Кућа Добрих Вести

Login

Пет компанија које су зарадиле милијарде из "еко профита"

Оцените овај чланак
(6 гласова)

ekoprofitfffffМноги потрошачи све више указују поверење компанијама са којима деле исте вредности.

 

Друштвено-еколошки одговорне компаније ничу из дана у дан, а они који су први препознали да могу да зараде од еко иновација, сада броје милијарде. Међутим, то за њих више није само питање новца, већ престижа и рејтинга на тржишту - свака жели да буде лидер, прва у овим подухватима и да свету понуди глобално решење за климатске промене.

 

Ознака "B corp" је проистекла из ових идеја, а многи потрошачи све више указују поверење компанијама са којима деле исте вредности. Издвајамо само неке од актуелних имена који поседују такозвани "еко профит".

 

CATL (Кина)

 

Представници кинеске компаније CATL која се бави производњом електричних батерија и снабдева, између осталог, Тојоту, BMW и Волво, постали су милијардери захваљујући еко профиту, односно залагању за заштиту животне средине. Постоје од 2011. године, али су се убрзо позиционирали као лидери у овој области на кинеском тржишту. Процена је да ће глобално тржиште за производњу батерија за електрична возила до 2050. вредети 500 милијарди долара.

 

ТЕСЛА (Америка)

 

Без њега у последње време ништа "не може да прође". Илон Маск ређа успеха и умножава амбиције, али једно је сигурно: 14.6 милијарди, од укупно 27.6 милијарди долара које поседује, овај визионар је зарадио борећи се против климатских промена. Американац поседује око петину компаније "Тесла", која не производи само електричне аутомобиле, већ и соларне и енергетске системе за складиштење. Возила америчког гиганта до сада су прешла пут од 16 милиона километара, што је резултирало комбинованом уштедом од преко 4 милиона тона угљен-диоксида.

 

ENERCON (Немачка)

 

Први човек немачке компаније "Еnercon", Алојс Вобен, сав свој профит стекао је бавећи се еколошким питањима. Једни су од најјачих у свету када је реч о производњи ветровних турбина, са око 6 одсто удела на глобалном тржишту нових инсталација у 2018. години. Вобен је прву ветровну турбину осмислио 1970, а "Енерцон" је основао 1984. Турбина Е-126, коју је лансирала ова компанија, има пречник ротора од 127 метара. Вобеново богатство вреди 7.3 милијарде долара.

 

PRATT INDUSTRIES (Аустралија)

 

Ентони Прат, челник аустралијске компаније "Pratt Industries", такође сав свој профит, вредан 6.8 милијарди долара, дугује иновативним идејама које спречавају штетни утицај глобалног загревања. Његова фирма бави се рециклажом папира и амбалажа, а кажу да дневном нивоу успевају да спасу 68 хиљада стабала, 4 хиљаде тона емисије стаклене баште и преко 100 милиона литара воде.

 

ACCIONA (Шпанија)

 

Шпанска компанија "Acciona” , коју води Хосе Мануел Ентреканалес, користи ветар, сунце, воду, биомасу и остале ресурсе да произведе електричну енергију довољну за више од 6 милиона домова. Компанија је ЦО2 неутрална од 2016, а Ентреканалес је укупно "тежак" 4.9 милијарди долара, од чега је 2.9 милијарди зарадио бавећи се овим послом.

 

Извор: Telegraf.rs

 


Последњи пут измењено петак, 31 јануар 2020 15:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија