Logo
Одштампајте ову страницу

Савети који могу помоћи да пребродите овај кризни период у личним финансијама

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kucnibudzetttttttУ свеопштој мобилизацији која је настала око корона вируса, светски стручњаци саветују о његовом утицају на банкарство и личне финансије уопште.

 

Користите бесконтактно плаћање и избегавајте готовину

 

Светска здравствена организација је саветовала да се избегавају трансакције у готовини. Наиме, готовина је погодна за ширење вируса и бактерија и као таква заправо постаје савршен медиј за ширење вируса. СЗО предлаже коришћење бесконтактног плаћања којим би се смањила размена готовине. Тако у Кини банке од почетка кризе с вирусом све новчанице и кованице дезинфикују под високим температурама, излажу ултравиолетним зрацима, те се након тога држе затворене и упаковане 12 дана.

 

У Хрватској бесконтактно плаћање свакодневно користи 17 одсто људи, док једном недељно то ради 75 одсто људи што показује спремност да се проток готовине међу становништвом смањи.

 

Ако већ нисте, рефинансирајте ваше обавезе

 

Иако су каматне стопе већ дуже време ниске, много је корисника кредита који нису рефинансирали своје стамбене или готовинске кредите онима који имају нижу каматну стопу. Да, то имате право да урадите, и многе банке нуде ту могућност. Централне банке САД и Велике Британије већ су реаговале на падове берзи и финансијских тржишта, тако да су снизиле референтне камате, што може послужити као индикатор да каматне стопе за време корона вируса неће расти. У тим државама већ се на велико саветује корисницима кредита да рефинансирају своје обавезе.

 

За време присилног боравка код куће можете издвојити време да се посавјетујете о могућностима рефинансирања својих кредитних обавеза.

 

Запосленима на одређено вероватно ће се одобравати брзи готовински кредити

 

Ситуација карантина и мањег кретања становништва дефинитивно ће утицати на смањење потрошње и пословних активности. У САД, где 50 одсто запослених имају уговор “на одређено”, предвиђа се смањење потребе за таквим радницима, односно они који остају да раде добијаће минималац. Предвиђа се да ће њима банке омогућити брзе готовинске кредите у износу од 2-4 типичне плате, како би пребродили период када присилно морају бити код куће.

 

У Хрватској више од 20 одсто запослених има уговор на одређено и врло је вероватно да ће и хрватске банке препознати “прилику” и прилагодити производе који би помогли овим радницима да превладају, односно премосте 2-4 месеца без пуне плате.

 

Извор: Bif.rs

 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015