Кућа Добрих Вести

Login

Предузетници заинтересовани за повољне кредите

Оцените овај чланак
(2 гласова)

biynissastanaka3434343Велико је интересовање почетника, предузетника, микро и малих привредних друштава за „Програм промоције предузетништва и самозапошљавања“ што потврђује већ пристиглих 105 пријава.

 

 

Од укупног броја пријављених 61 су привредни субјекти, 44 физичка лица, а скоро је изједначен број мушкараца и жена заинтересованих да почну нови бизнис или унапреде постојећи користећи повољне кредите за набавку опреме и обртна средства, изјавила је Тамара Дунђеровић, руководилац Центра за програме подршке привреди, микро, малим и средњим привредним друштвима Привредне коморе Србије.

 

Како је истакла, различита су интересовања за улагања почев од производње хране и пића, обуће, одеће, намештаја, козметике, преко трговине, угоститељства, транспорта и консалтинга до ИТ и отварања стоматолошких ординација. Највише заинтересованих за повољне кредите је у Београду, затим у Ваљеву и Новом Саду. Са циљем да се привредници што боље упознају са условима програма, ПКС организује презентације у седиштима регионалних комора.

 

До сада смо били у Ваљеву, Лесковцу, Врању, Крушевцу, Новом Саду, а планирамо да до половине децембра обиђемо и друге локалне самоуправе, објаснила је Дунђеровић. Потенцијали корисници средстава у оквиру „Програма промоције предузетништва и самозапошљавања“ конкурисали су за износе од пет до 30.000 евра.

 

Укупна расположива средства у оквиру програма су 300 милиона динара, програм је усвојила Влада Србије, а резултат је активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи Владе Србије и Немачке развојне банке (KfW). Реализује га Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW) и Привредне коморе Србије као партнера у имплементацији.

 

Програм обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката - петодневну обуку за израду пословно - инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000,00 динара).

 

Повољни банкарски кредити у максималном износу од 3.600.000,00 динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора), као и за обртна средства, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу. Циљ програма подршке, у којем су за партнерске банке изабране Raiffeisen Bank, UniCredit Bank и Банка Поштанска штедионица, јесте да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору ММСП и предузетништва.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 26 новембар 2019 15:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија