Кућа Добрих Вести

Login

Седам најбољих савета за фирме у време кризе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sutraupolapetttttttСвет тренутно настоји сузбити утицај коронавируса, но још увек се не знају његове дуготрајне последице. Једно је сигурно: избијање епидемије COVID-19 нагласило је важност отпорности и спремности предузећа и друшва у целини на овакву кризу.

 

Зато је консултантска кућа BCGобјавила седам најбољих практичних савета о томе како би се фирме, које нису директно погођене епидемијом коронавируса, могле припремити за кризу.

 

Комуницирати јасно и често

 

Погрешно је претпоставити како изван фирме постоји довољно информација и објашњења па да запослени не требају никакве додатне информације. Из искуства знамо како су креирање и дељење редовно ажурираних сажетака основних чињеница и последица од непроцењиве вредности. Тако се не губи време на расправљање о стварним чињеницама или, још горе, на стварање претпоставки. Осим тога, требало би редовно преносити и објашњавати стајалишта и политике о путовањима, раду од куће, итд., како би запослени знали што учинити. Важно је бити отворен и израван, те избегавати слање двосмислених порука. Најбоље фирме комуницираће информације јасно, у фирми и изван ње, у контакту с добављачима и купцима, како би умањиле ширење кривих информација те спречиле парализу организације. Сви у фирми морају знати шта учинити и како би криза могла утиццати на пословање. Осим тога, добро је имати одређену особу, коју свако може контактирати, ако има било каква питања.

 

Основати тим за кризно управљање

 

Треба се пазити корпоративне бирократије. Контроверзна, осетљива или јавно експонирана питања обично привлаче пажњу вишег менаџмента, корпоративних комуникација, правног ођела, особља за кризно управљање и бројних других одела. Сви ће они имати приједлоге како најбоље осмислити комуникацију, што може довести до преопштег или конзервативног стајалишта те спорог и тромог процеса рада. Уместо тога, треба оформити мали, али мултидициплинарни тим проверених људи и дати им довољно маневарског простора и слободе, како би у кратком времену могли доносити тактичке одлуке. Такав тим ће имати више идеја о могућим решењима и мора бити у стању брзо доносити одлуке о заштити људи, о координацији рада с купцима и добављачима, као и о томе колико финансијских средстава треба ослободити или, нпр., када престати с производњом. Кључна улога тог тима је да заштити људе: запослене, кориснике и друге. То укључује осмишљавање ажурираних програма одржавања хигијене, попут смерница о карантину, што ствара сигурно окружење. Надаље, то значи и доношење флексибилних планова рада, који укључују рад од куће и друга инфраструктурна решења.

 

Спознати нове потребе купаца и одговорити на њих како би се очували ланци набавке

 

Спремне фирме контактирају с купцима и дистрибутерима, како би сазнале где им је највећи негативан утицај кризне ситуације те што би им највише помогло. Примера ради, могло би им бити од помоћи или чак и нужно повећати кредитне линије. Надаље, твртке ће, можда, морати прилагодити своје цијене и понуду, како би задовољиле нове потребе и жеље купаца, попут стварања залиха одређених производа или фокусирања на дужи боравак код куће, ако се ради о фирмама које нуде робу широке потрошње. Продајни тимови тада често морају бити прераспоређени. Важно је стабилизовати ланце набавки, коришћењем сигурносних залиха и алтернативних ресурса, као и сарадњом с добављачима, да би се избегла загушења. У случајевима када нису могућа брза решења, треба осмислити планове и провести привремена решења те пренети планове свим релевантним учесницима. Треба идентифицирати алтернативне добављаче за кључне компоненте и припремити се за промену рокова и преусмеравање логистике. Осим тога, треба бити спреман и прилагодити услове трговања за помоћ добављачима, у случају проблема с новчаним током. Када је пре неколико година до темеља изгорела фабрика кључног добављача твртке Тојота, набавка је поново успостављена већ за неколико дана, захваљујући способности фирме да пребаци производњу на друге добављаче, чак и оне који су производили потпуно другачије компоненте. Зато, треба размислити како модуларно реорганизовати набавни систем, краткорочно и дугорочно.

 

Проценити ризик за пословање, последице за новчани ток те пословне перформансе

 

Руководећи тимови спремних фирми утврдиће који су делови пословања твртке кључни, а који опционални. За први се развијају планови за изванредне ситуације, како би се заштитили у случају заустављања пословања. Такође, треба размотрити и свеукупну ликвидност фирме и што ће се с њом догодити у различитим ситуацијама. Било би мудро прераспоредити дискрецијску потрошњу с опционалних делова пословања према кључним. Могуће је да ће кризна ситуација створити непредвиђене промене. Треба успоставити циклусе брзог извештавања, како би се разумело на које све начине кризна ситуација утиче на пословање, на којим је местима потребно ублажавање последица кризе те колико се брзо пословање опоравља. Кризна ситуација не значи да не треба управљати с учинковитошћу пословања јер ће, пре или касније, тржишта сама оценити које су фирме најучинковитије пребродиле кризу.

 

Фирме као део свеукупног решења

 

Решења која функционишу на уштрб осталих или истовремено занемарују интересе других створиће, дугорочно гледано, неповерење и нанети штету пословању. Исто тако, пружање подршке купцима, партнерима, здравству и друштвеним системима у неповољним временима могу резултирати дуготрајним поверењем према фирми. Најбоље ће фирме стога предузимати кораке како би помогле у опоравку друштва и државе. Примера ради, понудиће услуге и производе (не само новчане донације) људима погођенима кризом. Треба се усредсредити на преклапања горућих друштвених потреба и својих специфичних способности. Примера ради, BCG про боно ради на пружању подршке властима у кинеској покрајини Хубеи на сузбијању епидемије и припремама за бржи опоравак.

 

Искористити начела жилавости у осмишљавању корпоративних политика

 

Учинковитост пословања је кључна у стабилном систему у којем нема изненађења – и такав начин размишљања често превладава у неким корпорацијама. Но, кључни циљ управљања динамичним и непредвидљивим изазовима попут кризе јест жилавост, односно способност преживљавања и развоја, успркос неочекиваним и потенцијално неповољним догађањима. Жилави системи у правилу деле неколико заједничких одлика које би се требале одражавати у њиховим корпоративним политикама и реакцијама на кризну ситуацију. Наводимо само неке од њих:

 

Редундантност

 

Приступ додатном производном или логистичком капацитету помаже у случају флуктуација у ланцу набавке. Фирме ће краткорочно можда решења тражити изван уобичајене рутине, но дугорочно свакако требају имати на уму да осигурају редундантност.

 

Модуларност

 

Изузетно интегрирани системи можда су учинковити, али су и осетљиви на посредне и кумулативне последице, те је у случају дисрупције могућ чак и потпуни колапс система. С друге стране, модуларни систем, у којем се фабрике, организацијске јединице или добављачки ресурси могу распоређивати и комбиновати на различите начине – омогућује већу отпорност на кризу.

 

Могућност еволуирања: Систем могу бити направљени за оптимизацију и највећу могућу учинковитост или за даљње еволуирање – непрестано побољшавање, с обзиром на нове прилике, проблеме или информације. Реагирање на динамичне кризне ситуације, попут ове с епидемијом, указује на важност еволуирања. Не постоји прави одговор на све проблеме, но могуће је користити итеративну методу (узастопно понављање), с циљем развоја учинковитијих решења.

 

Разборитост

 

У случају епидемије, не можемо предвидеети развој догађања и њихове последице, но можемо размотрити могуће неповољне сценарије и тестирати отпорност у таквим условима. Тако, примера ради, можемо провести сценарије за глобалну епидемију, епидемију у више регија те епидемију која је врло брзо сузбијена. Сада, када је пажња са сузбијања епидемије Кини прешла на цели свијет, стигли смо до нове прекретнице и нашли се у условима посебне несигурности. Стога би било разборито да фирме још једном прођу кроз најгоре сценарије и развију стратегије за изванредне ситуације, за сваки од тих сценарија.

 

Извор: Poslovni.hr


Последњи пут измењено четвртак, 12 март 2020 21:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија