Кућа Добрих Вести

Login

Пословни сајам Наука за привреду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sajamprivredaaaaaaДруги сајам "Наука за привреду" биће одржан у четвртак, 6. децембра на Новосадском сајму.

 

Уз подршку Покрајинске владе, Пословни сајам и ове године организује Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, у сарадњи са Развојном агенцијом Војводине, Привредном комором Војводине и Новосадским сајмом.

 

“Постоји диспропорција у препознавању научних достигнућа о којима привреда није информисана и циљ ове манифестације је да наука оплемени привреду и трансферише знања која би сигурно могла да повећају капацитете наших привредних субјеката, рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма, на Конференцији за новинаре, одржаној поводом Сајма Наука за привреду.

 

“Аутономија високог образовања почива, пре свега, на научној делатности. Она даје снагу високом образовању, али она је једини реални извор промена које могу настати у економији”, рекао је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.

 

“Оно што смо ми радимо је да стимулишемо научноистраживачку делатност која се повезује са привредом. Факултети јесу природно станиште нових идеја, иновација. Наши институти морају бити покретачи новог лица српске привреде”, додао је Милошевић.

 

Проф. др Стеван Станковски, проректор за науку Универзитета у Новом Саду је напоменуо да ће међу пројектима који ће бити приказани на Новосадском сајму бити и једно премијерно излагање о Паметним градовима, са посебним освртом на саобраћај. Директор Развојне агенције Војводине, Никола Жежељ је истакао да код привредника постоји жеља за унапређењем рада и да они између осталог могу да се ослоне и на саветодавне услуге Развојне агенције Војводине.

 

Привредна комора Војводине, Сајам Наука за привреду, посматра као круну целогодишњег рада свих сегмената који имају задатак да повежу науку и привреду. Мр Зоран Трповски, секретар Удружења индустрије, је истакао и да постоје узори и примери који могу да послуже као репери и помогну да се настави кретање у смеру у којем ће наука и привреда и перманентно бити повезане.

 

Овогодишња централна тема Сајма Наука за привреду је храна о којој ће се дискутовати из четири перспективе: технологије, квалитета и безбедности; исхране, здравља и медицине; информационих технологија и аутоматизације; консалтинга, обука и дизајна.

 

Учесници Сајма су факултети Универзитета у Новом Саду (Пољопривредни, Технолошки, Економски, Техничких наука, Правни, Природно-математички, Филозофски, Факултет спорта и физичког васпитања, Академија уметности и Технички факултет „Михајло Пупина“ у Зрењанину), као и институти (Биосенс, Научни институт за прехрамбене технологије, Научни институт за ветеринарство, ЦЕМФИК – Центар за медицинско-фармацеутска истраживања и контролу квалитета, Институт за низијско шумарство и Институт за ратарство и повртарство), као и Универзитет Educons у Сремској Каменици.

 

Биће организовани и пословни састанци излагача и представника компанија. Котизација се не наплаћује, али је неопходна регистрација на платформи naukazaprivredu2018.talk2b.net.

 

Министарство за европске интеграције, Фонд за иновациону делатност и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност ће изложити актуелне информације о инструментима подршке сарадњи науке и привреде.

 

Радно време Сајма је од 10 до 17 часова, а улаз се не наплаћује.

 

Извор: Кућа добрих вести/Новосадски сајам

 


Последњи пут измењено среда, 05 децембар 2018 12:23

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија