Кућа Добрих Вести

Login

Ниске камате подигле тражњу за стамбеним кредитима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kamatekreditiПрема тврдњама банкара јануар и фебруар су једини месеци у години када је тражња за стамбеним кредитима нешто мања. Ипак, да ни то није правило потврђују из Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

 

 

“Гледано на годишњем нивоу примећујемо да нема стриктног правила када се грађани најчешће одлучују за решавање стамбеног питања, односно у ком делу године ће подићи стамбени кредит. Било је година, као на пример, 2017. и 2018. година када се бележио већи број захтева за осигурањем у пролећним месецима, али онда исто тако знали смо да и за пред новогодишње празнике обрадимо највећи број захтева што је био случај у 2015. и 2016. години“, објашњавају за Каматицу у НКОСК-у.

 

 

Они још и додају да је у последње две године све већа просечна вредност кредита које осигуравају, као и да су највећи износи у Београду, а најмањи у југоисточној Србији.

 

Изјава као услов за одобрење стамбеног кредита

 

„Изјављујем под кривичном и материјалном одговорношћу да сам непокретност коју купујем настанио, односно да ћу је настанити, те да намеравам да у наведеној непокретности останем настањен до измирења свих обавеза према банци“.

 

У НЛБ банци кажу да је у протеклом периоду забележен раст тражње за овим типом финансирања, у поређењу са претходним годинама, а један од разлога су и ниске каматне стопе.

 

„Просечно време одобрења кредита разликује се у зависности од типа кредита за који се клијент определио, али и од комплексности захтева, јер сваки стамбени кредит је случај за себе. Када су у питању зајмови без осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, од тренутка доставе комплетне документације од стране клијента, до одобрења кредита у просеку прође две недеље, док се тај рок код кредита са осигурањем НКОСК креће између три и четири недеље“, каже Властимира Вуковић, члан извршног одбора НЛБ банке.

 

Он још и додаје да у случају када клијент и некретнина коју је он одабрао испуњавају потребне услове, за одобрење кредита није од значаја да ли се некретнина налази у граду у коме клијент има пребивалише.

 

И ако је ово пракса већине банака, има и оних које као услов за одобрење стамбеног кредита траже од клијента да мора да потпише и изјаву.

 

Како су у Народној банци Србије рекли за Каматицу, не постоје правне препреке утврђене прописима НБС да се стамбени кредит одобри за куповину непокретности која се, на пример, налази и ван места становања оног ко узима кредит.

 

 

„Постоји прописана обавеза за банке да успоставе одговарајући кредитни процес и да у оквиру тог процеса саме уреде критеријуме и принципе за одобравање пласмана, док су при доношењу одлуке о одобравању пласмана банке дужне да процене финансијско стање дужника, правног лица, односно кредитну способност дужника, физичког лица и друге релевантне факторе“, кажу у НБС.

 

„Стамбени кредит је најзахтевнији банкарски производ и зато смо увели процес предодобрења. На основу висине прихода и других кредитних обавеза, уколико постоје, клијентима издајемо такозвано предодобрење које важи наредних шест месеци, а којим банка унапред гарантује износ средстава на који клијенти могу да рачунају приликом куповине новог дома, под условом да сви битни елементи остану непромењени“, објашњавају у овој банци.

 

 

Из банака још и додају да је за одобрење стамбеног кредита формално довољна законом минимална зарада, али у том случају би износ кредита који се одобрава био веома мали, јер месечна рата не сме да оптерети више од 50 процената од висине зараде.

 

Извор: Каматица


Последњи пут измењено уторак, 27 новембар 2018 12:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија