Кућа Добрих Вести

Login

Радити у компанији или започети сопствени бизнис?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

borissssssПрави одговор на ово питање немогуће је дати, али ако сте као Борис Крстовић, Product Manager у компанији GoDaddy и радили у оба света и развијали дигиталне производе у више различитих индустријских вертикала, бизнис модела и типова организација, добро сте упознати са врлинама и манама оба пословна окружења.

 

У некима је лакше, природније стећи искуство и развијати вештине из различитих домена. Примера ради, велике и стабилне компаније су природно боље окружење да у њима градите утицај и односе са колегама као вештине. Компанијама је много битније како се нешто ради од сировог резултата – битније је грађење подршке, комуницирање очекивања, стварање партнерстава и то су вештине које треба да градите у сегментима ваше каријере кад радите у великим компанијама.

 

Са друге стране, додаје Крстовић, мање компаније, а посебно стартапи, морају да се свим средствима изборе за место на тржишту, те им је егзекуција незамењива. „Оне нуде могућност да се докажете и сами финансирате од нуле, користећи се притом широким дијапазоном вештина без бојазни да ће вам неко рећи да то није ваш посао или вас питати зашто сте радили неке ствари.

 

Притом, уз све те вештине потребни су вам и време, новац и срећа, као што је Борис истакао у једној од својих најпопуларнијих колумни на Нетокрацији.

 

Да ли су време, новац и срећа и даље релевантни у условима у којима се сада налази домаће ИТ тржиште? Има ли неких нових фактора?

 

Мислим да је то универзално и важи за свако време. За развој било које пословне идеје морате уложити или страховито пуно енергије и времена или пуно новца, а одличан моментум може да умањи количину времена и/или новца које ћете уложити.

 

Нове факторе, пак, не видим, али оно што увек постоји јесу (нова) тржиста на којима је значајно лакше пробити се и доћи до потребних ресурса да би пројекат опстао и показао неке сигнале употребљивости/вредности (назнаке бизниса као таквог). Блоцкцхаин је један пример таквог тржишта данас.

 

Да ли се променио став да се успешан бизнис на Интернету може направити са два лаптопа и идејом од милион долара?

Верујем да се тај став променио. Мислим да је свест о томе шта је заправо битно за бизнис постала много боље усађена у предузетнике, што је позитивна ствар. Развити производ је нужан, али не и довољан услов да бисте свуда, па и на Интернету, изградили бизнис.

 

Колико видим, дискусије на тему изласка на тржиште (go-to-market)или аквизиције корисника су данас много заступљеније, што показује да се изградила свест о правим проблемима које предузетници имају.

 

Који је теби лично највећи изазов био као предузетнику, а који приликом рада у компанији? Да ли си у међувремену смислио начин да их превазиђеш?

 

Нисам смислио како да их превазиђем! Изазова има пуно. Контрола ега је вероватно један од већих изазова приликом рада у компанији. У мањим тимовима је некако нормално да постоји лични однос и да прожима професионалну сарадњу, док је у компанији веома токсичан јер додирујете пуно њених ивица. Убедљиво најбољи савет на ту тему који сам добио и практикујем свакодневно је да ме компанија не плаћа да будем љут и увређен. У компанијском окружењу је, дакле, неопходно изградити лични бренд, што је начин размишљања дијаметрално супротан од предузетничког.

 

Предузетници су фокусирани на „шта“ (тј. резултат акције) и код њих је најбитније стићи до циља и склонити са пута све што вас успорава или удаљава од циља. Са друге стране, у корпоративној средини је начин на који се нешто ради (тј. “како”) неупоредиво битнији од сировог оутпут-а. Вештине које се колоквијално називају софт скиллс су заправо врло конкретне вештине у компанијском окружењу и самим тим више цењене.

 

Како онда водити каријеру као предузетник?

 

Размишљајте о себи као о производу. Изађите на тржиште (рада) на начин на који ћете бити оно што вашим корисницима тј. компанијама највише треба. Способност егзекуције и стратешког размишљања су вештине карактеристичне за стартапе и растуће тимове, док је способност изградње односа и остваривања утицаја кључна за напредовање у компанији.

 

Сматрам да су све четири вештине изузетно битне да бисте били комплетан играч и зато би требало стицати искуство у различитим пословним и тржишним окружењима која ће вам омогућити да их изградите. Зато не треба размишљати о каријери на линеаран начин, већ попуњавати рупе.

 

Извор: Нетокрација


Последњи пут измењено четвртак, 28 март 2019 14:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија