Кућа Добрих Вести

Login

Малим корацима али напред

Оцените овај чланак
(4 гласова)

vizijazeneАсоцијација пословних жена “Визија“, уз подршку града Крагујевца и Фондације Конрад Аденаур Стифтунг у Београду организовала је у Крагујевцу Конференцију о социјалном женском предузетништву, а у оквиру Сајма женских социјалних предузећа Србије и региона.

 

Социјално предузетништво доприноси развоју економије засноване на солидарности, будући да нису сви људи подједнако у стању (из различитих разлога: здравствених, образовних, егзистенцијалних...) да учествују у тржишној утакмици. Последње три деценије у Европи се све више обраћа пажња на социјалну економију, као начин за ублажавање последица глобализације, технолошког напретка и економских криза.

 

Будући да стратегије одрживог развоја у центар пажње стављају жене као посебно осетљиву категорију, посебно самохране мајке, жене вишеструко маргинализоване и оне из руралних средина, овакви сусрети су прилика да се оне кроз размену искустава и примере добре праксе охрабре и подстакну на деловање, пошто чују како су жене сличних судбина постале успешне предузетнице.

 

На њиховом развојном путу јако су битни не само финансије већ и мониторинг, евалуација и додатни механизми подршке, а у развоју социјалног предузетништва битну улогу имају и пројекти Европске уније. Крагујевац је један од одабраних градова у којима ће се спровести релоад програм, који пружа могућност за развој неког новог и иновативног посла у партнерству са удружењима.

 

Чекајући закон о социјалном предузетништву

 

Закон о социјалном предузетништву, чије се доношење очекује, требало би да омогући особама које се баве овим послом да изађу и на тржиште са својом понудом.

 

"Циљ нам је афирмисање и промовисање социјалних предузећа, којих на броју има, али нису видљива. Намера нам је да новим идејама и активностима побољшамо локалну заједницу. Социјални предузетници су визионари и креатори промена, имајући у виду да је базични покретач социјалног предузетништва тежња да се креира друштвена вредност уместо личне користи" - истакла је на Конференцији Биљана Планић, председник Асоцијације пословних жена “Визија“.

                                                      adenauaere

 

О социјалном предузетништву, родној равноправности, правној регулативи, искуствима у овој области говорили су Предраг Лучић, председник Регионалне привредне коморе Крагујевац, др Владица Станојевић, директор Завода за збрињавање одраслих "Мале пчелице", Александра Поповић директор Фондације "Конрад Аденауер Стинтунг" у Србији, Александар Шароњић, директор Агенције за регионални развој Расинског округа и др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту Крагујевца.

 

Будући да је не само организатор ове конференције, већ и неко ко се у пракси доказао на плану развоја социјалног предузетништва, али и сопственог предузетништва, замолили смо Биљану Планић да са читаоцима Куће добрих вести подели своја искуства.

 

"Предузетница сам постала из нужде, као и већина предузетница у Србији. После 14 година рада као преводилац у гиганту, фабрици аутомобила Заводи Црвена застава, остала сам без посла. У 37-ој години веровала сам да није страшно бити на евиденцији Националне службе за запошљавање, јер сам већ имала више од деценије радног стажа. Међутим, моја незапосленост се одужила. После три године чекања указала ми се прилика да због знања језика кренем са радом у туристичкој агенцији, само једну сезону која траје три месеца. Имала сам утисак да је тај посао створен за мене! Сезона је прошла, а ја сам уписала факултет, у року га завршила у међувремену радећи и спремала се, не с намером, да једног дана имам своју агенцију" - објашњава Биљана Планић.

 

Волети свој посао

 

Предности и мане сопственог посла су, по њеним речима, онакве какве их сами креирате. А флоскула да сам управљаш својим временом је у ствари одлика нечије посвећености послу, сматра.

 

"Време је ту флексибилан појам. Ја волим свој посао и то је кључна реченица која је мени основни покретач. Наравно да се и ја уморим, али никада толико да желим да све напустим. Напротив, дубоко уздахнем, избројим до 100 ( а некад и више, издахнем и наставим…Требало је много дана да схватим колико је почетак тежак и колико ме танка линија дели од одустајања! Али, када сте сами са троје деце на прагу четврте деценије, да ли имате право на одустајање? И тако је све кренуло… спорим корацима али напред!"

 

После две године рада као предузетница осетила је потребу да повеже жене предузетнице у Удружење, како би биле ближе, а да би спојиле своја искуства и да би у Крагујевцу схватили да оне постоје као привредици. Удружење је основано 2010. године са циљевима да промовише предузетништво и помаже првенствено женама да оснивају и развијају сопствене бизнисе. Временом се указала шанса да раде Базаре старих заната и после њих су основале Секцију старих заната при Удружењу. Кроз разне активности повећале СУ своју видљивост и тиме добиле шансу да кроз бесплатну франшизу фирме "Био Идеа" из Београда почну да правимо ручно рађене сапуне кроз форму социјалног предузетништва. Тако је и почело са радом социјално предузеће "Визија", још у повоју, јер, како смо напоменули, у Србији и не постоји закон о социјалном предузетништву па да за сада имају малу видљивост, али, на сву срећу, велику подршку Скупштине града Крагујевца.

 lslvju

 

"Не мислим да је лако бити жена предузетница, почевши од родних предрасуда па све до спотицања од стране мушких шовиниста. Али мене лично то никада није спречило да идем напред, да градим своју каријеру ( ето ове године је деценија рада иза мене), и да се не обазирем на оне који ме вуку уназад или спотичу уз пут. За све треба имати храбрости и подршку породице, родитеља, партнера и деце. Без тога је тешко али не и немогуће" - каже Биљана.

 

Наглашава и то да заиста верује да ће се променити клима за жене предузетнице и да ће жене све више покретати своје бизнисе и схватити колика је важност економске самосталности за њих и њихове породице. Удружење "Визија" константно ради на промоцији предузетништва па се искрено надају да ће њихова "прича" помоћи другим женама да започну сопствене бизнисе.

 

"Ми смо увек ту за подршку и савете" - поручује Биљана - "Немогуће је само оно што ви не желите! Зато, уз осмех на лицу и љубав у срцу, нема препреке коју не можете прескочити или заобићи, одлука је ваша!"

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 15 октобар 2018 20:49
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија