ)


Последњи пут измењено петак, 27 јул 2018 16:31
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија