Кућа Добрих Вести

Login

Раст прихода уз двоцифрени раст профитабилности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

AtlanticgrupasdkjfkjfkdjfkdAтлантик Група је у првом полугодишту 2019. остварила приход од продаје у износу од 343,2 милиона евра, што у односу на исти период 2018. представља раст од 3,5 одсто.

 

Добит из пословања (ЕБИТ) износи 36,8 милиона евра и већа је за 11,3 одсто, док нето добит након мањинских интереса износи 28,5 милиона евра и већа је за 13,9 одсто, посматрано у односу на прво полугодиште прошле године.

 

„Након успешне 2018. године, и у првом полугодишту ове године наставили смо да остварујемо изузетне стопе раста, највише захваљујући Аргети, али и брендовима из категорије Пића (Цедевита, Кокта, Донат Мг) као и одличним резултатима Фармације и Диетфарма. Фокус је стављен на управљање робним маркама и људским потенцијалима, па посебно веселе успеси попут Златног Ефија за Аргету, награда Атлантик Групи као најбољем оглашивачу у Словенији као и награда Атлантику као најбољем послодавцу. Све то сигурно је допринело поверењу финансијске заједнице, па смо тако у првом полугодишту забележили и историјско рекордну вредност наших акција“, истакао је потпредседник Управе за финансије Зоран Станковић.

 

Сва тржишта су остварила раст

 

На укупан раст прихода од продаје највише су утицала Стратешка пословна подручја Деликатесни намази с растом од 9,7 одсто и Пића с растом од 3,5 одсто. Са 71,0 милиона евра прихода од продаје и 20,7 одсто удела у укупним приходима Кафа се истиче као највећа појединачна категорија. У дистрибутивном пословању сва тржишта су остварила раст, а најзначајније је, чак 11,8 одсто, расло тржиште Хрватске. У укупној продаји сопствени брендови чине 65,4% одсто, брендови принципала у дистрибуцији 26,1 одсто, а фармацеутски ланац Фармациа учествује с 8,5% одсто.

 

Имплементација логистичких робота и отварање нове Штарк лабораторије

 

Крајем марта Атлантиц Група је отворила нови, савремено опремљени логистичко-дистрибутивни центар крај Велике Горице, којим обезбеђује адекватну логистичку подршку дугорочном развоју дистрибутивног пословања. Инвестиција у изградњу и опремање вредна око 20 милиона евра реализована је у сарадњи са компанијом Камград, а у првој фази осигуран је складишни капацитет од 30.000 палетних места, с могућношћу модуларног ширења у складу с пословним потребама. Такође, у истом су складишту имплементирани и пуштени у рад технолошко високо софистицирани логистички роботи компаније Гидеон. Расту иновација у сегменту Слатко и Слано ће допринети новоотворена савремена лабораторија за истраживање и развој у Штарку, а раст категорије Пића наставио се лансирањем нових производа - првенствено Cockte Free  - и рекламних кампања попут Укус генерације ЦЕ бренда Цедевита који обележава 50 година постојања.  

 

Након одличних резултата остварених ширењем дистрибутивног портфолија прошле године, нови дистрибутивни уговори потписани почетком године у Македонији (Ficosota i Beiersdorf) потврђују континуирани фокус на развој дистрибутивног сегмента компаније. Истовремено, Стратешко пословно подручје Спортске и активне прехране је у потпуности дезинвестирано чиме је настављен процес дезинвестирања не стратешких пословних операција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 јул 2019 14:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија