Кућа Добрих Вести

Login

Kако проверити пословне партнере у Србији?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

poslovnipartnerrrrrrЈедна тема која би могла бити занимљива онима који почињу свој бизнис јесте провера потенцијалних клијената, добављача, партнера (у даљем тексту “субјеката”) који послују у Републици Србији. Уколико кренете у посао са субјектом само на основу лепо изведене презентације може вам се десити да врло брзо имате ненаплатива потраживања и (што је још горе) много протраћеног времена.

 

Овај текст има циљ да вам уштеди време и новац, односно да сугерише како можете да сазнате много са мало онлине претраживања, притом потпуно бесплатно.

 

Морам да напоменем да су информације које можете добити овим онлајн претрагама само основ: лако се може десити да предузеће има мали промет, али да у ствари послује изванредно, на пример преко страног правног лица.

 

Такође се може десити и обрнут случај. Међутим, за доношење пословних одлука је увек добро имати што више информација.

 

Провера преко сајта АПР (Агенција за привредне регистре)

Некако је најлогичније да се почне од сајта Агенције за привредне регистре: за данашњу тему су најзначајнија два регистра: “Привредна друштва” и “Предузетници”. Регистар Привредних друштава је, најпростије речено, база података регистрованих привредних субјеката (правна лица, предузећа…), док се Регистар предузетника односи на физичка лица.

Претрага привредних субјеката се врши на ОВОМ линку.

 

Уноси се име или матични број. Приликом уноса имена потребно је обратити пажњу да се назив што тачније формулише како се не би добило превише резултата, јер је број приказаних резултата ограничен, па ћете бити ускраћени за потпуну информацију.

 

Увек је боље ако знате матични број (уколико не знате матични број може вам помоћи пасус “Претраживање јединственог регистра рачуна” ниже у овом тексту). Ако привредни субјект постоји, добићете доста података о којима не бих писао јер се некако подразумевају, осврнуо бих се само на два скупа података:

 

Финансијски извештаји – овде можете видети извод из званичних финансијских извештаја субјекта за претходне године (приходи, добитак, губитак, број запослених, итд);

 

Одлуке регистратора – овде можете наћи скениране одлуке АПР-а које се односе на субјект; из њих се некад може видети ко су били претходни власници, како се претходно звала фирма и слично.

Претрага предузетника је доста слична и ту такође можете видети како основне податке, тако и финансијске извештаје.

 

Провера путем сајта НБС (Народна банка Србије)

 

На сајту НБС постоји део “Принудна наплата”, у ком су најкориснији линкови:

 

Претраживање дужника у принудној наплати – овде на основу броја рачуна, матичног броја или пореског броја (ПИБ) можете видети да ли је привредни субјект у блокади, као и када и колико је био у блокади.

 

Претраживање јединственог регистра рачуна – врло згодан претраживач. Иако многи мисле да постоји јединствена евиденција, овај регистар рачуна и АПР регистри су потпуно одвојене ствари. Овде можете пронаћи текуће рачуне на основу матичног броја, пореског броја, назива (или дела назива) субјекта, места и типа рачуна. Када добијете резултате претраге можете кликнути на матични број и линк вас води право на претраживање дужника у принудној наплати. Можда чак вреди кренути најпре од ове опције – пре него од претраге на сајту АПР-а.

 

Провера регистра обвезника ПДВ (Порез на додату вредност)

 

Да ли је субјект обвезник ПДВ можете проверити на сајту Пореске управе, додуше линк је мало “завучен”. Унесете ЈМБГ физичког лица или ПИБ правног лица и добићете актуелне податке: да ли је регистрован, да ли је активан, итд. Добро дође као информација више о субјекту (да ли је ПДВ обвезник и период плаћања), али и је и неопходан предуслов за коришћење одбитног ПДВ-а.

 

Остале провере

 

Када пронађете све податке о субјекту (име, адреса, текући рачуни, финансијски извештаји, ПДВ, власници, директори….) можете урадити додатну претрагу на основу личних имена. Наравно, први на списку је Линкедин, а затим Фацебоок и друге друштвене мреже. Препоручујем и Гоогле претрагу “у последњих 6 месеци”.

 

Бићете изненађени шта све можете сазнати о потенцијалним купцима, партнерима и сл, а што може јако утицати на вашу одлуку да ли ћете са неким пословати или не. Можете лако и брзо доћи до информација које никада не бисте сазнали на други начин – од пословних биографија, преко чланака у новинама, па до хобија. Обратите пажњу на и нешто јако битно: овако можете видети са ким је ко “повезан”, па тим путем даље гранати претрагу.

 

Извор: Стартит

 


Последњи пут измењено субота, 02 фебруар 2019 12:23

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија