Кућа Добрих Вести

Login

Шта је боља инвестиција – куповина некретнине или штедња

Оцените овај чланак
(1 Глас)

blogerste34343434Сигурно сте до сада имали прилику да чујете раширен став да је куповина некретнине најбоља инвестиција коју можете направити, јер на тај начин обезбеђујете себи и својој породици сигурност.

 

Међутим, као и сваку животну одлуку, и ову је битно сагледати из свих углова и упоредити са алтернативама. Тачније, реч је о неколико различитих облика штедње који вам стоје на располагању: од штедње по виђењу, орочене штедње, штедње уз промену почетног улога, па све до нових производа који комбинују штедњу и осигурање.

 

Нећемо вам открити ништа ново ако кажемо да је и овоме потребно приступити индивидуално, односно да се преференције разликују од особе до особе. Умјесто тога, у овом блог посту ћемо покушати да вам представимо обе стране медаље када је у питању куповина некретнине и када је реч о доступним моделима штедње.

 

Предности куповине некретнине

 

У овоме ћемо се сложити сви – предности поседовања некретнине су бројне: имате „кров над главом“, а ту некретнину можете и издавати другима на краћи или дужи период. Уколико се све коцкице савршено поклопе, па се уз то ваш стамбени објекат налази на одличној локацији, за вас нема зиме. Било да је у питању некретнина у близини факултета, што је чини погодном за издавање студентима, или да је мала удаљеност од школе и вртића чини сјајном за рентирање породицама са децом, врло је вероватно да ћете лако наћи некога ко ће се у ваша четири зида осјећати као код куће.

 

Са друге стране, ако планирате куповину некретнине у неком од туристичких центара, могућност краткорочног најма је врло популарна опција. Тренд посете туристичких дестинација током мање популарних месеци је у порасту. Уз то, платформе за издавање смештајних капацитета, као што су Боокинг и Аирбнб читав процес чине лакшим, а вашу понуду доступнијом. Додамо и чињеницу како реномирани магазини и портали све чешће нашу земљу сврставају међу дестинације које свако мора посетити бар једном у животу – и већ можемо видети како се задовољни осмех шири на вашем лицу.

 

Имајте на уму и следеће

 

Вероватно претпостављате којој теми сада уступамо место – трошкови. Не заборавите на трошкове уређења, одржавања, осигурања некретнине, свих ситних и крупних поправки које су врло извјесне, а касније и трошкове реновирања, али и годишњи порез, који вас, као власника некретнине, чека.

 

Ако се определите за давање некретнине у дугорочни најам, урачунајте и ризик нередовног плаћања станарине. На располагању имате и опцију да процес тражења закупца и администрацију препустите некој од агенција за издавање некретнине, која ће вам уштеђети вријеме и труд, али и наплатити услугу. Ако је краткорочни најам путем претходно поменутих сервиса ваш избор, узмите у обзир и трошкове које они са собом носе.

 

Додатно, не заборавите на трошкове уређења, одржавања, осигурања некретнине, свих ситних и крупних поправки које су врло извјесне, а касније и трошкове реновирања, али и годишњи порез, који вас, као власника некретнине, чека.

 

Такође, размислите и о томе како ће се кретати вредност некретнине током година, а имајте на уму и питање ликвидности ове врсте имовине. Овде говоримо о ситуацији када вам је новац хитно потребан, односно о времену потребном да продате некретнину, што зависи и од фактора на које не можете директно утицати, попут тражње, конкурентности понуде, платежне моћи становништва и слично.

 

Каква је ситуација са штедњом

 

Штедња је једна од најсигурнијих опција када имате недоумицу што да урадите с готовином, а уколико се определите за орочену штедњу у банци, знаћете и висину камате унапред. Уз то, у зависности од периода орочења, новац вам може бити брзо доступан – или чак и одмах, уколико се определите за штедњу по виђењу. Такође, можете штедети када, како и колико желите, захваљујући активној штедњи, док своје малишане можете учити како да брину о новцу уз помоћ ђечије штедње. На крају крајева, док не одлучите у који облик имовине ћете инвестирати, штедња је увијек добар и пожељан избор.

 

Да резимирамо…

 

Питање свих питања на које треба да одговорите је следеће: Ако не узмем у обзир факторе попут инфлације, колико ће мој новац касније вријеђети, у зависности од тога гђе га уложим?

 

Пре доношења одлуке, питање свих питања на које треба да одговорите је следеће: Ако не узмем у обзир факторе попут инфлације, колико ће мој новац касније вредети, у зависности од тога где га уложим?

 

Оно што можемо закључити из наведеног јесте да је потенцијална добит код некретнина углавном већа, али и то да, по правилу и у поређењу са штедњом, некретнине са собом носе већи ризик.

 

Иво Андрић је у једном од својих дела написао: „Твоји приходи не зависе само од тебе него од разних других људи и околности, али твоја штедња зависи једино од тебе“. Са друге стране, једна од изрека каже да ко не ризикује, тај и не добија. Реците нам која вам је од ових мисли дража, а можда на тај начин кажете и себи која је опција право решење за вас.

 

Извор: Блог Ерсте банке

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија