Кућа Добрих Вести

Login

Уз ових седам савета заблистаћете на послу и бићете продуктивнији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sestiupettttttВелики број људи има циљеве су својој глави, амбициозне планове и списак ствари које треба да уради како би успели у својој замисли, али доста њих не добија жељени резултат. Најчешћи и највећи кривци за то су ометајући фактори и недостатак концентрације, пише Медиум.

 

То није проблем само амбициозних људи, него је већини тешко да се без прекида фокусира на нешто током дужег временског периода, што утиче на њихову продуктивност. Ако и ви припадате овој групи људи, следећих седам савета могло би да вам помогне да будете продуктивни и фокусиранији.

 

Практикујте метод „Потпуно укјучен, потпуно искључен“

 

Већина људи никад није потпуно укључена или потпуно искључена. Када треба да раде, они одлажу посао и траће време ометачима. На сваких неколико минута их поремете приватне поруке, друштвене мреже или сајтови са вестима, па је њихова продуктивност мала, а напредак спор. Са друге стране, неки себи не дозвољавају да се опусте у слободно време. Нарочито са успоном технологије, многи остају доступни својим надређенима и колегама све време, и током вечери и викендима, па није ни чудо што не успевају да се опусте и одморе.

 

Због тога би требало да се придржавате једног једноставног савета – када сте на послу, будите укључени, а када нисте, потпуно се искључите. Ништа између немојте да дозволите ни себи ни другима. Када сте укључени, фокусирајте се на посао, а када сте искључени и ван посла, не мислите на њега и опустите се. Тако ће вам и пословни и приватни живот бити много здравији.

 

Престаните са мултитаскингом

 

Истраживања су установила да мултитаскинг не функционише, него да је вашем мозгу приликом сваке промене задатка потребно у просеку 25 минута да се потпуно фокусира на нову обавезу. Овај феномен се назива „остатак пажње“, што указује на то да је део ваше пажње остао на претходном задатку којем се ваш мозак посветио. Уместо тога, фокусирајте се на један задатак, па тек када га завршите, пређите на следећи и видећете колико ћете бити ефикаснији.

 

Изградите рутину „дубоког рада“

 

„Дубоки рад“ је најпродуктивније стање у којем можете да будете. Овај појам односи се на веома важан задатак који без прекида радите током дужег временског периода. Током два сата „дубоког рада“ бићете продуктивнији него неки људи за два дана. Разлог због којег је „дубоки рад“ тако ефикасан лежи у комбиновању две битне ствари:

 

- Рад под дубоком концентрацијом – без ометача и ствари на које се траћи време;

- Рад на најважнијем задатку који се највише цени.

 

На овај начин успевате да приступите послу боље него већина људи – док они раде на мање важним стварима, ви се бавите оним што је од суштинске важности, а мање важно остављате за касније и тако достижете врхунац своје продуктивности.

 

Скините апликацију за блокирања сајтова

 

Коришћење ових апликација вероватно је један од најлакших начина да сачувате своју усредсређеност на посао. Технологија ће вас зауставити ако не можете да се зауставите сами. Једна од најбољих апликација за то је „Сцреентиме“, која мери колико времена сте провели на одређеним сајтовима и шта вас највише омета, па на основу тога можете у њој поставити ограничења. На пример, можете себе ограничити да на Инстаграму не будете више од 15 минута дневно, па ћете онда више уживати у њему када будете могли да одвојите 15 минута и с пажњом прелистате оно што вас интересује.

 

Користите технику Помодоро

 

Идеја Помодоро технике је да се боље фокусирате радећи један задатак, без ометача, у релативно кратком временском периоду, након чега следи кратак предах током ког ћете повратити менталну енергију.

 

Ево како да примените ову технику:

 

1. корак: Одаберите један задатак који треба да обавите;

2. корак: Подесите тајмер на 25 минута;

3. корак: Радите на овом задатку све док тајмер не зазвони, без било ког облика ометања (без телефона, друштвених мрежа, проверавања мејла и одговарања на нове поруке и слично);

4. корак: Завршите прву Помодоро деоницу;

5. корак: Одморите се пет минута;

6. корак: Поновите четири пута цео поступак, а на крају се одморите од 20 минута до пола сата.

Док радите један задатак 25 минута без ометања, много лакше остајете усредсређени, а петоминутним одмором на сваких 25 минута ваш мозак се опоравља и одмара, па можете радити дуже без губитка концентрације.

 

Искористите музику на прави начин

 

Музика вам може помоћи да се боље фокусирате, али само она коју већ знате. Ако слушате нову песму или неколико различитих песама са речима, музика почиње да се такмичи за вашу пажњу са задатком на који покушавате да останете концентрисани. Како је вашем мозгу неопходно да га ништа не омета, најбоље би било да једну песму пустите да се понавља сат-два или да слушате музику у којој има доста понављања, као што је техно, класична музика или транс. Оваква музика помоћи ће вам да се боље концентришете.

 

Мање битне задатке обавите одједном

 

Нажалост, не можете увек побећи од мање битних задатака – било да се ради о одговору на мејлове, одговарању на коментаре или телефонирање некоме. Најбољи начин да обавите све те задатке јесте да их нагомилате и урадите ођедном. Тако ћете све сличне ситне обавезе завршити у једном маху уместо да их целог дана радите помало. То можете упоредити са прањем веша – нећете сваки пут кад испрљате чарапе укључивати машину за веш, него ћете пустити да се током неколико дана веш нагомила, па ћете онда укључити пуну машину и све опрати ођедном уместо да то радите неколико пута дневно.

 

Извор: Телеграф


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија