Кућа Добрих Вести

Login

Јавни позив за доделу средстава за подстицање предузетништва

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bizsnipredudfdfdfdfМинистарство привреде објавило је јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2020. години, за шта је обезбеђено 850.000.000 динара.

 

Јавни позив је отворен док се средства из Програма не утроше, а најкасније до 31. децембра ове године.

 

Предузећа који испуњавају услове Програма могу остварити право на финансијску подршку у износу до 20 одсто бесповратних средстава од вредности инвестиционог улагања, односно до 30 процената бесповратних средстава за привредне субјекте који припадају четвртој групи развијености.

 

Преостали износ вредности пројекта финансираће се из кредита Фонда за развој Србије.

 

Право да се пријаве на Јавни позив и поднесу захтев за кредит код Фонда имају предузетници, микро, мали, средњи и велики привредни субјекти и задруге који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, а који у претходне две године нису пословали са губитком и који испуњавају услове из Програма.

 

Средства опредељена Програмом намењена су за куповину, изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију, инвестиционо одржавање производног простора или пословног простора који је у саставу производног простора, или простора за складиштење сопствених производа, сировина и репроматеријала.

 

Новац је намењен и за привредне субјекте који се баве информационом технологијом и високотехнолошким услугама, а средства могу бити употребљена за пословни простор који је намењен за потребе обављања делатности.

 

Такође, може се користити за куповину нове или половне производне и грађевинске опреме (не старије од пет година), укључујући алате, као и за доставна возила за превоз сопствених производа и друга транспортна средства која се користе у процесу производње.

 

Новац може да се употреби и за трајна обртна средства, која могу да чине највише 10 одсто укупног инвестиционог улагања, затим, за набавку софтвера и рачунарске опреме.

 

Средства се могу користити и за машине и опрему за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката сопствене производње.

 

Износ бесповратних средстава не може бити мањи од 75.000 динара за предузетнике, односно 250.000 динара за правна лица, нити већи од 12.500.000 динара за све привредне субјекте.

 

Рок отплате за правна лица је до десет година у оквиру кога је грејс период до једне године и за предузетнике до осам година у оквиру кога је такође грејс период до једне године.

 

Рок отплате кредита не може бити краћи од две године од дана закључења уговора укључујући и грејс период, а у случају отплате кредита у року који је краћи од две године предезеће је дужно да врати и бесповратна средства.

 

Каматна стопа, уз примену валутне клаузуле, износи 1 одсто годишње уз гаранцију банке и 2 процента годишње уз остала средства обезбеђења.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 03 фебруар 2020 14:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија