Кућа Добрих Вести

Login

Kонференција ЕБРД: Сарадња - прилика за компаније из агросектора у југоисточној Европи

Оцените овај чланак
(4 гласова)

rulessamittttttttВише од 150 представника компанија које послују у областима агробизниса, малопродаје, робе широке потрошње (ФМЦГ) и дистрибуције из ЕУ, југоисточне Европе, Блиског Истока, Африке и Турске, сагласили су се да су стабилно пословно окружење са предвидивим политикама, као и приступ финансирању, кључни за напредак читавог рагиона.

 

На конференцији  „Consumer Rules Summit“ која се одржава у Београду, учесници су закључили да је интензивна сарадња свих актера дуж ланца вредности неопходна да би сектор успешно одговорио изазовима будућности. Као главне изазове који нас очекују, говорници виде промене у потражњи потрошача, дигиталну трансформацију, климатске промене и глобалне стратешке интересе.

 

Да би регион југоисточне Европе постао још конкурентнији, неопходно је да се усвоје нови пословни модели условљени трансформацијом система производње, дистрибуције и потрошње, сложили су се учесници панела Александар Костић, потпредседник МК Групе (Србија), Андреј Јовановић, председник Мојих Брендова (Србија), Емил Тедески, председник Атлантиц Групе (Хрватска), Светозар Јаневски, председник Тиквеша (Северна Македонија).

 

Овде смо да промовишемо нова директна страна улагања и да подржимо агробизнис, укључујуц́и мала предузећа која су оријентисана на извоз, да производњом висококвалитетних производа уђу на нова, напредна тржишта, попут ЕУ. Интеграцију, како у региону, тако и у остатку Европе, видимо као моц́ан инструмент за ширење трговине робом и услугама, али и подстицање размене нових идеја и иновација, истакла је Наталиа Жукова, директор ЕБРД сектора агробизниса.

 

Миљан Ждрале, шеф ЕБРД агробизнис сектора за регион Централне и Источне Европе, додао је: Глобално гледано, сектор пролази кроз велике промене изазване различитим факторима: демографским, нестабилношћу трговинских режима, дигитализацијом, климатским променама и повећаном потражњом потрошача. Многа предузећа широм света данас разумеју да су одрживост и иновативност неопходни за њихово пословање и унутар њихових ланаца снабдевања. Ми у ЕБРД-у смо спремни да то подржимо - финансирањем, техничком експертизом и реформама политика.

 

ЕБРД је водећи институционални инвеститор у Србији. Банка је до данас уложила више од 5 милијарди евра у 250 пројеката у земљи. ЕБРД подржава развој приватног сектора и прелазак на зелену економију, као и улагање у инфраструктуру како би се поспешила повезаност у региону Западног Балкана.

 

Извор: Instore.rs/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 01 октобар 2019 21:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија