Кућа Добрих Вести

Login

Serbia Visions – иновативне пољопривредне компаније

Оцените овај чланак
(3 гласова)

akhs45454545Serbia Visions сваке године премашује очекивања посетилаца. Овог викенда свако ко је пожелео нешто више да чује о женском предузетништву, младима и њиховом перспективи, будућности грађанских иницијатива, унапређењу положаја особа са инвалидитетом или о пољопривреди и успешним примерима – могао је да посети конференцијске сале у хотелу Радисон Блу.

 

Привредна комора Србије и Немачко-српска привредна комора потрудиле су се да програм буде разноврстан и садржајан.

 

Током данашњег дана ми смо изабрали да присуствујемо едукативно-стручном скупу у оквиру Serbia Visions - „Пољопривреда као извор прихода – примери успешне праксе“.

 

Као примери добре праксе представљене су иновативне пољопривредне компаније које послују на бази сопственог знања, развијају, примењују и унапређују интелектуалну својину, и кроз примену нових достигнућа успешно послују на домаћем и иностраном тржишту.

 

Одржано је десетак презентација и искрено речено тешко је издвојити и рећи који је производ иновативнији. Изненађење је и у чињеници да су већи број тих компанија представили млади људи који су или сами иноватори, део менаџмента или покретачи тих малих-великих бизниса.

 

СМС вага за пчеларе

 

Аида Маслан из предузећа Optical doo из Крушевца представила је иновативне технологије које се користе у пчеларству. Реч је о СМС ваги која се поставља испод кошнице. Она пчелару преко телефона шаље многе битне информације за функционисање његовог пчелињака и то углавном преко СМС, узимајући у виду старосну доб наших пчелара која је у просеку 65 година. Они у великој мери не користе модерне технологије и тешко би се снашли са коришћењем мобилних апликација, мада је у будућности план да се кроз едукацију пчелара и у Србији прошири та опција информисања пчелара, сада већ увелико распрострањене у Европи.

 

„СМС вага је урешај за даљниско мерење који је своју примену нашао у пчеларству. По њој смо постали препознатљиви у земљи и иностранству. Производимо је од 2012. године и за њу смо освојили неколико домаћих и интернационалних награда и признања. Због својих могућности СМС Вага за кошнице је најбољи уређај којим пчелар може у сваком тренутку помоћу СМС поруке или Интернет сервиса очитати принос меда“, објашњава она.

 ZZFRB2611170003

„Уз помоћ одговарајућих сензора пчелар може у реалном времену добити и податке о атмосферским приликама на пчелињаку, а детекторима покрета заштити свој пчелињак, кошнице или возило од крађе“, додаје Аида.

 

Било је ту и представљања модерних и органских заштитних препарата, као што је биопрепарат Bacillomix фирме Almaks doo или технологије за уништавање ваши у живинарнику – утолико важније што је настала као плод кластера кога чине две живинарске фарме, технолога, биолога, научно-истраживачких институција...Производ је доказ да се синергијом науке, знања и искуства може пуно тога постићи.

 

„Bacillomix“ је настао излоацијом 12 бацилуса, бактерија које имају безброј квалитета, међу којима су и да имају ендоспоре, што значи да су отпорне на негативне утицаје из животне средине, те тако не треба толико бринути о томе када и у које време се примењује на биљкама“, каже Наташа Дошен из Almaxa и додаје да је реч о органском и еколошком препарату који нема каранцу и баш због тога има широку примену у воћарству и повртарству.

 

Пример успешног кластера

 

Технологију за уништавање ваши у живинарнику представила је Сања Стошић из фирме Pulcap.

 

Према њеним речима, реч је у емулзији која спречава појаву појаву црвене кокошје гриње, неке врсте кокошје ваши или крпеља. Реч је о великом непријатељу кока носиља јер им токм ноћи пије крв, те су оне преко дана анемичне, уморне и нервозне јер током ноћи нису спавале. То је предуслов и за слабљење имунитета и појаву других болести.

 

„Процене су да се губици крећу од 0,6 до 2,5 евра по кокошци. То можда не звучи много али када се погледа ЕУ, чија производња чини десети део светског живинарства, реч је о губитку од око 231 милион евра“, каже Дошен. Тренутно је препарат у виду емулзије којом се купају кокошке пре усељавања јата. Постојан је на површини коже коке носиље и спречава насељавање гриње, те тако оне буду тотално елиминисане.

 

Фирма већ извози своје производе у региону, следећи логичан корак је тржиште ЕУ, али више због референце. Права тржишта су заправо Турска са преко 120 милиона кокошака, Индија са 2 милијарди кока или Кина као највећи конзумент пилећег меса са 3,8 милијарди кока носиља.

 

Да је тренд осмишљавати еколошке препарате показује и пример Института за воћарство из Чачка који је представио биопрепарат за органску производњу BioVermix. Намера истраживача у овом Институту је да осмисле препарат који ће смањити или избацити из употребе азотна ђубрива чије коришћење штети животној средини, озонском омотачу и здрављу човека. Поред јагоде, он је испитан на боровници и купини и већ је показао велике предности у погледу велике ефикасности, флексибилне примене и фитотерапијских својстава. Изазов истраживача је да га произведу сада и у прашкастој форми.

 

Воћне ролнице – здраве посластице

 

На скупу се представила и млада Ана Доловац из фирме „Dolovac organic“ са својим воћним ролницама – здравим посластицама, које се већ налазе у органским продавницама а од фебрура ће се наћи и на полицама Делезових супермаркета.

 

Употреба дивљег дрена за производњу природног сока од дрена нашла је своју примену код предузећа ЕС комерц из Пријепоља, док је фирма Дреновац представљена са иновативним производом – лиофилизованим сувим воћем. У понуди је бресква, јагода, малина. Писац ових редова је све то пробао и може вам препоручити да слободно потражите производ у својим оближњим радњама.

 

За крај, момак Урош Марган из Панчева представио је ракију Банатски Калвадос, жестоко пиће, прављено од три врста јабука и држано у бурићима пет година.

                          sksksdfdfdfdfd                                

Надев и прелив од ароније

 

Милутин Панић, из Hoff doo, прави је пример како се нечији сан може остварити, само ако се нађе неколико људи који ће у њега поверовати. Фирма производи надев и прелив од ароније, а до тога је дошла на врло необичан начин. Компанију чине људи који нису пољопривредници, а покретач је, веровали или не, професор на рударско-геолошком факултету. Ишао је у Јапан да санира јаловишта, тако што ће садити аронију. Отуда је дошао „заражен“ идејом да аронију треба посадити и овде.

 

Окупио је своје пријатеље и дао им идеју. Посадили су аронију на пет хектара и ево их данас ту пред нама – са већ успешним производом, пласманом ароније у ресторанима, хотелима и органским ланцима.

 

„Играјући се и експериментишући тако са нашим соковима дошли смо до информација да је наша аронија другачијег укуса од осталих. Наш матични сок садржи највише активне материје, а прати се када је највише има у периоду од јула до средине септембра, када је и период брања ароније“, објашњава Панић и додаје да верује да је њихов сок један од најачих у Европи.

 

 

Идеја ових људи је да ту не стану. Знају да откупних станица нема јужно од Чачка те да многи који су засадили аронију незнају шта ће са њом. Без производње 300 до 500 тона нема озбиљности у овој причи. План је оформити централно станицу за откуп ароније, повећати кооперанте и самим тим асортиман.

 

 

Секција за женско предузетништво при ПКС

 

На мултиконгресу у хотелу Радисон Блу задржали смо се још мало на предавању о женском предузетништву које је одржано у организацији Привредне коморе Србије, Сектора предузетништво. Сазнали смо и једну новост - недавно је оформљена секција – женско предузетништво са циљем да се нађе на услузи женама које желе да покрену неки бизнис или су покренуле па се сусрећу са неким проблемима или баријерама.

 

Позване су да постану чланице или да се обрате путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Више о овој секцији можете сазнати и ако окренете кол центар ПКС на телефон: 0800 808 809

 

Ово иза нас је била субота.

 

Мултиконгрес траје и сутра, па нећете погрешити ако издвојите време и одете током дана.

 

Пуно је интересантних предавања, дискусија, презентација, интеракција....

 

Интересантна предавања и у недељу

 

Ту су Еколошки покрет Новог Сада са предавањем „Слободна Србија – како доћи до ње“, затим невладина организација Старог Града „50+“ „Животне навике становништва у Србији“, Удружење студената са хендикепом са темом „Положај младих са хендикепом“, Удружење грађана „Живимо здравије“ са темом „Физичка активност и укључивање одраслих у развоју“.

 

„Како помоћи животињама у Србији“ тема је са којом ће се представити организација „Слобода за животиње“, док ће Удружење „Жене на прекретници“ говорити о „Изазовима, резултатима и плановима“.

 

Културно уметничко друштво „Свети Сава“ имаће предавање и радионицу „Спретне руке – вредне руке“, Удружење туристичких водича „Туристики водич, Скривена блага Србије“, Фондација „Један посто“ предавање „Покрени С(в)Е(т), док ће Јога Савез Србије имати предавање „Јога – живети са смислом“ а Друштво симултаних преводилаца дати предлог и сусгестије као да преводилац постане предузетник.

 

Више о самом програму и другим округлим столовима, дискусијама и предавањима прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 25 новембар 2018 00:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија