Кућа Добрих Вести

Login

Шта све будући паушалац треба да зна

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pausalciАутомеханичар сигурно зарађује преко шест милиона динара годишње, али адвокат вероватно не. Колики ће износ паушала плаћати са сигурношћу млади предузетник не може да зна пре добијања решења. Све ово можда на прво читање не звучи логично, али тако тренутно изгледа паушално опорезивање у нашој земљи.

 

Шта све будући паушалац треба да зна

 

У Србији тренутно послује нешто више од 116.000 паушалаца, што представља више од 30 процената свих привредних субјеката. Уколико се посматра по делатностима, највише је паушалаца је међу таксистима, правницима, фризерима, програмерима, консултантима... Град са највише предузетничких радњи је Нови Сад, а затим београдске општине Звездара, Нови Београд, Земун, Чукарица, Палилула.

 

Сваки „паушалац“ мора да зна

 

Годишњи лимит је 6 милиона динара. Од 6 до 8 милиона динара промета морају да се воде пословне књиге, али нисте у систему ПДВ-а.

Колики ће бити промет рачуна се од 1.01. до 31.12. Једна календарска година.

 

Основица за паушал је просечна зарада на општини на којој се оснива предузетничка радња.

 

Процес оснивања

 

Предузетничка радња (ПР) отвара се у Агенцији за привредне регистре (АПР), која има законски рок од пет радних дана да уради решење.

 

А процедура је следећа:

 

У АПР-у се на инфо пулту узимају уплатнице и плаћа 1.500 динара образац захтева за регистрацију ПР, и 120 динара за образце. Попуњени обрасци се предају у АПР-у и чека се решење. По његовом добијању одлази се код нотара да се овери ОП образац (оверени потписи лица овлашћених за заступање), а затим са решењем, ОП обрасцем и ако предузетник има и печат одлази у банку и отвара рачун. За отварање рачуна ПР у банци потребно је потписати више од 10 различитих папира.

 

Након тога одлази се у пореску управу општине на којој је предузетничка радња регистрована подноси се пријава за паушално опорезивање. С обзиром да се по некад на пореско решење чека дуго, савет Каматице је да се од пореског службеника одмах затражи оквирни износ паушала који би био без пореских олакшица, које можете да затражите приликом подношења захтева.

 

„Паушалци“ су дужни и да воде КПО књигу (Књига паушално опорезованих), која може да се купи у књижари или просто води на рачунару. И у њу се уписују само приходи. Због свецифичности посла одређених привредника могуће је и да се пређе годишњи лимит од шест милиона динара, али да тај новац не буде и њихов приход.

 

„То се на пример дешава код агенција за регистрацију возила. Њима се уплаћује новац за регистрацију који они не задржавају, већ одмах прослеђују надлежним државним органима. У том случају одлази се са КПО књигом у пореску управу и доказује да су то таксе, а не приход агенције. Да је тај новац само формално „прошао“ кроз агенцију и прослеђен даље“, објашњава Јован Беара, председник Удружења власника књиговодствених агенција.

 

Своју предузетничку радњу могу имати и они који су запослени, односно у сталном радном односу. И они су у повољнијој позицији од незапослених власника предузетничке радње. У првом случају држави се плаћа 10 одсто пореза на доходак, и 26 процената доприноса за ПИО. У случају када незапослена особа отвара ПР додаје се и још 10 посто за здравствено осигурање и 0,75 процената за незапосленост.

 

Каматица саветује да пре отварања паушалне радње, будући предузетник провери колике намете може очекивати у првој години свог пословања, али и које све пореске олакшице може да затражи.

 

Извор: Kamatica.com


Последњи пут измењено четвртак, 10 јануар 2019 13:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија