Кућа Добрих Вести

Login

Турске компаније привучене пословним могућностима у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

FABRIKATURSKA

Наставак другог дела:

 

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич је у својевременом разговору за Кућу Добрих Вести изразио очекивање да ће са новим председничким системом уведеним у јулу ове године привреда бити још делотворнија.

 

“Турска привреда је и претходних 15 година била веома успешна,” приметио је амбасадор Билгич наводећи да је од 2002, номинални БДП по глави становника готово утростручен од 3.581 долара на 10.597 у 2017.

 

Када је партија АК преузела власт 2002. турска економија је патила од све веће инфлације и високе незапослености. Но, у наредним годинама, успела је да трансформише земљу у тржиште у експанзији подизањем раста кроз трговину и стране инвестиције. Сам председник Ердоган је недавно казао да се „турска економија, у свим областима, тренутно налази далеко иза развијених земаља“.

 

ММФ је недавно похвалио развој Турске, али и упозорио на потенцијално „прегревање“ – неодрживи економски раст. Но, иако су и неки други аналитичари изразили забринутост да се економија „прегрева“, високе стопе раста помогле су у повећању подршке влади.

 

Амбасадор Билгич је приметио да последице глобалне економске кризе и политика курсних разлика не само у Турској већ и спољном окружењу, утичу на домаћу привреду. “Долар је веома брзо растао што је утицало и на вредност лире,” казао је амбасадор.

 

Билгич је указао да “извоз из Турске расте у сваком кварталу у просеку за седам одсто. У првом кварталу ове године је извоз из Турске достигао 41.2 милијарди долара, повећање од 8,9 процената, у односу на исти период 2017. У овој години се очекује да број туриста у Турској премаши 40 милиона,” навео је Билгич.

 

“Наравно да такви резултати имају утицаја на турску спољну политику и улагања из наше земље, што можете видети и у свакодневном животу у Србији. Турске компаније су свуда, многе долазе привучене новим пословним могућностима у Србији,” казао је амбасадор. Билгич је оценио како су “то показатељи да турској привреди иде добро. Биће још боље у будућности, јер очекујемо да ће нови систем створити много више могућности него претходни,” закључио је амбасадор Турске.

 

Турски пројекти у Србији

 

У недавном ауторском тексту је амбасадор Билгич написао да су Турска и Србија ове године успоставиле и механизам Високог савета за сарадњу који је почео да ради након првог састанка коме су председавала два лидера. „Следеће године планирамо да прославимо 140. годишњицу успостављања дипломатских односа са Србијом бројним активностима током целе године,“ навео је амбасадор.

 

Према Билгичу, турски привредници који „привредници који пружају могућности запослења у разним деловима Србије имају важну улогу у овој позитивној слици. Туристички промет између наших земаља који обострано напредује такође ојачава интеракцију наших народа.“

 

Амбасадор је навео да је “у оквиру турске политике фокусиране на људе“, преко Турске развојне агенције (ТИКА) која је 2010. године почела да ради у Србији, реализовано више од 200 пројеката вредних више од 30 милиона долара у областима образовања, здравља, социјалне инфраструктуре и побољшања капацитета.

 

„Радимо на побољшању квалитета здравствених услуга у Србији кроз пројекте реновирања болница и клиника, опремајући их модерним медицинским уређајима и помажући донацијама амбулантних возила. Наша земља је такође донирала вакцине против разних болести преко Министарства здравља.

 

Реализујемо пројекте у области образовања који испуњавају савремене стандарде својим физичким условима, као и технолошком инфраструктуром. У том контексту започети су пројекти за изградњу 12 нових школа и реновирање и опремање 15 школа.

 

Имамо пројекте и у области инфраструктуре као на пример санације корита потока да би биле спречене поплаве, изградња мостова и путева, стамбена помоћ, а као пример пројеката у области пољопривреде, можемо да поменемо системе наводњавања, узгој малине, пчеларство и узгој у пластеницима.

 

С друге стране, у склопу пројеката за побољшање одрживих прихода, организуовани су курсеви обуке за жене и омладину који им омогућавају лакше запошљавање, реализују се пројекти који ће допринети интеграцији у друштвени живот особа са инвалидитетом и свих угрожених група.“

 

Амбасадор Билгич је оценио да су „кораци које смо направили у Србији у хуманитарном смислу имају јако позитиван ефекат на наше билатералне односе“

 

„Свакако, јако смо задовољни овим позитивним трендом али, наравно, не сматрамо да је тренутно стање довољно. Желимо да интензивирамо и обогатимо нашу сарадњу са Србијом, са којом делимо заједничку прошлост и још пуно других заједничких карактеристика, и са тим циљем појачавамо напоре у том правцу,“ закључио је у тексту амбасадор.

 

                                    ALBANIJA343434

Наступио је председнички систем

 

Нова управљачка архитектура у Турској која је почетком јула оформљена око Председништва са специјализованим комитетима и експертским канцеларијама ће, према тумачењу званичника, надгледати нови период високог и одрживог раста. Реџеп Таип Ердоган је инаугурисан у првог челника новог система управљања, којим се Председник именује за искључиву извршну власт, са широким овлашћењима.

 

На пријему у Београду поводом националног празника Турске је указано на поруку председника Ердогана којом је ћеститао Дан републике, “нашим држављанима који живе у земљи и иностранству, као и свим пријатељима који са нама данас деле радост и понос.”

 

Председник Ердоган је, поред осталог, поручио да “сваки корак који смо направили у правцу напредне демократије и снажне економије у напору да наша земља ‘пређе ниво савремених цивилизација’ видим као светлост која нас води у славну будућност. Шеф турске државе је такође казао како је “велика част и историјски припадати нацији која дели свој дом и хлеб са потлаченима и не окреће им леђа, нацији чији су избори увек засновани на једнакости и правди.”

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 00:21
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија