Кућа Добрих Вести

Login

Лош избор стамбеног кредита може да вас кошта колико и нов ауто

Оцените овај чланак
(1 Глас)

digatrondfdfdfОд како је 1989. године донет Закон о банкама и другим финансијским институцијама, који је, уз одређене „козметичке“ измене и даље актуелан, наша држава је неколико пута променила име и друштвено уређење.

 

У том правном акту стоји да све банке које раде код нас морају да послују и са становништвом и са фирмама и да за све њих морају да имају понуде својих производа, на пример – кредита.

 

Због тог правила банке у Србији морају да имају понуде свих производа, иако неке од њих то можда не би желеле.

 

Када банке не желе да се замарају са неким од тих послова, смисле различите тактике како да одврате неке од потенцијалних клијената. На пример, уопште не рекламирају неки производ или га чак ни не помену на званичном сајту.

 

Друга тактика коју примењују је да одреде врло високу цену неког производа, па онда нико не пожели да га купи, када већ на другом месту има далеко јефтиније.

 

Да не буде забуне, оваква политика банака је потпуно легитимна, а на нама грађанима је да одаберемо најповољнију понуду за нас.

 

Каматица тим је одлучио да истражи каква је понуда стамбених кредита у банкама које послују на српском тржишту и тако помогне свима који траже или који ће тек тражити стамбени кредит.

 

Да би утврдили где је стамбени кредит најповољнији упоређивали су ЕКС (ефективну каматну стопу) стамбених кредита. Просечна каматна стопа за овај кредит у Србији је преко 3 одсто, у зависности од банке, а понегде иде и до преко 4 одсто.

 

Дакле, савет је да гледате понуде који имају овакав ЕКС. Уз помоћ Кредитног калкулатора на Каматици можемо да израчунамо да ћемо за узетих 50 000 евра кредита на 20 година са каматном стопом од 3,74% на крају укупно платити око 71 000 евра. Што значи да ћемо на име камате платити 21 хиљаду евра.

 

Уколико се можда одлучите за исти износ кредита и исти рок отплате по каматној стопи од 6,19% на крају ћете платити 87 300 евра, што значи да ћемо на име камате дати 37 300 евра. Ово је уједно камата код АИК банке и тренутно највиша каматна стопа која у Србији постоји за стамбене кредите.

 

Исти кредит, исти производ, а разлика коју ћете платити је 16 300 евра. Толико можете да уштедите ако одаберете праву банку у којој ћете подићи кредит. За тај новац можете, примера ради да купите нову Шкоду „Октавију“, Мазду „Г90“, као и нове Реноове моделе „Каптур“, и „Меган“.

 

Ако сте чврсто одлучили да узмете стамбени кредит, детаљну понуду можете погледати на сајту Каматице, а сада знате које банке не треба да посећујете када вам затреба новац за нову некретнину.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 јул 2019 11:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија