Кућа Добрих Вести

Login

Шта о финансијама треба да знају предузетнице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

predzessererererereПосао предузетнице у савременим условима постаје све захтевнији, у смислу обезбеђења дугорочног профитабилног пословања, и обављања активности у складу са законским прописима и захтевима заинтересованих лица.

 

Права мера успеха

 

Предузетнице имају боље перформансе када разумеју како се мери финансијски успех и како оне могу да утичу на пословни резултат. То подразумева да разумеју шта бројеви у финансијским извештајима значе, шта су основе финансијског мерења, како се кванитификују пословни елементи и процеси који не могу увек да се изразе у новцу, како се користе информације из финансијских извештаја за даљу анализу и доношење одлука.

 

Суштина финансијске писмености је да предузетнице могу да процене какво је стварно стање у послу, да ли је кредитно способна, да ли може сама да плати своје рачуне, да ли се капитал увећао током времена, и сл. Такође, да препознају које су ставке у финансијским извештајима ствар претпоставке, процене и предубеђења одабраног рачуновође. Али, и шта је основа за остварење синергије између различитих процеса и запослених унутар бизниса. Крајња корисност од финансијске писмености за предузетнице је дугорочно профитабилно пословање, односно адекватан одговор на пословне изазове у турбулентном окружењу.

 

У пракси се показало да предузетнице не разумеју финансије на добар начин. Разлози за то су бројни, али се могу свести на следеће:

 

• одбојност према математици,

• строго придржавање дефинисаних смерница у раду,

• власници не воле да запослени испитују бројеве,

• недостатак времена,

• став рачуновођа и финансијера да се ради о комплексној и сложеној области у пословању ентитета и да се то не може на једноставан начин објаснити.

 

Добро познавање финансија предузетницама омогућава да успешно управљају ризицима којима су изложене у пословању. У савременим условима ризик наплате потраживања, односно кредитни ризик купца (у случају када је роба/услуга продата на одложено плаћање) је кључни ризик коме су предузетнице изложене. Стога је важно препознати са којим купцима сарађивати, односно, под којим условима којој категорији купаца продавати производе/услуге. Значи, полазна претпоставка за потенцијалну реализацију трансакције јесте знати прочитати званичне финансијске извештаје пословног партнера. Затим, сагледати који су финансијски инструменти на располагању за реализацију конкретног купорпордајног уговора, али и која су средства обезбеђења нужна како би се потраживање наплатило.

 

То даље повлачи утврђивање укупних трошкова који су везани за реализацију конкретног посла. У складу са тим врло је важно знати одлучити шта се предузетници више исплати да ли да прода одређени производ у складу са уговореним условима или да инвестира у новчане фондове или депозите банке или неку другу доступну инвестициону алтернативу.

 

У крајњој инстанци то подразумева да се може лако утврдити колико проведеног времена са којим купцем доноси зараде самој предузетници. Наравно, да је лична корист за саму предузетницу важна, јер је она најзаинтересованија да јој посао опстане на дуге стазе.

 

Извор: Ekonomski.net


Последњи пут измењено среда, 13 март 2019 13:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија