Кућа Добрих Вести

Login

Сусрет српских и белоруских фирми у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

srbijabelorusijadkfjdkfd3434343Трговинска размена између Србије и Белорусије могла би да буде повећана, резултати су у последње две године побољшани и постоји обострана спремност за унапређење привредне сарадње. Да би се то постигло данас су у Београду поптписани и бројни економски споразуми а одржан је и Пословни форум Србија - Белорусија.

 

На скупу је потписано више споразума о пословној сарадњи, у присуству потпредседника Владе Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, и министара финансија и пољопривреде Синише Малог и Бранислава Недимовића.

 

На отварању Пословног форума Михаило Весовић из Привредне коморе Србије рекао је да је кључна порука за српске привреднике могућност коју даје потписани Споразума са Евроазијском унијом и бесцарински извоз производа и у Белорусију.

 

Он је навео да тај споразум треба да буде верификован у парламенту и позвао Белорусију да то учини што пре.

 

Казао је и да није задовољан нивоом спољнотрговинске сарадње, али и наводи да су пословни форуми почели да дају резултате, као и да привредници из Србије и Белорусије имају поверења једни у друге и да о томе сведоче комерцијални уговори који су данас потписани.

 

Навео је да је за поспешивање сарадње важно што се редовно одржавају седнице мешовите комисије, као и пословним форуми.

 

"Овај редован вид сусрета почиње да даје резултате", рекао је Весовић и нагласио да верује да је Пословни форум значајан као сигнал за будући рад.

 

Председавајући Белоруске трговинско-индустријске коморе Владимир Улаховицћ каже да је за пословну сарадњу најважнији знак подршка политичког руководстава.

 

"Бизнис треба да буде круцијални основ за братске односе између наше две земље", поручио је Улахович и навео да је један од успешних представника срске привреде у Белорусији Драгомир Карић.

 

Он је навео да је сарадња Белорусије и Србије усмерена на машиноградњу, металургију, као и на развој сарадње у пољопривреди, туризму ИТ сектору и другим областима.

 

"Слажем се да наша робна размена не одражава све наше могућности. Драго ми је што ћемо данас да потпишемо споразуме који ће да допринесу да размена буде до 500 милиона долара и више. Наша размена делује у оквиру слободне трговине и то су одлични услови за даљу сарадњу", рекао је Улахович и додао да је потребно направити дугорочан план сарадње.

 

У свом обраћању говорио је о пријатељству две државе, и навео да је пре 20 година био у Београду када га је један старији Београђани загрлио због подршке Белорусије и њеног председника Александра Лукашенка који је посетио Србију у време бомбардовања.

 

Белорусији "занимљиво" српско воће

 

Према вредности извоза, Белорусија је 34. партнер Србије, док је по вредности увоза на 37. месту.

 

Србија је, према најновијим доступним подацима, за девет месеци ове године у Белорусију извезла робе и услуга у вредности од 41,4 милиона долара што је повећање од 12,8 одсто у односу на исти период прошле године.

 

С друге стране, бележи се пад увоза из Белорусије за скоро пет милиона долара, односно за 9,3 процента, показује статистика.

 

Спољнотрговинска размена Србије и Белорусије 2018. године достигла је 143,2 милиона долара, а извоз је износио 51,7 милиона долара, што је 22,5 одсто више него 2017. године када је износио 42,2 милиона америчких долара.

 

Србија, као један од лидера у производњи малина и шљива, занимљива је белоруским привредницима како би од српског воћа производили воћне јогурте, док Белорусија, с друге стране, нашем тржишту може понудити маслац и млеко у праху, које недостаје нашој кондиторској индустрији.

 

Робна размена пољопривредних и прехрамбених производа између две земље је испод 20 милиона долара, а може бити и до два или три пута виша с обзиром на погодности из Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом.

 

У 2018. години укупна размена пољопривредно-прехрамбених производа износила је 10,4 милиона америчких долара, од чега је наш извоз био око осам милиона долара, док је увоз из Белорусије износио 2,4 милиона америцких долара.

 

За 10 месеци ове године у Белорусију је извезено пољопривредних производа у количини од 3,4 хиљаде тона, укупне вредности 5,2 милиона америчких долара, највише сточне хране, конзервисани кукуруз шецерац, грашак.

 

Из Белорусије је у истом периоду увезено пољопривредних производа у количини од 12.000 тона, укупне вредности 4,7 милиона америчких долара и то највише младог кромпира и црног лука.

 

Потписано седам споразума о сарадњи Србије и Белорусије

 

Представници Србије и Белорусије данас су у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића и Александра Лукшенка, потписали седам споразума и меморандума о сарадњи у више области.

 

Уговор о изручењу окривљених и осуђених лица између Србије и Белорусије потписали су министарка правде Нела Кубуровић потписала је и министар правде Олег Слижевијски, а тај споразум подразумева обевезу обе земље да ће изручувати једна другој особе које се налазе на њиховој територији, ради кривичног гоњења или извршења пресуде.

 

Споразум о научној и технолошкој сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Националне академије наука Републике Белорусије потписали су министар Младен Шарчевић и председник президијума Националне академије наука Владимир Григоревич Гусаков.

 

Две стране су се договориле да развију и ојачају технолошку сарадњу разменом информација о науци и технологији, заједничким пројектима и слично.

 

Програм сарадње између влада Србије и Белорусије у области образовања до 2020. године, који су потписали министар Шарчевић и министар образовања Белорусије Игор Васиљевић Карпенко, предвиђа годишњу размену студената основних, мастер и докторских студија.

 

Меморандум о разумевању о сарадњи у области иновација и развоја дигиталних технологија потписали су министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник Државног комитета за науку и технологије Александар Генадевич Шумилин.

 

Документ, између осталог, предвиђа развоја развој националног иновационог екосистема и на иновацијама заснованог предузетништва, развој дигиталних технологија у свим сегментима друштва, посебно у области државне управе, образовања и здравствене заштите, пословања, криптовалута...

 

Споразум о сарадњи САНУ и Академије наука Белорусије потписали су председник САНУ Владимир Костић и председник президијума Националне академије наука Владимир Григоревич Гусаков.

 

Предвиђена су заједничка истраживања у областима енергије, агроиндустријских технологија, медицини и фармацији, хемијских технологија, комуникација...

 

Такође, потписана су и два споразума између Банке Поштанска штедионица и Беларус банке о отварању кореспондентских рачуна.

 

Документе су потписали председник Извршног одбора Поштанске штедионице Бојан Кекић и председник ИО Беларус банке Виктор Михајлович Ананич, као и представници тих институција Ненад Ралевић и Михаил Александрович Куличков.

 

Планирано је да се данас потпише и Протокол са деветог заседања мешовите српско-белоруске комисије за научно - технолошку сарадњу са Програмом научно -технолошке и иновационе сарадње за период 2020-2021. године.

 

Тај документ потписаће министар просвете Младен Шарчевић и председник Државног комитета за науку и технологије Александар Генадевич Шумилин.

 

Такође, договорено је да ће српска и белоруска страна наставити редовну размену информација о планираним научно-техничким активностима и предузети мере ради обезбеђивања учесћа својих представника у научним активностима које се одржавају у Белорусији и Србији.

 

Две стране наставиће заједнички рад у следећим приоритетним областима: наноматријали, ласерске технологије, оптоелектроника, физичко-математичке науке, пољопривреда, ласерске технологије, биотехнологије, екологија и заштита животне средине...

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 03 децембар 2019 15:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија