Кућа Добрих Вести

Login

Подршка женском предузетништву

Оцените овај чланак
(3 гласова)

uvodnaБЕОГРАД - Неискоришћен економски потенцијал жена у значајној мери може бити покренут одговарајућим програмима подршке предузетништву жена, што ће допринети и укупном економском расту и повећању запослености у Србији. Ради тога је урађена Студија о женском предузетништву у Србији која ће сутра бити представљена јавности, у оквиру обележавања Европске недеље малих и средњих предузећа.

Посебна саветница у Министарству финансија и привреде Драгијана Радоњић-Петровић говориће на конференцији "Женско предузетништво у Србији – карактеристике, препреке и потребне мере подршке", а поводом објављивања Полазне студије о предузетништву жена у Србији и родне анализе одабраних државних мера за подршку предузетништву. Конференција ће бити одржана у петак 19. октобра у 12 часова у Палати Србије.

Студије о женском предузетништву

Ове студије настале су на иницијативу Министарства финансија и привреде ради прикупљања поузданијих података о обиму и природи женског предузетништва у Србији, као и о делотворности постојећих мера државне подршке предузетништву и малим и средњим предузећима из перспективе жена предузетница. 

Конференцију организују Министарство финансија и привреде и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Wоman) у оквиру активности поводом обележавања европске недеље малих и средњих предузећа. 

Израда студије започета је у оквиру пројекта “Унапређење подршке женском предузетништву у Србији”, који треба да пружи подршку женском предузетништву у нашој земљи и подигне га на виши ниво.

Најважнији циљ пројекта, како је наведено, је да пружи подршку кључним институцијама да интегришу родну перспективу у своје политике, програме, деловање и буџетирање и тиме допринесу сузбијању родно засноване дискриминације на тржишту рада. У изради ове студије учествовали су бивше Министарство економије и регионалног развоја и 

Израда полазне студије, наводи се у документу, мотивисана је намером да се посебна пажња посвети учешћу жена у сегменту тржишта рада у коме се покрећу развојни процеси, стварају економске вредности и радна места.

Подстицање предузетништва жена у Србији истовремено је значајно и за коришћење пунијег економског потенцијала, али и за остваривање родне равноправности у области економске партиципације.

 

Слабо искоришћен економски потенцијал жена у Србији

 

Статистички подаци указују на изразито слабо искоришћен економски потенцијал жена у Србији. Само 38,8 одсто жена радног узраста (15-64), било је запослено у априлу 2011. године у односу на 52,2 одсто мушкараца. Међу запосленим женама тек 13 одсто обавља самостални посао (без обзира да ли запошљава друге особе или не), док то чини два одсто запослених мушкараца.

Да би се омогућио развој адекватних и ефективних политика подршке предузетништву жена, потребно је обезбедити квалитетне увиде у стање и трендове, потенцијале и проблеме са којим се суочавају жене које настоје да покрену, или већ воде сопствени посао. Због тога је основни циљ ове полазне студије да понуди увиде у обим и карактеристике предузетништва жена у Србији, факторе који подстичу укључивању жена у предузетнишво и њихово успешно пословање, као и увид у препреке са којима се суочавају при започињању самосталног посла, вођењу или развоју свог пословног подухвата.

Квантитативно истраживање спроведно је анкетирањем на репрезентативном узорку од 500 предузетница у Србији, са циљем да обезбеди детаљније увиде у карактеристике предузетништва жена и њихове субјективне процене у погледу њихових пословних шанси и препрека које наилазе у реализацији својих пословних идеја.

Студија би требало да покаже и да ли постојеће мере могу да се унапреде како би се побољшао постојећи пословни амбијент за жене и омогућило њихово значајније укључивање у бизнис.

 

Европска недеља малих и средњих предузећа

Европска недеља малих и средњих предузећа (МСП) 2012. (European SME Week) представља најмасовнији пројекат Европске уније (EU) са циљем представљања подршке сектору МСП у 37 европских држава, међу којима и у Србији. Реализује се у оквиру CIP (Competitiveness and Innovation Framework Programme) програма Европске уније, а ове године биће одржана и у Србији у периоду од 15. до 21. октобра.

Прва европска недеља МСП у Србији одржана је пре две године, као иницијатива Европске Комисије (ЕК) која промовише предузетништво, а због добрих ефеката настављена је и наредних година.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 18 октобар 2012 15:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија