Кућа Добрих Вести

Login

Да ли знате колико отпремнину можете да добијете на одласку у пензију?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sahmattttdfdfdfdfdОстало је још три месеца да запослени који ове године испуњавају услов за одлазак у старосну или превремену старосну пензију поднесу захтев за пензионисање.

 

Да ли знате колико отпремнину можете да добијете на одласку у пензију?

 

Ваља подсетити на то да се за пуну старосну пензију за мушкарце услови нису мењали и да они и даље треба да имају 65 година живота и најмање 15 година пензијског стажа. Но, у случају да мушкарци желе да ове године оду у превремену старосну пензију, треба да имају 57 година и осам месеци живота и 40 година пензијског стажа.

 

Код жена је ситуација другачија и њима се услови пензионисања мењају све до 2032. године. До краја ове године раднице које желе да оду у пуну старосну пензију треба да имају 62 и по године живота и најмање 15 година пензијског стажа.

 

Мерило званични податак РЗС

 

По члану 119 Закона о раду, послодавац је дужан да запосленом при одласку у пензију исплати отпремнину најмање у висини две просечне зараде. Под просечном зарадом сматра се просечна зарада у Републици Србији по последњем објављеном податку Републичког завода за статистику.

 

Оне пак које се одлуче да на крају 2019. године иду у превремену старосну пензију, треба да имају 57 година живота и 38 и по година пензијског стажа.

 

Превремена старосна пензија и за мушкарце и за жене се умањује 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију, а максимални износ умањења може износити 20,4 одсто.

 

Но, без обзира на то да ли је реч о пуној старосној пензији или превременој старосној, послодавац има обавезу да запосленима при одласку у пензију исплати отпртемнину у висини најмање две просечне зараде. По Закону о раду, право на отпремнину при одласку у пензију остварује запослени коме радни однос престаје због испуњења услова, односно остваривања права на пензију, без обзира на то да ли се ради о старосној пензији, инвалидској или превременој.

 

Извор: Дневник/Каматица


Последњи пут измењено петак, 11 октобар 2019 12:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија