Logo
Одштампајте ову страницу

Дванаест навика младих и успешних предузетника

Оцените овај чланак
(2 гласова)

planijeplanАко желите да будете успешан млади лидер, пожељно би било да стекнете неколико заједничких особина које поседују најуспешнији светски бизнисмени.

 

Ако стално понављате квалитетне животне навике и усталите их себи као нешто нормално, врло је вероватно да ћете и сами постати све успешнији. Ево којих је то 12 навика успешних младих вођа:

 

Изградите квалитетну мрежу успешних људи

 

Једна од добрих навика је градити мрежу већ успешних људи. Они вам на основу искустава могу пружити велике савете и помоћи у градњи новог приступа будућим пословним партнерима. Пратити њих и њихово понашање добра је навика.

 

Целоживотно учење

 

Самоучење може доћи у многим облицима. Постоји низ корисних онлајн пословних курсева које можете похађати. Одлазак на конференције о одређеној области пословања такође може бити корисно, како у учењу нових најбољих пракси, тако и у изградњи мреже.

 

Слушајте више него што причате

 

Ричард Брансон је гласно рекао: "Више би требало да слушате него што говорите". Ефикасно лидерство захтева разумевање осећања и потреба вашег тима. На темељу тога, лидери ће лакше доносити одлуке. Но, ако одбијате да саслушате колеге у вашем тиму, то може узроковати фрустрације и довести до лоших пословних исхода.

 

Невербална комуникација

 

У Silent Messages књизи, професор психологије UCLA Albert Mehrabian тврди да велики део комуникације произлази из невербалних знакова. Он каже да је око 55 одсто комуникације невербално, 38 одсто се темељи на тону гласа, а само 7 процената се темељи на избору речи. Критична компонента корисног вођства је способност доброг комуницирања. Да бисте то учинили, обратите пажњу на важне невербалне знакове попут стварања контакта очима и пружања сигурног и мирног изгледа.

 

Организација

 

Млади лидери могу понекад имати осећај да је бескрајно много посла који морају урадити. Како би се остварила боља организација важно је развити организациону стратегију којом ће се лакше поређати приоритети посла. Усвајање Ајзенхерове матрице одлука, која указује на важност проблема, одличан је начин да млади лидери одлуче што је приоритет у односу на остало.

 

Будите понизни

 

Према студији Harvard Business Reviewa, понизни лидери учинковитији су од оних који нису склони том понашању. Осим тога, запослени и чланови тима ће лакше поштовати ваша мишљења ако су уверени да сте у стању развити мишљење без да вам его створи проблеме у расуђивању.

 

Прихватите промену

 

Неки од најбољих пословних лидера способни су прихватити промену, чак и кад је она тешка. Стив Џобс је успео формирати нову и релативно успешну компанију након што је замољен да напусти Епл. Илон Маск је креирао Теслу и СпацеX након што је напустио ПејПал. Можемо пронаћи још таквих примера, али ово су неки од најистакнутијих примера најјачих људи у свету бизниса. Прихватање промена може вас учинити успешнијим пословним руководиоцем. Као што је Џек Велч, бивши извршни директор компаније ГЕ рекао: "Ако стопа промене на спољној страни надмаши стопу промене у особи, крај је близу."

 

Останите у корак са технолошким напретком

 

Као што је раније поменуто, темпо технолошких иновација ће се убрзати након што платформе за вештачку интелигенцију (АИ) и машинско учење (МЛ) постану мејнстрим. Познати вентуре капиталист Томасз Тунгуз предвиђа да ће АИ и МЛ трансформисати посао који нам је тренутно познат овакав какав је. Да би млади пословни људи остали испред конкуренције, важно је развити бар основно разумевање АИ и МЛ како би се припремили за будућност.

 

Практикујте "Servant Leadership"

 

"Servant Leadership"је идеја да сте као пословни лидер одговорни за оснаживање вашег тима, пре свега напретком према успеху. Уместо да од људи који су вам подређени тражите да раде оно што желите, радије им покажите примером како то треба да изгледа, јер ће тада они најбоље схватити шта се од њих очекује. То чини разлику између менаџера и лидера. Пређите с речи на дела којима ће запослени јасно усвојити шта се тражи од њих и тако ће и ваше "наредбе" лакше прихватити.

 

Примајте и пружајте поштен осврт на рад

 

Пружање искрених повратних информација може бити непријатно у почетку, али најбоље организације и лидери то раде како би успешно усмерили своје запослене на исправан пословни пут.

 

Да бисте створили културу која подстиче искрене повратне информације и комуникацију, започните тиме што ће вама ваше колеге и запослени први дати повратну информацију на ваш рад. Након што тако поставите добар пример, и они ће хтети да чују који је осврт на њихов рад.

 

Пронађите равнотежу приватног и пословног живота

 

Узимање времена за себе показало се као изврсна ствар за побољшање продуктивности и среће. У периоду док се развијате према успешном младом лидеру, то ће захтевати велику количину посла и ван радног времена који имате у традиционалном оквиру од 9 до 17 часова. Упркос томе јако је важно да имате и приватно време.

 

Ефикасан начин стварања равнотеже између пословног и приватног живота јесте распоредити и пословне и приватне активности у истом календару. Тако ћете, ако сте свесни свог времена, моћи да живите уравнотежен и продуктиван живот.

 

Нека дугорочни циљеви усмеравају ваше одлуке

 

Лако је предати се дневним активностима. мејлови, састанци и хитни задаци могу отежати могућност концентрације на дугорочан циљ који сте себи поставили.

 

Извор: Блиц/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 01 јул 2019 13:17
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015