Кућа Добрих Вести

Login

Шта се дешава са каматама и да ли ће се повећати рата кредита?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

stambenikreditiiiiiiiКако су цене станова у Србији, првенствено у Београду, бележиле скок у последње време, тако се јавила и бојазан за све оне који имају стамбене кредите у еврима да ће скочити камате, а тиме и њихова рата.

 

Уколико сте и ви купили стан на кредит или планирате, а пратите и светске вести о одлукама које доноси Европска центална банка, сајт 4zida.rs открива чињенице које ће вас сигурно утешити.

 

Потражили су прво одговор на питање - има ли мистерије у наглом скоку цена некретнина?

 

"На континуиран раст цене станова у Београду у протеклом периоду утицало је више фактора, а међу њима је свакако јачање платежне способности грађана, као и макроекономска стабилност која је привукла стране инвеститоре, једним делом и нашу дијаспору, али и омогућила јачање поверења у смислу дугорочног задуживања у виду одобравања стамбених кредита", рекао је Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије.

 

Управо, како и сам Грубишић истиче, један од фактора повећане тражње за становима, били су и повољни стамбени кредити, пре свега због повољних каматних стопа. Да ли се онда то време јефтиних кредита ближи крају?

 

"Време јефтиних кредита свакако неће трајати вечно, али ми се чини да значајнихијих промена ипак неће бити у наредних неколико година. У сваком случају, чак и када дође до скока Еурибора, што је извесно у неком тренутку, реално је очекивати да ће тада каматне марже пасти, па тај скок неће бити драстичан. У крајњој линији, данас је врло једноставно рефинансирати стамбене кредите под повољнијим условима и таква услуга не кошта као раније",  објашњава Грубишић.

 

У том смислу, да ли ће одлука ЕЦБ да престане да упумпава новац подићи Еурибор, а последично и остале камате, када би то могло да се очекује?

 

"Мислим да одлука о одустанку од квантитативних олакшица јесте мера чвршће монетарне политике, али да њу не мора нужно брзо да следи и одлука о подизању референтне каматне стопе ЕЦБ која директно утиче на Еурибор. Мислим да ЕЦБ ту пажљиво анализира инфлаторна очекивања којих још увек нема, а прате се и мере монетарне политике других најважнијих ценралних банака", каже он.

 

ЕЦБ је иначе, једина централна банка која дуго није дизала камате и чини се, да банке нетремице гледају и прате њене кораке, међутим, саговорник мисли да свака будућа одлука о корекцијама не мора обавезно да утиче и на грађане.

 

"ФЕД има врло специфичну формулу познату као Тејлорово правило у виду померања скале референтних каматних стопа и то, за разлику од већине других централних банака, није првенствено засновано на инфлацији. ФЕД је најавио рестриктивнију монетарну политику и то ће се одразити на грађане који су везани за доларску зону. Ипак, не мислим да то нужно мора да значи и реакцију ЕЦБ, која се у својој монетарној политици у основи води чисто инфлаторним очекивањима", прича Грубишић.

 

На нашем тржишту, приметан је утицај стамбених кредита на новоградњу. На пример, управо због тренутних каматних стопа, можемо лакше да се задужимо и самим тим купимо некретнину, па је и потражња за њима већа.


Којом динамиком ће Еурибор расти у будућности не може се са сигурношћу знати. Очекује се да би могао да дође на 1% до 2%, што значи да би за толико могле да порасту и каматне стопе, али да високих 4,5%, колико је износио пре почетка светске економске кризе - више неће достизати.

 

Извор: E kapija


Последњи пут измењено петак, 24 мај 2019 12:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија