Кућа Добрих Вести

Login

Где се највише исплати изнајмити стан у Београду?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kamaticastanfgfgfggТражите стан за себе или за своју породицу? Можда ова анализа може да вам помогне при избору.

 

Свако је макар једном тражио стан, било да га изнајми или купи, зна колико је тешко у главном граду Србије наћи нешто што би могли себи да приуштимо када је реч о цени, а да притом испуни још неке важне критеријуме, као што је величина, пристојна унутрашњост, миран комшилук, добра локација и повезаност са осталим деловима Београда...има тога још, али ово су критеријуми којим се већина нас води када бира где ће му бити кров над главом.

 

Да бисмо вам можда мало олакшали ову потрагу решили смо да консултујемо једну детаљну анализу тржишта некретнина у Београду, коју су урадили ескперти са сајта Моја некретнина.

 

У годишњој анализи за 2019. годину они су, између осталих, урадили испитивање тржишта некретнина у целој земљи, а један сегмент су посветили и изнајмљивању станова у нашој престоници.

 

У својој анализи овај специјализовани сајт је поредио цене изнајмљивања станова од 50 квадратних метара у различитим деловима главног града. Такође је направио и поређење са ценама изнајмљивања у 2018. години.

 

У анализи на њиховом сајту се може видети да су цене станова за изнајмљивање пале на Дорћолу, Сењаку, Дедињу, Бањици, Цераку, Миљаковцу, делу Новог Београда уз Саву, на потезу од Топлане до Блока 45, као и код Фонтане. Пад је забележен и у Сурчину, на Алтини и у Савамалој, тј. у такозваном Belgrade Waterfront насељу.

 

Пошто су у свим осталим деловима града цене порасле, економска логика нас наводи да "искористимо тренутак" и погледамо шта нуде ови делови који тренутно остављају простор да се за мање пара него претходних година пронађе адекватан стан.

 

Упркос паду цена, Belgrade Waterfront је и даље најскупљи за изнајмљивање са приближно 900 евра за један стан од 50 квадрата.

 

Сењак и Дедиње држе друго место са 439, односно 425 евра у просеку. Нешто иза је Дорћол са 423 евра. Следе новобеоградска обала Саве (372), Фонтана (334), Бањица (252), Сурчин (241), Алтина (224), Миљаковац (222) па Церак (214).

 

То је новчани део приче, а сада у игру треба увести и остале факторе, који често немају везе са самим станом: каква је повезаност са центром града или са делом града где се налази ваше радно место? Можда имате децу која иду у вртић или школу? Волите одлазак у природу или на реку и то вам је омиљени начин да проведете слободно време...треба наћи нешто што се уклапа у читаву ову слику.

 

Ако из приче искључимо убедљиво најскупљи део и место где се увелико гради и где трају радови, па самим тим и није баш пријатно за живот (Belgrade Waterfront), као и Сурчин и Алтину који су нешто слабије повезани са остатком Београда - остају нам остали делови које смо навели у горњем делу текста.

 

Сењак и Дедиње нуде доста комфора и углавном испуњавају све додатне критеријуме које смо поменули (повезаност, вртићи и школе, природа у близини), међутим, ти делови су по правилу резервисани за оне са "дубљим џепом". Цена на Дорћолу јесте нешто виша од осталих наведених делова, али је реч о центру града и повезаност са остатком Београда је добра, а на дохват руке је и дунавска обала која нуди леп поглед и место за предах.

 

Новобеоградска обала такође нуди Саву као место за рекреацију и одмор и солидну повезаност са остатком града, док је по том питању крај око Фонтане, због великог броја аутобуских линија и новобеоградских булевара који воде ка центру још атрактивнији. А ни Дунав и кеј "код Југославије" нису далеко. У оба краја постоји и остала инфраструктура коју смо поменули.

 

Миљаковац и Церак су нешто слабије повезани са осталим деловима Београда, али ако је некоме битније да има у близину природне целине, као што су Кошутњак или Миљаковачка шума, онда ово може да буде добар избор. Плус и у овим крајевима се могу наћи мирније улице, погодне за породични живот.

 

Бањица можда није прва асоцијација када неко каже "безбедност" и "породични живот", али ни то не мора да буде правило, обзиром да и овај крај има различите делове. Близина Бањичке шуме, као и солидна повезаност са другим деловима града могу да одиграју позитивну улогу у одабиру овог дела Београда као вашег новог (привременог) дома.

 

Коначна одлука је увек - на вама. Ми смо овом анализом желели мало да вам олакшамо и понудимо неки нови пут у авантури званој "проналажење стана у Београду".

 

Извор: Каматица


Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 18:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија