Кућа Добрих Вести

Login

Корона оборила цену станова у Србији за 20 одсто

Оцените овај чланак
(1 Глас)

stanlepotaЕпидемија коронавируса се већ у овом тренутку одразила на стање на тржишту некретнина у Србији, па су тако цене станова пале за око 20 одсто, рекла јe власница агенције „Каћа Лазаревић некретнине“, Каћа Лазаревић.

 

„Када је реч о изнајмљивању станова и пословних простора, можемо да констатујемо да је та врста бизниса у овом тренутку готово у потпуности замрла. Наиме, у условима епидемије и ванредног стања закупци што станова што пословног простора су власницима некретнина које закупљују тражили или да им знатно смање закупнину или да плаћају само режије док епидемија не прође. Власници су углавном одбијали такве понуде те је већина тих простора сада празна односно нису закупљени“, објаснила је Лазаревић.

 

Према њеним речима, када је реч о куповини станова и на том плану је пословање скоро у потпуности стало.

 

„Људи избегавају да им у станове које продају долази било ко да их гледа, а и људи се плаше да одлазе у разгледање станова, било да је реч о већ изграђеним становима или новоградњи. Све је то довело до тога да се цена станова на тржишту у Србији смањи за око двадесет одсто“, истакла је Лазаревић.

 

Она је додала да истовремено банке и даље одобравају кредите за куповину станова и да грађани конкуришу за њих.

 

„Купци су уверени у то да су стамбени кредити који се нуде у овом тренутку далеко повољније решење него чекати да се епидемија заврши, јер ће тада они бити знатно скупљи него што је сада случај. Делим такво мишљење јер ће се банке у наредном периоду много теже одлучивати и биће опрезније када је реч о давању кредита. Једноставно због потенцијалне економске кризе људи могу да остану без посла и на тај начин банке ризикују да остану без новца који су посудиле“, казала је Лазаревић.

 

Додала је да су угрожени и предузимачи који су почели са изградњом стамбеног и пословног простора, те да је питање да ли ће у наредном периоду лако стизати до кредита потребних за завршетак изградње.

 

„Један од проблема је и како ће набављати материјал за изградњу који стиже из иностранства, а границе су тренутно затворене“, истакла је саговорница Данаса.

 

Родић: Пад цена некретнина очекиван

 

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић казао је да је потпуно очекивано да у оваквим ситуацијама да дође до пада цена некретнина, а да што се тиче грађевинске индустрије она и сада ради на станоградњи, моћи ће да ради пуним капацитетом и по завршетку епидемије.

 

„Изградња станова се и сада обавља, додуше у нешто смањеном обиму. Има недостатка квалификоване радне снаге међу грађевинарима, али то је проблем који постоји код нас невезано за коронавирус. Али се дефинитивно ради, а радиће се још када ово прође. Биће станова“, рекао је он.

 

Родић је навео да материјал неће бити проблем за грађевинску индустрију јер је, када је реч о станоградњи, 80 одсто материјала из домаће производње.

 

„И држава ће да помогне привреди са своје стране па тако и грађевинској индустрији. Овакве кризне ситуације веома јасно показују колико је важно имати јаку и способну домаћу грађевинску индустрију и да је због тога треба помагати у сваком погледу“, навео је Родић.

 

РГЗ: Купопродајна активност није стала, број захтева смањен

 

У Удружењу банака Србије за Данас нису могли да кажу да ли је дошло до смањења броја захтева за стамбене кредите, али је речено да банке и у условима ванредног стања одобравају кредите за куповину некретнина.

 

У Републичком геодетском заводу, где се предају захтеви за упис у катастар, истичу да купопродајна активност није стала и да се захтеви и даље предају, али да је број захтева који стижу смањен.

 

У РГЗ за тај лист наводе да њима део захтева за упис у катастар долази преко јавних бележника, а део од адвоката. Предмети се решавају, како кажу, али се не потписују и не шаљу у пошту до оних који су захтеве предали, јер сви рокови стоје.

 

С обзиром на то да шалтери катастра не раде, РГЗ је омогућио онима који желе да дигитално предају захтев. Тај захтев ће бити обрађиван, али решење о упису неће стићи до корисника док траје ванредно стање.

 

Извор: Данас


Последњи пут измењено субота, 04 април 2020 00:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија