Кућа Добрих Вести

Login

Одржана Свечана скупштина Удружења италијанских индустријалаца у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

MiroslavSimicУз присутво великог броја уважених званица, представника Владе Републике Србије, амбасаде Италије, чланица, сарадника и пријатеља Удружења италијанских индустријалаца у Србији - Конфиндустрија Србија, 4. фебруара је одржана Свечана скупштина овог Удружења које у Србији успешно послује већ осму годину.

 

Почасни гости Свечане скупштине Конфиндустрије били су први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министарка Славица Ђукић -Дејановић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, председник региона Венето Лука Заја и амбасадор Италије Карло Ло Кашо.

 

Свечана скупштина била је прилика да се новоизабрани председник Конфиндустрије Србија Патризио Деи Тос обрати присутнима као и да заједно са својим тимом представи резултате досадашњег рада Удружења Конфиндустрија, будуће планове и активности у циљу успешног наставка развоја квалитетних привредних односа између Италије и Србије на обострану корист.

 

На почетку Свечане скупштине присутне је видео поруком поздравио председник Конфиндустрије у Италији, Винћенцо Боча.

 

Нови председник Конфиндустрије Патрицио Деи Тос је том приликом између осталог изјавио: „Уверен сам да је за нас привреднике који послујемо у страној држави један од приоритета стална и блиска сарадња са локалним институцијама. Само захваљујући односу поверења, склада, дијалога, суочавања и размене знања, могуће је привређивати са јасним циљем и извући максимум из наших пословних пројеката. Ова држава пружа нам нешто веома драгоцено за наше пословање, а то су сарадници. Сарадници који потичу из пословне и радне културе, захваљујући чему поседују вештине, професионализам и идентитет, а све то олакшава пословање италијанским компанијама у Србији.“

 

Ерик Кошута претходни председник Конфиндустрије који је ово Удружење водио у два мандата од 2012-2019 је нагласио да његов говор свакако није опроштајни говор те да остаје у Србији као активни члан Генералног Савета Конфиндустрије Србија, унутар којег ће имати, да се тако изрази, мало мање одговорну функцију, препуштајући кормило великом привреднику као што је Патрицио Деи Тос. „Наставићу да се залажем за идеје и пројекте који су, мени лично, посебно важни. Ту пре свега мислим на теме као што су: брига о младима, о њиховој будућности у овој земљи, о повратку талената и свих осталих ресурса неопходних како би се гарантовао стабилан и дугорочан раст сваке државе,“ нагласио је Кошута.

 

Присутне је поздравио и италијански амбасадор Ло Кашо: „Италију и Србију повезује историјско пријатељство, засновано на интензивним политичким, културним и економско-трговинским везама. Прошле године обележили смо 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства. Значај који наша земља придаје Србији показује се и континуираним посетама највиших италијанских званичника: прошле године Србију је посетио Премијер Ђузепе Конте, затим Министар заштите животне средине Серђо Коста и Министар европских послова Винченцо Амендола. Данас имамо ту част да угостимо Председника Регије Венето, Луку Заију, док ће следеће недеље у Београду боравити Министар спољних послова Луиђи Ди Маио.“

 

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да две земље имају дугу традицију успешне сарадње, која је временом додатно унапређивана, а изнова се потврђује. „Имајући у виду да Италија представља прворазредног политичког и економског партнера Србије намера нам је да у предстојећем периоду будемо домаћини четврте заједничке седнице две Владе у Београду, коју би могао да прати и Пословни самит привредника две земље“, истакао је Дачић. „Италија спада међу највеће инвеститоре у српску привреду, а до сада су италијанске компаније уложиле око три милијарде евра у Србији и запослиле 26.000 радника“.

 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да је Италија важан трговински партнер Србије и да италијанске компаније доприносе њеној економији.

 

„Оно на чему ћемо заједно радити јесте да доведемо још италијанских партнера у Србију, као и да наше компаније још више извозе. Укупна робна размена Србије и Италије прошле, 2019. године износила 3,8 милијарди евра и то је велики успех“, казао је Чадеж. Присутнима се обратио и Лука Заиа председник регије Венето.

 

Након обраћања домаћина и гостију уследила је и церемонија уручења годишњих награда Конфиндустрије најуспешнијим чланицама Конфиндустрије Србија у три категорије: друштвено одговорно пословање, допринос дуалном образовању и подршка италијанској привреди.

 

У категорији Друштвено одговорно пословање – награду је добила компанија ЕЛЕКТРОРЕМОНТ. Након успешно окончаног поступка приватизације, компанија делује одговорно и према својој матици тиме што локално доприноси промоцији бренда “Италиа”, а истовремено и према локалној заједници тиме што активно помаже, укључује и ангажује чланове породица својих запослених и тиме доприноси смањењу незапослености на локалу. Компанија наставља да даје важан допринос у контексту континуираног усавршавања и запошљавања, чиме делује као портпарол иницијатива Конфиндустрије Србија на локалу.

 

У категорији „Допринос имплементацији система дуалног образовања“ – добитник награде је компанија АУНДЕ из Јагодине. у току 2018. године компанија Аунде је дала свој допринос реализацији иницијативе “Дан отворених врата италијанске привреде“ и том приликом започела је сарадња између Конфиндустрије Србија и компаније АУНДЕ на пољу дуалног образовања, пројекта на којем се радило током 2019. године. Резултат заједничког рада и напора јесте увођење новог образовног профила у средње стручне школе “индустријски кројач”. Компанија Аунде је такође покренула академију у својој фабрици за континуирано усавршавање својих запослених, а која је на располагању и заинтересованим незапосленим лицима са територије града Јагодина.

 

Признање за „Подршку италијанској привреди“ добила је Национална служба за запошљавање. Национална служба за запошљавање поуздан је партнер свим италијанским привредницима који одлуче да у овом делу Балкана развију своје пословне активности. НСЗ је прва адреса за све послодавце у потрази за квалификованом радном снагом.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 фебруар 2020 18:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија